Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Παγκόσμιος χρόνος


                           

Ο Πολιτικός χρόνος του Γκρήνουιτς ονομάζεται παγκόσμιος χρόνος. Είναι δηλαδή ο μέσος ηλιακός χρόνος της μηδενικής ατράκτου, που αναφέρεται διεθνώς με τα γράμματα U.T. (Universal Time) ή G.M.T. (Greenwich Mean Time), ή G.S.T. (Greenwich Standard Time). Ο χρόνος αυτός χρησιμοποιείται από όλα τα αστεροσκοπεία το κόσμου, ανεξάρτητα από την αντίστοιχη τοπική ώρα.

Αν δηλαδή επισκεφτούμε σήμερα ένα οποιοδήποτε αστεροσκοπείο του κόσμου, θα δούμε μια σειρά από αστρονομικά χρονόμετρα που το καθένα δείχνει έναν συγκεκριμένο χρόνο: παγκόσμιο, αστρικό, μέσο ηλιακό (πολιτικό) και τοπικό χρόνο.

Σε διεθνές όμως επίπεδο, για λόγους εύρυθμης λειτουργίας των κοινωνικών ενασχολήσεων, συμφωνήθηκε όλοι οι τόποι που περιέχονται μέσα στην ίδια άτρακτο να έχουν την ίδια ώρα, την ώρα δηλαδή που αντιστοιχεί στον κεντρικό μεσημβρινό της ατράκτου.

Ως επίσημη ώρα Ε μιας χώρας ορίζεται ο μέσος ηλιακός χρόνος του κεντρικού μεσημβρινού της ατράκτου στην οποία ανήκει. Ο χρόνος αυτός διαφέρει αλγεβρικά από τον χρόνο του Γκρήνουιτς τόσες ώρες, όσος είναι ο αριθμός των ατράκτων που απέχει ο τόπος από αυτό. Είναι δηλαδή:
U.T. = E + ν
όπου U.T. = Παγκόσμιος Χρόνος και ν = αριθμός των ατράκτων, με αρνητικές τιμές για ανατολικό λ και θετικές για δυτικό λ (όπου λ κάθε γεωγραφικό μήκος της επιφάνειας τη Γης).

Ως εκ τούτου, τα ρολόγια μας δείχνουν την επίσημη ώρα, δηλαδή τον μέσο ηλιακό χρόνο του κεντρικού μεσημβρινού της ατράκτου στην οποία ανήκει η χώρα μας, και όχι την παραγματική τοπική ώρα.

Συνήθως η επίσημη ώρα της προτεύουσας συμπίπτει με τον χρόνο του κεντρικού μεσημβρινού της ατράκτου. Η ώρα της πρωτεύουσας ενός κράτους θεωρείται ως η ώρα όλων των τόπων του κράτους αυτού, εφόσον βέβαια τα κράτη έχουν έκταση που να καλύπτεται από το εύρος της ατράκτου.

Τα μεγαλύτερα κράτη, όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Ρωσία, κατανέμονται κατά ανάγκη σε περισσότερες ατράκτους, έτσι ώστε να έχουν περισσότερες από μία επίσημες ώρες.

Οι Η.Π.Α., για παράδειγμα, χωρίζεται σε 5 ατράκτους. Το μεγαλύτερο μέρος τους, όμως, περιέχεται στις 4 από αυτές. Κάθε μία από τις 5 ωριαίες ατράκτους έχει τις ακόλουθες ονομασίες ώρας:



Μεσημβρινός
Άτρακτος
Ώρα
Διαφορά ως προς Greenwich
60ό
2οή
Atlantic Standard Time
4 ώρες πίσω
75ο
19η
Eastern Standard Time
5 ώρες πίσω
90ό
18η
Central Standard Time
6 ώρες πίσω
105ο
17η
Mountain Standard Time
7 ώρες πίσω
120ό
16η
Pasific Standard Time
8 ώρες πίσω
Παράδειγμα: Όταν στο Greenwich το ρολόι δείχνει 12 η ώρα το μεσημέρι, στις αντίστοιχες 5 ατράκτους η ώρα θα είναι 8 π.μ., 7 π.μ., 6 π.μ., 5 π.μ. και 4 π.μ..
Στην Ευρώπη έχουμε 3 διαφορετικές επίσημες ώρες:
  1. Της Δυτικής Ερώπης, με ώρα Γκρήνουιτς, που συμβολίζεται με τα αρχικά G.M.T (Greenwich Mean Time).
  2. Της Κεντρικής Ευρώπης, που προηγείται κατά μία ώρα της προηγούμενης και συμβολίζεται μα τα αρχικά Μ.Ε.Τ. (Mid-European Time).
  3. Της Ανατολικής Ευρώπης, που προηγείται κατά μία ώρα της ώρας της Κεντρικής Ευρώπης ή κατά δύο ώρες από εκείνη της Δυτικής Ευρώπης. Συμβολίζεται με τα αρχικά Ε.Ε.Τ. (East-European Time).
Πρακτικά βέβαια τα όρια των μεσημβρινών μεταβάλλονται, αφού λαμβάνουμε υπόψη τα σύνορα των κρατών ή, για μεγάλα σε έκταση κράτη, τα σύνορα μεγάλων γεωγραφικών διαμερισμάτων τους. Οι άτρακτοι αριθμούνται από 0 μέχρι 23, προς ανατολάς του Γκρίνουιτς. Όσον αφορά την Ελλάδα, η μισή περίπου έκταση της βρίσκεται στη 2η, ανατολικά του Γκρήνουιτς, άτρακτο. Για πρακτικούς λόγους, όπως γίνεται και σε άλλα κράτη, θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει των ώρα της 2ης ανατολικά ατράκτου. Από τη 15η Ιουλίου 1916 (Ιουλιανό ημερολόγιο) ή από την 28η Ιουλίου 1916, σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η Ελλάδα προσχώρησε στο σύστημα των ωριαίων ατράκτων. Από τότε έχει για επίσημη ώρα της την ώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτή αντιστοιχεί στην ώρα του κεντρικού μεσημβρινού της 2ης ανατολικά του Γκρήνουιτς ατράκτου που περνάει από την Κωνσταντινούπολη, την οποία πάντα ο Ελληνισμός θεωρεί κέντρο του. Η επίσημη ώρα της Ελλάδας προηγείται της ώρας της μηδενικής ατράκτου κατά 2 ώρες. Δηλαδή ν = -2 (το μειον αναφέρεται στις χώρες που βρίσκονται ανατολικά του Γκρίνουιτς) και έτσι:
U.T. = E - 2 ώρες.
Για να βρούμε την ώρα οποιαδήποτε πόλης του κόσμου από την αντίστοιχη ώρα της Αθήνας, προσθέτουμε σε αυτήν τον αύξοντα αριθμό της ατράκτου στην οποία ανήκει η πόλη αυτή και από το άθροισμα αφαιρούμε 2 ώρες. Αν το άθροισμα είναι μεγαλύτερο από 24 ώρες, αφαιρούμε τον αριθμό 24. Παράδειγμα: Στις 12 το μεσημέρι ώρα Αθήνας, στο Λονδίνο - που βρίσκεται στη μηδενική άτρακτο - η ώρα θα είναι 12+0-2=10 π.μ.. Στο Τόκιο που ανήκει στην 9η άτρακτο, η ώρα θα είναι 12+9-2=19, δηλαδή 7μ.μ. και στη Νέα Υόρκη, που ανήκει στην 19η άτρακτο, η ώρα θα είναι 12+19-2=29-24=5 π.μ..


Διαφορά Επίσημης Ώρας της Ελλάδος από Άλλες Χώρες

Αίγυπτος0Ιαπωνία+7Κούβα-7
Αιθιοπία+1Ινδία+3,5Κροατία-1
Ακτή Ελεφαντοστού-2Ιορδανία0Κύπρος0
Αλβανία-1Ιράκ+1Λουξεμβούργο-1
Αλγερία-2Ιρλανδία-2Μάλτα-1
Ανδόρρα-2Ισλανδία-3Μεγάλη Βρετανία-2
Αργεντινή-6Ισπανία-2Μεξικό-9
Αυστρία-1Ισραήλ0Νέα Ζηλανδία+10
Βέλγιο-1Ιταλία-1Νορβηγία-1
Βενεζουέλα-6Καμερούν-1Ολλανδία-2
Βουλγαρία0Κατάρ+1Πολωνία-1
Γαλλία-1Κένυα+1Ρωσία+1
Γερμανία-1Κίνα+6Σουιδία-1
Δανία-1Κολομβία-7Τουρκία+1
Ελβετία-1Κορέα+6Φινλανδία0

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα