Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Είχατε επιθανάτια εμπειρία; Φταίει το CO2 στο αίμα σας!


                               near-death-experience

Πολλοί άνθρωποι που επιβιώνουν από ανακοπή καρδιάς αναφέρουν ότι είδαν όλη τους τη ζωή να περνά από μπροστά τους ή ότι βίωσαν μια εμπειρία απέραντης γαλήνης. Επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα ότι ξεδιάλυναν το μυστικό που κρύβεται πίσω από αυτές τις λεγόμενες «επιθανάτιες εμπειρίες».


Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φως στην άκρη του τούνελ, το καταπράσινο λιβάδι ή οι συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα που έχουν πεθάνει δεν είναι αποτέλεσμα έντονης θρησκευτικής πίστης, αλλά ένα παιχνίδι του μυαλού, το οποίο προκαλείται από μια χημική αντίδραση του οργανισμού: οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην κυκλοφορία του αίματος είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν τέτοιες εμπειρίες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να πυροδοτήσουν ψευδαισθήσεις σε ορισμένους ανθρώπους.

Η Dr. Zalika Klemenc-Ketis από το Πανεπιστήμιο του Maribor στη Σλοβενία, που ήταν επικεφαλής της μελέτης, δηλώνει: «Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που εξηγούν τους μηχανισμούς των επιθανάτιων εμπειριών. Βρήκαμε ότι οι ασθενείς που βίωσαν αυτό το φαινόμενο είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα CO2 στο αίμα τους από ό,τι οι ασθενείς που δεν τις βίωσαν».

Η Dr. Klemenc-Ketis προσθέτει ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εισπνοή CΟ2, χρησιμοποιούμενου ως ψυχοθεραπευτικού παράγοντα, μπορεί να προκαλέσει εμπειρίες παρόμοιες με τις επιθανάτιες και ότι η νέα μελέτη προσθέτει νέες και σημαντικές πληροφορίες στον τομέα του φαινομένου των επιθανάτιων εμπειριών.
Διευκρινίζει, πάντως, ότι τα ευρήματα της σλοβένικης μελέτης θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο, καθώς είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ο συγκεκριμένος συσχετισμός για το διοξείδιο του άνθρακα.

Η μελέτη

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Critical Care, μελέτησε 52 ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή ανακοπή η οποία θα μπορούσε να είχε αποβεί μοιραία και κατά την οποία η καρδιά σταμάτησε να συσπάται κανονικά.

Από τους 52 αυτούς ασθενείς, οι 11 ανέφεραν ότι είχαν επιθανάτια εμπειρία.

Η μελέτη βρήκε ότι η εμπειρία αυτή δεν συσχετιζόταν με τη θρησκευτική πίστη, το μορφωτικό επίπεδο, τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στη διάρκεια της ανάνηψης, τον φόβο του θανάτου, το φύλο ή την ηλικία. Ωστόσο, ήταν πολύ πιο συνηθισμένη στα άτομα που είχαν και προηγουμένως βιώσει επιθανάτια εμπειρία.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αέριο που υπάρχει φυσικά στο αίμα και μεταφέρεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, βοηθώντας το σώμα να ρυθμίσει την παροχή αίματος.

Στη διάρκεια μιας καρδιακής ανακοπής, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα συνήθως πέφτουν, αλλά σε μια μειοψηφία ασθενών παρατηρήθηκαν υψηλά επίπεδα του αερίου αυτού στο αίμα.

Οι επιθανάτιες εμπειρίες είναι συνήθεις στην καρδιακή ανακοπή

Η Dr. Klemenc-Ketis προσέθεσε: «Οι επιθανάτιες εμπειρίες είναι μια ελάχιστα κατανοητή, αλλά πολύ συχνή εμπειρία σε πολλούς ασθενείς που υφίστανται καρδιακή ανακοπή».

«Σύμφωνα με έναν ορισμό, οι επιθανάτιες εμπειρίες περιγράφονται ως βαθιές ψυχολογικές εμπειρίες με ένα αίσθημα υπερβατικότητας ή υπερφυσικής συνάντησης, οι οποίες εμφανίζονται σε άτομα που έρχονται κοντά στον θάνατο ή σε καταστάσεις έντονου σωματικού ή συναισθηματικού κινδύνου.»

Πηγή:Telegraph


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα