Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Η Ε.Ε. κρίνει ασφαλή τα «μεταλλαγμένα» όμως... οι Πολωνοί απαγορεύουν κάθε Γενετικά Τροποποιημένη καλλιέργεια


GMO cornΗ Πολωνία απαγόρευσε την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων που έκρινε ασφαλή τα «μεταλλαγμένα»... Ο Υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας εκμεταλλεύθηκε με άριστο τρόπο μία ειδική «ρήτρα ασφαλείας», η οποία επέτρεψε την επικύρωση της απαγόρευσης των γενετικά τροποποιημένων(ΓΤ) καλλιεργειών και δημιούργησε τις βάσεις για να αποτραπεί η επικείμενη μόλυνση σε μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής της χώρας.


Αρκετά πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την καλλιέργεια δύο ΓΤ καλλιεργειών για την Ευρώπη: την ποικιλία καλαμποκιού MON810 της Μonsanto, και την Πατάτα Amflora της BASF. Παρόλα αυτά η απαγόρευση στην Πολωνία θα αρχίσει να ισχύει κανονικά από τις 28 Ιανουαρίου. 

“Για να δικαιολογηθεί η επικύρωση αυτών των ρυθμίσεων, το Υπουργείο Γεωργίας υπερτόνισε την μηδενική δυνατότητα συνύπαρξης των ΓΤ καλλιεργειών με τις φυσικές ποικιλίες, δίχως να δημιουργείται κίνδυνος μόλυνσης στις τελευταίες. Επιπρόσθετα, το υπουργείο επίστησε την προσοχή στην απειλή της μόλυνσης του μελιού μέσω της γύρης του καλαμποκιού MON 810 καθώς και στην έλλειψη επαρκούς έρευνας που να υποστηρίζει ότι οι ΓΤ καλλιέργειες είναι ασφαλείς για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.... Οι αγρότες που καλλιεργούν παράνομα είτε καλαμπόκι  MON810 της Μonsanto είτε πατάτα Amflora της BASF θα έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες ακόμη και την ποινή καταστροφής της ίδιας της εσοδείας τους’’, αναφέρει η οργάνωση GMWatch.

Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με μία μικρή αλλά σημαντική ή με μία ασήμαντη και προσωρινή «νίκη»; Οι ακτιβιστές θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί πάση θυσία η μονιμότητα της ισχύος της απόφασης του πολωνικού υπουργείου Γεωργίας καθώς οι συμφεροντολόγοι και κερδοσκόποι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης «καραδοκούν»...


ΠΗΓΗ 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα