Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Το Τραγούδι της Ημέρας - ''The End'' - The Doors


















             
 




* THE DOORS (1967, το επαναστατικό)
Tracks:
 1) Break On Through (To The Other Side) 2) Soul Kitchen 3) The Crystal Ship 4) Twentieth Century Fox 5) Alabama Song (Whiskey Bar) 6) Light My Fire 7) Back Door Man 8) I Looked At You 9) End Of The Night 10) Take It As It Comes 11) The End.

Το ντεμπούτο album που σοκάρισε και τους τοποθέτησε κατ’ ευθείαν στην κορυφή, όχι μόνο για την αύρα που έφερε επειδή ήταν διαφορετικό από το οτιδήποτε κυκλοφορούσε τότε, αλλά ΚΑΙ επειδή ήταν απίστευτα μελωδικό.
Το ‘πιανες με τη μία που λέει και η έκφραση. Η σκοτεινιά του ήταν απίστευτα γλυκιά. Οι Jefferson Airplane, πολύ θα ‘θελαν να το ‘χουν κάνει αυτό. Μόνο στα όνειρά τους όμως, γιατί στην πραγματικότητα δεν το κατάφεραν ποτέ. Το 'Alabama Song' είναι πλέον κλασικό του Morrison. Τα 'Light My Fire' και 'End Of The Night' πολυαγαπημένα. Ο Jim κάνει εδώ ένα πολύ καλό τραγούδισμα και ο Krieger τα δίνει όλα. Καθώς οι Doors δεν ήταν ποτέ μία αμιγώς blues μπάντα, έχει πολύ ενδιαφέρον να ακούς το πώς ο Jimενσωματώνει το blues στο δικό του σκοτεινό ύφος. Το album ανοίγει με το 'Break On Through (To The Other Side)' το οποίο είναι το πρώτο γρήγορο “σκοτεινό” κομμάτι που ηχογραφήθηκε ποτέ. Σηματοδοτεί την άφιξη της μπάντας με καταπληκτικά κιθαριστικά riffs, υπέροχα οργανικά σολαρίσματα και πάνω από όλα αυτά οι …..στίχοι:

'you know the day destroys the night/Night divides the day
Tried to run tried to hide/Break on through to the other side'.
 


Στο 7λεπτο 'Light My Fire' ο Ray και ο Robbie συνεργάζονται υπέροχα και δεν βαριέσαι ούτε μία στιγμή το μήκος του τραγουδιού. Είναι κρίμα που στην single εκτέλεση, έχει κοπεί αυτή η συνεργασία, αλλά έτσι είναι αυτές οι …..πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ των Albums Producers και των Hit Single Producers.

Ευγενικό και θαυμάσιο το 'Crystal Ship', όπως και το μυστικιστικό 'End Of The Night' όπου ο Ray δρα σαν …….επαγγελματίας μάγος της Dark Age δημιουργώντας μια μαγική και σκοτεινή ατμόσφαιρα. Τα 'Soul Kitchen' & '20th Century Fox' δεν είναι τόσο καλά κομμάτια, αλλά το όργανο και οι κιθάρα είναι μαγικά. Το τραγούδισμα του Jim είναι επίσης πολύ καλό. Στο τέλος έρχεται το διάσημο 11λεπτο 'The End' που έχει ανακηρυχθεί σαν το πιο επιτυχημένο μεγάλης διάρκειας τραγούδι των Doors. Επικό με 'gothic' ατμόσφαιρα και διάσημο λόγω του περίφημου Οιδιπόδειου συμπλέγματος. Θεωρείται τραγούδι σήμα κατατεθέν της μπάντας. Η φράση 'Mother I want to fuck you' θάβεται μέσα στο μιξάρισμα των εφφέ, των ουρλιαχτών και των ήχων. Η μουσική είναι μονότονη και βαρετή. Και γιατί να είναι δηλαδή αυτό το σήμα κατατεθέν; Θα μπορούσε να είναι το 'Break On Through'. Αυτό όμως, μπορείτε να το εκλάβετε σαν προσωπική μου άποψη και δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσετε μαζί μου. 



Αλέκος Χρυσόπουλος

ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα