Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Acupuncture (βελονισμός)


                            acupuncture (8)

Βελονισμός (acupuncture), Η τέχνη του βελονισμού βασίζεται στον συνδυασμό των πέντε στοιχείων (five elements) και αυτά είναι το ξύλο, η φωτιά, η γη, το μέταλλο και το νερό. Οι βασικοί μεσημβρινοί είναι οι εξής 12 : (LU) πνευμόνι, (LV) συκώτι, (GB) χοληδόχος κύστη, (LI) παχύ έντερο, (ST)στομάχι, (SP) σπλήνα,(H) καρδιά, (SI) λεπτό έντερο, (BL) ουροδόχος κύστη, (KD) νεφρά, (P) Περικάρδιο, (TW) Τριπλός Θερμαστής καθώς και οι δύο έξτρα μεσημβρινοί (GV) Governing Vessel, (CV) Control Vessel. Μεγάλη συμβολή στον συνδυασμό των σημείων του βελονισμού έπαιξε ο θεραπευτής Hua Tuo ο οποίος γεννήθηκε στην Κίνα το 110 της Κοινής μας χρονολογίας. Από αυτόν ονομάστηκε και ο μεσημβρινός Hua tuo ή jia ji που στην αγγλική μεταφράζεται lining spine. Σε πολλές χώρες του Κόσμου, ο βελονισμός συνδυάζεται αρμονικά με την κλασσική ιατρική. Στον βελονισμό η μέτρηση των αποστάσεων μεταξύ των σημείων του βελονισμού γίνεται με τον όρο cun (τσουν) όπου ένα cun ισούται με το μέγεθος του νυχιού του αντίχειρά μας.

Ναι, οι λεπτές βελόνες που βλέπαμε σε ταινίες του ανατολικού κινηματογράφου και που φάνταζαν μαγικά, παράξενα, εκπληκτικά θαυματουργές, μπορούσαν να βοηθήσουν κι εμάς τους «στερημένους» της Δύσης, ενώ οι περισσότεροι γιατροί δεν θα συνιστούσαν το βελονισμό ούτε καν για συνάχι και στο άκουσμα του και μόνον, γελούν μ’ αυταρέσκη ειρωνία. Άλλωστε οι φαρμακευτικές εταιρίες που τους (…), δεν έχουν κέρδη από μερικές βελόνες ολιστικού αποτελέσματος.
Σήμερα, όμως, με την γρήγορη εξάπλωση της πληροφορίας και την εκμηδένιση των αποστάσεων, τα πράγματα έχουν αλλάξει και το κομμάτι αυτό της παραδοσιακής ολιστικής θεραπευτικής, σταδιακά κερδίζει μια θέση ακόμα και σε μεγάλα πανεπιστήμια της Δύσης. Ο βελονισμός, αφού αναλύθηκε, μελετήθηκε και πέρασε κλινικές δοκιμές, τελικά κέρδισε το ενδιαφέρον της δυτικής ιατρικής και σε ορισμένες περιπτώσεις και την εκτίμησή της.
> Τι είναι ο βελονισμός; Μια θεραπευτική μέθοδος που στηρίζεται στην εισαγωγή βελονών μίας χρήσης σε διάφορα σημεία του σώματος ανάλογα με το πρόβλημα. Σύμφωνα με την ανατολική παραδοσιακή ιατρική, είμαστε υγιείς όταν η ζωτική μας ενέργεια ρέει ομαλά στους 12 μεσημβρινούς (νοητά κανάλια ενέργειας) που συνδέονται με τα διάφορα όργανα ή όταν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο γιν και το γιανγκ. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν αυτή η ομαλή ροή ενέργειας μπλοκάρεται. Το ίδιο φυσικά έλεγαν και σε αυτή την αρχή βασίζονταν και θεράπευαν, ο Ασκληπιός, ο Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης, ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός και άλλοι σοφοί ιατροί της αρχαιότητας, μα και νεώτεροι όπως ο Jean-Jacques CREVECOEUR Η γλώσσα της θεραπείας
> Πως λειτουργεί ο βελονισμός; Ο βελονισμός βοηθά στην αποκατάσταση της ομαλής ροής της ενέργειας στους μεσημβρινούς. Μάλιστα, βελτιώνει συνολικά την κατάσταση του οργανισμού μας και δεν εστιάζει μόνο σε ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα. Χρειάζεται όμως και η νοητική-πνευματική συμμετοχή του ανθρώπου για να υπάρχει δυνατό αποτέλεσμα. Η εφαρμογή του βελονισμού δεν αποτελεί εμπόδιο στην τυχόν φαρμακευτική ή επεμβατική αγωγή αντίθετα μπορεί να ενισχύσει τις άλλες δυτικές θεραπείες. Είναι ανώδυνος. Λειτουργεί εκεί όπου η φαρμακευτική αγωγή αδυνατεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Φέρει συνεργατική δράση με τις όποιες φαρμακευτικές αγωγές λαμβάνει ο ασθενής. Έχει αποτελέσματα μεγαλύτερα του 70%. Μεγάλη διάρκεια αποτελεσμάτων (μήνες ή χρόνια). Περιορίζει σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις τα συμπτώματα και την φαρμακευτική αγωγή. Θεραπεύει τον οξύ ή χρόνιο πόνο. Τονώνει και αναζωογονεί γενικά τον οργανισμό. Έχει ένα ανεκτό οικονομικό κόστος θεραπείας.
>  Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει το βελονισμό για περίπου 40 παθήσεις. Κυρίως είναι γνωστός για την αναλγητική του δράση και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από πόνους, π.χ. σε περιπτώσεις φλεγμονών, τενοντίτιδας, αυχενικού, οσφυαλγίας. Βοηθά, επίσης, στον έλεγχο των έξεων (π.χ. κάπνισμα, παχυσαρκία), αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων δερματολογικών (π.χ. ψωρίαση, έκζεμα), αναπνευστικών (π.χ. άσθμα, βρογχίτιδα) και του πεπτικού (π.χ. έλκος στομάχου, γαστρίτιδα).
Ακόμα,  δρα θετικά σε γυναίκες με δυσμηνόρροια, διαταραχές του κύκλου, εμμηνοπαυ-σιακά συμπτώματα και να ενισχύει τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών. Συχνά, χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική (π.χ. για τον πόνο μετά από εξαγωγή), σε ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα (π.χ. εμβοές), αλλά και στον πονοκέφαλο. Τέλος, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες, ενώ έχει και αντικαταθλιπτική δράση, ειδικά αν ο άνθρωπος αντιληφθεί την ολιστική του δράση και ζήσει σύμφωνα με τους κανόνες υγείας.
> Η έρευνα: Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο «The International Journal of Risk & Safety in Medicine», αρκετές είναι οι περιπτώσεις θανάτου από βελονισμό που έχουν αναφερθεί. Μάλιστα, πολλές από αυτές φάνηκε να οφείλονται σε διάτρητους πνεύμονες και καρδιά, εξαιτίας λάθους τοποθέτησης των βελονών. Το γεγονός αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να απευθυνόμαστε σε εκπαιδευμένους βελονιστές. όπως επίσης και σε σωστά εκπαιδευμένους ιατρούς της κλασσικής ιατρικής. Φροντίστε ο γιατρός (κλασσικός ή ολιστικός) που θα του αναθέσετε το πρόβλημα σας, να είναι έμπειρος και προπάνων ηθικός.
> Τι να περιμένουμε από το βελονισμό; Το αν ο βελονισμός θα θεραπεύσει, θα προλάβει ή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος εξαρτάται από την πάθηση, τη σοβαρότητά της και τον ίδιο τον άνθρωπο. Δεν ανταποκρίνονται όλοι οι οργανισμοί στη θεραπεία με την ίδια ταχύτητα και στον ίδιο βαθμό. Βέβαια, καθώς κινητοποιεί τη φυσική αμυντική ικανότητα του οργανισμού, θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό.
> Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα; Η διάρκεια των αποτελεσμάτων εξαρτάται από το πώς ζει τη ζωή του ο ανθρωπος, δηλαδή, αν έχει άγχος, άσχημες σκέψεις, αν τρέφεται με τροφές αίματος, (κρέας, γάλα) αν πίνει πολύ, πόσο καταπονεί το σώμα του. Έτσι, για παράδειγμα, με μία απλή συντήρηση κάθε 2-3 μήνες, ο απλός πονοκέφαλος δεν εμφανίζεται ξανά. Αντίθετα, η καθιστική ζωή και το έντονο στρες αυξάνουν τις πιθανότητες κάποια στιγμή το πρόβλημα να ξαναεμφανιστεί.
> Τι περιλαμβάνει μια θεραπεία; Αρχικά, ο βελονιστής θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, γι’ αυτό στην Δύση, πρέπει να είναι γιατρός. Έπειτα, ανάλογα με το πρόβλημα και την εμπειρία του, προσδιορίζει τα σημεία βελονισμού και επιλέγει την τεχνική ερεθισμού τους (π.χ. τον απλό βελονισμό). Οι βελόνες είναι ατσάλινες, μίας χρήσης, λεπτές και συνήθως νιώθουμε ένα ελαφρύ τσίμπημα. Η θεραπεία διαρκεί 20-30΄ -ανάλογα με το πρόβλημα- και στο διάστημα αυτό οι βελόνες παραμένουν στα ειδικά σημεία.
> Πόσες συνεδρίες απαιτούνται συνήθως; Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το πρόβλημα, την οξύτητα και τη χρονιότητά του. Έτσι, ένα χρόνιο πρόβλημα δεν θα λυθεί με μία συνεδρία, ενώ ένας οξύς πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμα και την πρώτη φορά. Συνήθως, ξεκινάμε από μια βάση των 10 συνεδριών με ρυθμό 2-3 φορές την εβδομάδα. Μπορεί π.χ. κάποιος που υποφέρει 20 χρόνια από ημικρανίες να χρειαστεί 20-30 συνεδρίες. Συνήθως, από τον 5ο-7ο βελονισμό εμφανίζεται βελτίωση, ενώ άλλοτε παρουσιάζεται στις τελευταίες συνεδρίες, γεγονός που συνδέεται με την αθροιστική του δράση.
> Ο ρόλος του ανθρώπου; Η μέθοδος έχει ολιστικό χαρακτήρα, γι’ αυτό η συμμετοχή του ανθρώπου σε αυτήν, είναι σημαντική. Όπως στη δυτική ιατρική, έτσι και στο βελονισμό, η ψυχολογία του, η στάση ζωής του, η αποφασιστικότητά του παίζουν μεγάλο ρόλο. Βέβαια, ακόμα και αν κάποιος εχει άγνοια για τον βελονισμό, η δράση του είναι τόσο έντονη, που υπάρχει βελτίωση. Ο βελονισμός στοχεύει στην θεραπεία λειτουργικών αναστρέψιμων συμπτωμάτων, ασθενειών και συνδρόμων, με αποτέλεσμα την εσωτερική ισορροπία και την αυτοοργάνωση κάθε ζώντος οργανισμού.
Διάφοροι Πόνοι:
1/ Κεφαλαλγία
2/ Ημικρανία
3/ Νευραλγία του τριδύμου και παράλυση του προσωπικού νεύρου
4/ Πονόδοντος
5/ Μεσοπλεύριος νευραλγία
6/ Πόνοι αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
7/ Πόνοι των αρθρώσεων άνω και κάτω άκρων
8/ Ισχιαλγία
9/ Οσφυαλγία
10/ Οστεοαρθρίτιδα
11/ Μυαλγία
12/ Ινομυαλγία
13/ Αθλητικές κακώσεις
1/ Ψυχολογική αστάθεια
Νοητικές παθήσεις:
2/ Αϋπνία
3/ Φοβία
4/ Μελαγχολία
5/Κατάθλιψη
6/ Άγχος
7/ Εθισμοί ( άπνισμα, αλκοόλ, χρήση ουσιών)
Νευρολογικές παθήσεις:
1/ Παράλυση άνω και κάτω άκρων
2/ Ασθένειες με σπασμούς
3/ Σύνδρομο Meniere
4/ Ν. Parkinson
5/ Ν. Alzheimer
6/ Αμυοτροφικη Πλαγια Σληρυνση (ALS)
7/ Μυασθενεια Gravis
8/ Σκληρυνση κατα Πλακας (SM)
Παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος:
1/ Γαστρίτιδα
2/ Έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου
3/ Εμετοί
4/ Κολίτιδα
5/ Ανορεξία
6/ Παχυσαρκία
7/ Εντερίτιδα και διάρροια
8/ Δυσκοιλιότητα
9/ Ν. Crohn
Ωτορινολαρυγγολογίας παθήσεις:
1/ Εμβοές
2/ Ίλιγγος
3/ Αλλεργική ρινίτιδα
Οφθαλμολογικές παθήσεις.
Παθήσεις καρδιάς:
1/ Παθήσεις των αγγείων
2/ Υπέρταση (ιδιοπαθής)
3/ Υπόταση
Παθήσεις αναπνευστικού συστήματος:
1/ Κοινό κρυολόγημα
2/ Βρογχίτιδα
3/ Βρογχικό άσθμα
Αιματολογικές παθήσεις.
Δερματοπάθειες:
1/ Έρπητας ζωστήρας
2/ Ψωρίαση
3/ Ακμή
Παθήσεις ουρο-γεννητικού συστήματος:
1/ Υπογεννητικότητα
2/ Γυναικολογικες διαταραχές
3/ Διαταραχές έμμηνου ρύσεωs και εμμηνόπαυσης
4/ Πρόωρη εκσπερμάτωση
5/ Στυτική δυσλειτουργία
Κοσμητική ιατρική
1/ Ρυτιδες
2/ Κυτταριτιδα
3/ Αντιγηραντικη θεραπεία
Σύμφωνα με το National Institute of Health (ΝΙΗ):
1/ Ναυτία και εμετός που σχετίζονται με την θεραπεία του καρκίνου
> Βελονισμός και ομορφιά; Πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία στο χώρο των κοσμητικών θεραπειών, που υπόσχεται την ανοικοδόμηση της αρχιτεκτονικής του δέρματος. Επιχειρούμε να αλλάξουμε τη δομή του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο εσωτερικό του δέρματος αντικαθιστώντας τα γερασμένα κολλαγόνα με νέα, πιο υγιή και ανθεκτικά, αλλά και με μεγαλύτερο όγκο. Ο κοσμητικός βελονισμός επεμβαίνει σε όλα τα στρώματα του δέρματος και όχι μόνο στην επιδερμίδα -όπως η πλειονότητα των υπόλοιπων θεραπειών-, αγγίζοντας ακόμα και μυϊκές στιβάδες του προσώπου.
Σκοπός είναι να αναπλάσουμε το δέρμα, να συμβάλουμε στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, να διεγείρουμε τους ινοβλάστες (κύτταρα υπεύθυνα για την παραγωγή υαλουρονικού οξέος, κολλαγόνου και ελαστίνης) και να ομαλοποιήσουμε το βιορυθμό των δερματικών κυττάρων, ακολουθώντας το βιολογικό ρυθμό των 28 ημερών που χρειάζεται το δέρμα για να ανανεωθεί. Με την πάροδο των χρόνων, ο ρυθμός ανάπλασης του δέρματος μειώνεται σημαντικά. Γι’ αυτό είναι σημαντική η επανάληψη της θεραπείας, η οποία αναπροσαρμόζει την ανάπλαση του δέρματος με θεαματικά αποτελέσματα που φαίνονται από την πρώτη κιόλας θεραπεία. Το διάστημα της θεραπείας εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία ή η το δέρμα, ενώ η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κανείς τη θεραπεία είναι κοντά στα 30.
Η μεγαλύτερη, πάντως, ασθενής που έχω αναλάβει στην Αγγλία είναι 82 χρονών και μοιάζει με 60! Ο κοσμητικός βελονισμός όχι μόνο δεν αντενδείκνυται όταν έχουν προηγηθεί θεραπείες όπως το μπότοξ, αλλά είναι συμπληρωματικός. Ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιώ μια συγκεκριμένη τεχνική που βοηθά τη μικροκυκλοφορία του δέρματος (η οποία μειώνεται σημαντικά με θεραπείες όπως το μπότοξ). Παράλληλα, με τον κοσμητικό βελονισμό αντιμετωπίζονται περιπτώσεις ασθενών με αποτυχημένες κοσμητικές επεμβάσεις, αλλά και σοβαρές δερματοπάθειες (π.χ. έκζεμα, ψωρίαση, ακμή).
Ο Βελονισμός δεν είναι πανάκεια. Εφαρμόζεται μόνος ή σε συνδυασμό με άλλα σύγχρονα θεραπευτικά – διαγνωστικά μέσα. Ο ειδικός ιατρός γνωρίζει τα όρια και την αποτελεσματικότητα κάθε θεραπευτικής αγωγής που εφαρμόζει και μπορεί να συμβουλέψει κατάλληλα τους ασθενείς του. Φυσικά δεν νοούνται συμβιβασμοί σε θέματα ασφάλειας των ασθενών.
Ανάλογα με τις παθήσεις τα μόνιμα αποτελέσματα της θεραπείας με βελονισμό ανέρχονται σε ένα ποσοστό 60-80%
Επιγραμματικά ο βελονισμός
* Είναι μια ολιστική ιατρική που δίνει τη δυνατότητα στο σώμα να θεραπεύσει τον εαυτό του
* Αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος, όχι μόνο το σύμπτωμα
* Είναι ανώδυνο στην εφαρμογή του
* Συχνά πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων από την Δυτική ιατρική
* Είναι μια φυσική θεραπευτική μέθοδος που υποστηρίζει τον οργανισμό ,αντί για τις επεμβατικές μεθόδους με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση
* Έχει Αποδειχθεί ότι βοηθάει στα προβλήματα γονιμότητας
* Έχει μια εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών
Ένας βασικός λόγος είναι η ασφάλεια της θεραπείας. Η εφαρμογή του βελονισμού δεν αποτελεί εμπόδιο στην τυχόν φαρμακευτική ή επεμβατική αγωγή αντίθετα μπορεί να ενισχύσει τις άλλες δυτικές θεραπείες. Είναι ανώδυνος. Λειτουργεί εκεί όπου η φαρμακευτική αγωγή αδυνατεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Φέρει συνεργατική δράση με τις όποιες φαρμακευτικές αγωγές λαμβάνει ο ασθενής. Έχει αποτελέσματα μεγαλύτερα του 70%. Μεγάλη διάρκεια αποτελεσμάτων (μήνες ή χρόνια). Περιορίζει σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις τα συμπτώματα και την φαρμακευτική αγωγή. Θεραπεύει τον οξύ ή χρόνιο πόνο. Τονώνει και αναζωογονεί γενικά τον οργανισμό. Έχει ένα ανεκτό οικονομικό κόστος θεραπείας.
Για να γίνει κάποιος βελονιστής και να χρησιμοποιεί βελόνες και moxa , απαιτείται πρωτίστως να έχει πτυχίο κλασσικής ιατρικής. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Σχολή Βελονισμού ακόμη. Δεν υπάρχει μόνο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική TCM (Traditional Chinese Medicine), αλλά επίσης ο Ιαπωνικός βελονισμός, ο κορεατικός βελονισμός κλπ.
Το 2010 η UNESCO συμπεριέλαβε τον Βελονισμό στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από σχετική αίτηση της Κίνας.
Θ.Π. Ολιστικός Ιατρός-Βελονιστής 
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα