Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

GATKA



GATKA: μια πολεμική Τέχνη από την Ινδία, για την ανάπτυξη του δημιουργικού δυναμικού του ανθρώπου. Ένας χορός σπαθιών, που διδάσκει τον έλεγχο του νου και την
 
επικέντρωση στην επαφή με το πιο εσωτερικό κομμάτι του εαυτού.
Η Γκάτκα είναι μια πολεμική τέχνη του λαού των Σιχ του Punjab, βορειοδυτικά της Ινδίας, η οποία απέκτησε σύντομα μεγάλη φήμη εξαιτίας της αποτελεσματικότητας της όπως επίσης και των ευεργετικών αποτελεσμάτων που πρόσφερε σ’αυτούς που την ασκούσαν.
Κωδικοποιήθηκε γύρω στο 1700 από τον δέκατο Γκουρού των Σίχ τον “Guru Gobind Singh”. Η Γκάτκα διδάσκει την τέχνη του να βρίσκεται κανείς σε μια διαρκή ισορροπία ανάμεσα στο αρχέτυπο του «Αγίου» και σ’εκείνο του «Πολεμιστή». 
Ο λαός των Σιχ αποτελούνταν από φιλήσυχους και φιλειρηνικούς ανθρώπους που προσεύχονταν κάθε μέρα την ώρα της ανατολής και ύστερα αφιέρωναν την ημέρα τους στην εργασία δουλεύοντας τη γη ή αναπτύσσοντας εμπορικές δραστηριότητες. Ο λαός αυτός δεν είχε επεκτατικά οράματα και κατέφευγαν στη χρήση των όπλων μόνο όταν χρειάζονταν να υπερασπίσουν τις οικογένειές τους. Η Γκάτκα επομένως, αποτελεί όχι μόνο μια πολεμική τέχνη αλλά και μια τεχνική πνευματικής ανάπτυξης του ατόμου και, όπως η γιόγκα, στοχεύει στην απελευθέρωση και λύτρωση του ατόμου διαμέσω τεχνικών που προσφέρουν εξαγνισμό σώματος και νου και επομένως μια διευρυμένη συνειδητότιτα του εαυτού και της πνευματικής υπόστασης.

 Η Γκάτκα που μαθαίνονταν από τους χωρικούς μέσα σε 10 μέρες, διδάσκει πώς να χρησιμοποιούμε τα όπλα με τρόπο εντελώς ανεξάρτητο μεταξύ τους (αποτελεί εξαιρετική άσκηση των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου) έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς όπλα διαφορετικού τύπου ταυτόχρονα ακόμη και αν εκείνα είναι ασύμμετρα μεταξύ τους. Η ιστορία έχει καταγράψει τις ιστορίες αρκετών «Αγίων Πολεμιστών» οι οποίοι ήταν διάσημοι για την ικανότητά τους να κατατροπώνουν ολόκληρους στρατούς χρησιμοποιώντας τον παραπάνω τρόπο μάχης.

Η Γκάτκα είναι μια πολεμική τέχνη «γυμνών χεριών». Ονομάζεται επίσης «Η τεχνική των 1000 χεριών». Παρ’όλα αυτά, το όπλο που την εκπροσωπεί απόλυτα είναι το σπαθί. Όπως στην παράδοση της Δύσης έτσι και στην παράδοση της Ανατολής, το σπαθί υπήρξε πάντα το σύμβολο της διάκρισης που οδηγεί στην αναγνώριση του εαυτού.

Ο «Άγιος Πολεμιστής» επομένως, δε μαθαίνει μόνο να χρησιμοποιεί το σπαθί, αλλά διαμέσω της εκμάθησης των τεχνικώς της άμυνας και επίθεσης, μαθαίνει να χρησιμοποιεί τον ουδέτερο νου, έτσι ώστε να πράττει οδηγούμενος από τη διαίσθηση και στη διάρκεια της μάχης αλλά και στη διάρκεια της ζωής.
Όλη αυτή η εκπαίδευση τελικά εμφυτεύει στον Γκάτκερ μία «διαλογιστική νοητική στάση» η οποία δεν επηρεάζεται από τα «σκαμπανεβάσματα» της ζωής ούτε κι από την αναζήτηση της αναγνώρισης.
Τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά αυτής της τεχνικής μπορούν να συνοψιστούν σε τρία σημεία:

-μαθαίνω να αμύνομαι αστραπιαία και αποτελεσματικά

-μαθαίνω να χρησιμοποιώ όλα τα είδη των όπλων και το όλο σαν ασπίδα

-μαθαίνω να αντιμετωπίζω πολλούς διαφορετικούς αντιπάλους ταυτόχρονα γύρω μου


Οι αρχές της Γκάτκα ανταποκρίνονται σε ανάγκες οι οποίες σήμερα, όπως και παλιά, είναι απαραίτητο να ικανοποιηθούν για να ζει κανείς μια ζωή χαρούμενη και πετυχημένη.
Όπως:
Να γνωρίζει κάποιος την προσωπική του θέση στο χώρο και το χρόνο κάθε στιγμή μέσα σ’αυτή τη συνεχή και δυναμικά εναλασσόμενη ισορροπία της ζωής.
Να αποκτήσει μια ακοή ολοκληρωμένη και ειλικρινή

Να κατακτήσει έναν λόγο καθαρό και άμεσο

Να πετυχαίνει ένα σωστό συμβιβασμό

Να συσχετίζεται σε διαφορετικά επίπεδα χωρίς προκαταλήψεις
Η άσκηση της Γκάτκα γίνεται με τη χρήση μουσικής όπως και μάντρα που βοηθούν στη διατήρηση των χρόνων και των ρυθμών των κινήσεων 
Η μετακίνηση του σώματος όπως και των άκρων, γίνονται μέσα από το σχήμα του απείρου προσφέροντας στους ασκούμενους μια σωματικά και νοητικά συνεχή ροή της κινησης. Αυτή είναι και η προϋπόθεση για να μπει κάποιος σε μία ουδέτερη νοητική κατάσταση μέσα στην οποία η έκφραση της δημιουργικής ενέργειας, η πιο μεγάλη δύναμη του ανθρώπου, αρχίζει ν’αναβλύζει από τις πηγές του βαθύτερου εαυτού. Πράγματι, η λέξη «Γκάτκα» σημαίνει «Χάρη» ή κατάσταση «Έκστασης». 

Δεν είναι τυχαίο που από την Γκάτκα και τις αρμονικές κινήσεις της, γεννήθηκε εκείνο που σήμερα ονομάζεται «Gatka Dance» Χορός της Γκάτκα. Σ’αυτόν, χωρίς τη βοήθεια των όπλων, οι χορευτικές γεμάτες ροή κινήσεις στο χώρο ανακαλούν από το Σύμπαν την αρχέγονη δύναμη. Λέγεται ότι εκείνον που κατέχει αυτόν το Χορό της Δύναμης, ακόμη και ο θάνατος θα πρέπει να τον περιμένει να βγεί από τη σκηνή της ζωής, χορεύοντας τα βήματα της δύναμης.

Τα πλεονεκτήματα της Γκάτκα δε τελειώνουν εδώ: σαν πολεμική τέχνη μπορεί να συνδυαστεί με την εξάσκηση της Κουνταλίνι Γιόγκα με την οποία αποτελεί άψογη συνέργια άμεσου αποτελέσματος που πολλαπλασιάζει τα αποτελέσματα της μιας και της άλλης τεχνικής.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα