Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Το Τραγούδι της Ημέρας - ''Λευτέρη'' Σταύρος Ξαρχάκος- Νίκος Γκάτσος- Αλίκη Βουγιουκλάκη



                       

Η ταινία Διπλοπενιές προβλήθηκε στις αίθουσες Αθηνών - Πειραιώς - προαστίων το 1966 και έκοψε 463.853 εισιτήρια.  Ήρθε στην 6η θέση σε 101 ταινίες.  Πρώτη ταινία μεγάλου μήκους στην Ελλάδα του Αιγυπτιακής καταγωγής σκηνοθέτη, Γιώργου Σκαλενάκη, που σπούδασε και ξεκίνησε την καριέρα του στην Τσεχοσλοβακία.  Η ταινία προβλήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ των Καννών (1966), όπου πραγματοποίησε καλές αγορές, και έκανε καριέρα στο εξωτερικό με τον τίτλο "Dancing The Syrtaki".
 Η μαεστρία του σκηνοθέτη, είχε φανεί από την πρώτη του Τσέχικη ταινία, "Τελευταίος Σταθμός", Ρυθμός - μια ταινία γεμάτη κέφι και οπτικό ρυθμό, χαρακτηριστικό του Τσεχοσλοβάκικου κινηματογράφου.  Η ταινία του Σκαλενάκη, θεωρήθηκε η πρώτη πετυχημένη απόπειρα δημιουργία Ελληνικού Μιούζικαλ, χωρίς ξένες επιρροές.  Η εξωφρενική (κατά τη γνώμη του Φιλοποίμην Φίνου) οικονομική απαίτηση της Αλίκης Βουγιουκλάκης (500.000 δραχμές) οδήγησε σε διάλυση την μεγάλη κοινοπραξία της εποχής Φίνος Φιλμ - Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης, που υποσχόταν πολλά για το μέλλον του Ελληνικού Κινηματογράφου.  Οι Διπλοπενιές έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 1966 με τον τίτλο "Dancing the Syrtaki", αλλά ταξίδεψαν και ως τις Κάννες, με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ να χορεύει το πιο όμορφο χασάπικο -κάτω στον Πειραιά στα Καμίνια- όπως άλλωστε χορεύει και στην ίδια την ταινία στο κέντρο και μαγνητίζει τους πάντες.

diplopenies1966
ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Αλίκη Βουγιουκλάκη
Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Βασίλης Αυλωνίτης
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Ρίκα Διαλυνά
Νικήτας Πλατής
Σάσα Καστούρα
Χρόνης Εξαρχάκος


ΣΕΝΑΡΙΟ:
Αλέκος Σακελλάριος


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Γιώργος Σκαλενάκης


ΥΠΟΘΕΣΗ:
Κάποια μέρα που ο Γρηγόρης δουλεύει στην οικοδομή και ταυτόχρονα τραγουδάει, τυχαίνει να περνούν από εκεί ένας μαέστρος, ο Βαγγέλης, και δύο μπουζουξήδες.  Τον ακούνε, μαγεύονται απ' την καθάρια φωνή του και του προτείνουν να γίνει μέλος της ορχήστρας τους.  Έτσι, ο νιόπαντρος μεροκαματιάρης βρίσκεται και με μια δεύτερη δουλειά, στο νυχτερινό κέντρο του κυρ-Λευτέρη.  Στο κέντρο έρχεται βέβαια και η γυναίκα του η Μαρίνα, η οποία δεν αργεί να ανεβεί στην πίστα, να κάνει τα τσαλίμια της και να μαγέψει τους πάντες.  Η επιτυχία της όμως έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικογενειακή ζωή του ζευγαριού, μιας και οι θαυμαστές της Μαρίνας, όπως και οι θαυμάστριες του Γρηγόρη τούς απομακρύνουν τον ένα απ' τον άλλο.  Όμως, οι ζήλιες και οι καβγάδες, μετά από κάποια έξαρση, υποχωρούν και το ζευγάρι επανέρχεται στην ομαλή συμβίωση.





ΜΟΥΣΙΚΗ: Σταύρος Ξαρχάκος

ΣΤΙΧΟΙ: Νίκος Γκάτσος

ΤΡΑΓΟΥΔΙ:Αλίκη ΒουγιουκλάκηΔημήτρης Παπαμιχαήλ

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: Φώτης Μεταξόπουλος



ΔΙΑΚΡΙΣEIΣ:

Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΕΚΚΑ) Ελλάδα 1966 - Τρία Βραβεία.

Συμμετοχές:
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΙΣΠΑΝΙΑ 1966.
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΚΑΝΝΩΝ ΓΑΛΛΙΑ 1966.




Αλέκος Χρυσόπουλος
http://www.greektenies.com
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα