Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου από επεξεργασμένο κρέας

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ημερήσια κατανάλωση πρέπει να περιορίζεται στα 20 γραμμάτια, λιγότερο από μια μέση φέτα μπέικον  



Οι ερευνητές θεωρούν ότι ημερήσια 
κατανάλωση πρέπει να περιορίζεται στα 20 
γραμμάτια, λιγότερο από μια μέση φέτα μπέικον  
Η υψηλή κατανάλωση λουκάνικων, μπέικον και άλλων προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με μέτρια αύξηση στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, δείχνει μελέτη που εξέτασε σχεδόν μισό εκατομμύριο Ευρωπαίους. Η αύξηση αυτή δεν παρατηρήθηκε στους εθελοντές που κατανάλωναν μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, είναι επομένως πιθανό να οφείλεται στο επιπλέον αλάτι και τα πρόσθετα των αλλαντικών.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός μέτριου συσχετισμού ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τη θνησιμότητα, η οποία οφείλεται ειδικότερα στις καρδιαγγειακές ασθένειες αλλά και στον καρκίνο» αναφέρει η διεθνής ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε και ο Δημήτρης Τριχόπουλος, καθηγητής επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ.
Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες μελέτες οι οποίες έδειχναν μάλιστα ότι ορισμένες τουλάχιστον από τις βλαβερές επιδράσεις που έχουν αποδοθεί στο κόκκινο κρέας ίσως οφείλονται στην πραγματικότητα στην υποκατηγορία των επεξεργασμένων κρεάτων.
Και στη νέα μελέτη, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως και τα πουλερικά, δεν βρέθηκαν να συνδέονται με αύξηση της θνησιμότητας.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο BMC Medicine, υποδεικνύει ότι η ημερήσια κατανάλωση πρέπει να περιορίζεται στα 20 γραμμάρια, λιγότερο από μια μέση φέτα μπέικον.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 449.000 άτομα, ηλικίας 35 έως 69 ετών, τα οποία δεν παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα υγείας κατά την έναρξη της μελέτης. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 13 χρόνια κατά μέσο όρο.
Στο διάστημα που διήρκεσε η παρακολούθηση απεβίωσε κάτι λιγότερο από το 6% των συμμετεχόντων. Συνολικά 10.000 άτομα υπέκυψαν στον καρκίνο και 5.500 πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Όσοι κατανάλωναν 160 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος (περίπου 5 φέτες μπέικον) την ημέρα ήταν 44% πιθανότερο να είχαν αποβιώσει, συγκριτικά με όσους περιορίζονταν στα 20 γραμμάρια την ημέρα.
Η αλήθεια είναι ότι τα άτομα που καταναλώνουν πολύ επεξεργασμένο κρέας είναι και πιο πιθανό να μην προσέχουν την υγεία τους γενικά, δηλαδή να είναι παχύσαρκοι, καπνιστές και να μην ασκούνται.
Οι ερευνητές φρόντισαν όμως να σταθμίσουν τα αποτελέσματα ώστε να αποκλείσουν αυτούς τους παράγοντες.
«Εκτιμούμε ότι το 3,3% των θανάτων [στο διάστημα της μελέτης] θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί αν όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν λιγότερο από 20 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα» γράφουν οι ερευνητές.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα