Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Διαλογισμός...


Εμείς οι κάτοικοι της γης, υστέρα από 6.000 χρονιά πολιτιστικής ανάπτυξης, φτάσαμε στο σημείο όπου μπορούμε να καταστρέψουμε τον πλανήτη μας και να εξαφανίσουμε την ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα έχουμε αναπτύξει κάποια μέσα για να προλάβουμε την καταστροφή και να μεταμορφώσουμε τη γη σε ένα πραγματικό Παράδεισο. Για να πετύχουμε όμως κάτι τέτοιο θα μας χρειαστούν και άλλα μέσα πιο σημαντικά από τα πλοία διάσωσης και τα διαστημόπλοια. Τα μέσα αυτά βρίσκονται στην διάθεση μας και δεν έχουμε παρά να τα ξεσκονίσουμε.
Δεν είναι κάποια πρόσφατα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Υπήρχαν από παλιά, υπήρχαν από πάντα, αλλά τα αγνοούσαμε. Μόνο σε πολύ δύσκολες στιγμές, όταν δεν υπήρχε άλλη λύση, καταφεύγαμε σ' αυτά.
Τα ονόματά τους είναι γνωστά. Λέγονται γνώση, λογική, συνεργασία και αλληλοβοήθεια. Ήρθε ο καιρός να τα χρησιμοποιήσουμε και πάλι με την ελπίδα πως θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την επιβίωση για τη γη και τους περισσότερους από τους κατοίκους της.

Υπάρχουν όμως δύο ακόμη πιο βασικά όπλα πολύτιμης βοήθειας, που πρέπει να μας συνοδεύουν στο ταξίδι μας, σε οποιοδήποτε επίπεδο ζωής και αν είναι αυτό. Είναι και αυτά ξεχασμένα, αλλά τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα θυμούνται. Ονομάζονται Προσευχή και Διαλογισμός.
Η Προσευχή είναι ένα έμφυτο ένστικτο της ανθρώπινης Ψυχής, και είναι κοινό από
τον πιο άγριο μέχρι τον πιο πολιτισμένο άνθρωπο. Είναι ως εκ τούτου, πολύ φυσικό για τον άνθρωπο το να προσεύχεται, ειδικά σε στιγμές κρίσιμες που υπερβαίνουν την ανθρώπινη δύναμή του, στο να τα βγάλει πέρα. Η λέξη "προσευχή" παράγεται από τις λέξεις "προς" και εύχομαι", που σημαίνουν εύχομαι προς κάτι, ζητάω να πραγματοποιηθεί μια επιθυμία ή μια ανάγκη μου.
Σύμφωνα με τις περιστάσεις και την διανοητική και πνευματική ανάπτυξη του ατόμου η προσευχή μπορεί να σημαίνει ικεσία, αίτηση προστασίας, αφιέρωση, αφοσίωση, ευχαριστία ή επίκληση. Είναι σημαντικό για τον άνθρωπο, ακόμα και εν όψει των επερχόμενων αλλαγών, να μην προσεύχεται να σώσει τη ζωή του, αλλά στο να βοηθήσει να γεννηθεί μια τέτοια δημιουργική πνευματική  δύναμη που θα αντιμετωπίσει το κακό και τις καταστρεπτικές δυνάμεις και μ' αυτό τον τρόπο να βοηθήσει να σωθεί η ανθρωπότητα. Αν οι ενωμένες προσευχές μιας κοινότητας μπορούν να φέρουν βροχή και να σπάσουν μια καταστροφική ξηρασία, όπως έχει αποδειχθεί από γενιά σε γενιά για πολλούς αιώνες,  γιατί να μην  εφαρμοστεί ο ίδιος νόμος  ομαδικής προσευχής για να αποφευχθούν άλλες πιο ολέθριες συμφορές; Αν ενώσουμε όλοι οι άνθρωποι αυτού του κόσμου τα χέρια στην καρδιά μας, μέρα με τη μέρα και νύχτα με τη νύχτα, χωρίς να ξεχνάμε τον τρόμο που μπορεί να περάσει ο κόσμος πολύ σύντομα, επικαλούμενοι τη δύναμη του Χριστού, αυτές οι κρίσιμες ημέρες θα λιγοστέψουν! Υπάρχουν κάποιες ψυχές που ενώ αναγνωρίζουν τις τρομακτικές καρμικές καταστάσεις που η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει, χωρίς δισταγμό δίνουν τα πάντα που έχουν, οτιδήποτε χρήσιμο και αγαπημένο τους, τις περιουσίες τους, τη βοήθεια τους με κάθε τρόπο, με την βαθιά βεβαιότητα ότι υπάρχει μια δύναμη που τους δίνεται για να λιγοστέψουν αυτές τις ημέρες.
Οι δυνάμεις της καταστροφής που  είναι οι ίδιες της αναγέννησης (Σκορπιός) ετοιμάζονται να εκδηλωθούν με τρομακτικό τρόπο στην επιφάνεια της Γης. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερες προσπάθειες πρέπει να γίνουν για να ακτινοβολήσουν Ειρήνη, Αρμονία και Αδελφοσύνη, έτσι ώστε να εξουδετερώσουν σε κάποιο βαθμό τις συνέπειες, αν δεν είναι πολύ αργά. Αν το μεγάλο μάθημα μπορέσει να μαθευτεί και να μπει σε καθημερινή  εφαρμογή  ακόμη και από  ένα μικρό ποσοστό της ανθρωπότητας, ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να περάσει από το μεγάλο σταυροδρόμι, και να εισέλθει στην Εποχή του Υδροχόου γρήγορα και με τις μισές απώλειες από εκείνες που θα έχει αν δεν μάθει το μάθημα.
            Η ενότητα χιλιάδων ψυχών και καρδιών που πάλλονται στον ίδιο ρυθμό, μπορεί να
γεννήσει ένα μεγάλο ρεύμα δυναμικής πνευματικής ενέργειας που να σαρώνει συνέχεια το αιθερικό σώμα της Γης. Σαν ένας αναζωογονητικός αέρας θα δροσίζει τους ανθρώπους από  την  καυτή ένταση των συγκρουόμενων συμφερόντων, παρασύροντας την καρμική σκόνη του παρελθόντος που τυφλώνει τα μάτια των κοντόφθαλμων ανθρώπων και εθνών.

Ας δούμε όμως τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος με το Διαλογισμό.
Ο Διαλογισμός είναι ένα μέσο διεύρυνσης της συνείδησης.  Όλο το γνωστό και άγνωστο Σύμπαν είναι αποτέλεσμα "Διαλογισμού"! Η λέξη "διαλογισμός", προέρχεται από τις λέξεις "δια" και "Λόγος", που σημαίνει την κατάσταση εκείνη ύπαρξης που βρίσκεται κανείς δια μέσου του Λόγου. Με τη λέξη "Λόγος" εννοούμε την Αρχική εκείνη Δύναμη-Αιτία που γέννησε το Σύμπαν "Εν Αρχή ήτο ο Λόγος, και ο Λόγος ήτο παρά τω θεώ, και θεός ήτο ο Λόγος", είναι η αρχή του ευαγγελίου του Ευαγγελιστή Ιωάννη.
Η  τεχνική  του  Διαλογισμού  δίνει  στον  άνθρωπο  διεύρυνση  της  Συνείδησης, διεύρυνση του Ατομικού Περιοριστικού Δακτυλίου. Είναι η τεχνική της πνευματικής αντίληψης προς τη δυνατότητα συγκέντρωσης της προσοχής πάνω σε ορισμένο σημείο της
Συνείδησης, όπως  επίσης  και της επαφής με το θείο Σχέδιο. Είναι η άφωνη  επίκληση του
εξελιγμένου ανθρώπου προς το άγνωστο, που φτάνει μέχρι τα όρια του θείου.
Ο Διαλογισμός δεν είναι μόνο διανοητική  συγκέντρωση.  Η συγκέντρωση  είναι το αρχικό στάδιο  του Διαλογισμού και όχι  το τελικό επίτευγμα. Η συγκέντρωση είναι απαραίτητη ώστε  να  μπορέσει  να απελευθερωθεί ο νους του ανθρώπου από τα θέματα που τον απασχολούν στην καθημερινότητα του και τον αποσπούν  από  τον  κύριο σκοπό  της  ύπαρξης.  Πριν  ο διαλογισμός να  αρχίσει,  η συγκέντρωση έχει τελειοποιηθεί  και  η προσοχή, ανεπηρέαστη από τις εξωτερικές εντυπώσεις, συγκεντρώνεται πάνω στις πνευματικές αξίες και στην θεότητα. Ο καθένας μπορεί να συγκεντρώσει τις σκέψεις του πάνω στις καθημερινές του ασχολίες, στην οικογένεια του, ή στα προβλήματα της ζωής του, αλλά αυτό δεν είναι διαλογισμός, ούτε μπορεί κάποιος να διαλογιστεί σε πράγματα αυτού του κόσμου.
Ο Διαλογισμός απευθύνεται προς το θεό και τους Μεγάλους Διδασκάλους Του. Από την άλλη πλευρά ο Διαλογισμός δεν είναι Προσευχή και η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι, ενώ ο Διαλογισμός κάνει χρήση του νου σαν όργανο επικοινωνίας με το Πνεύμα και σαν εργαλείο διεύρυνσης της Συνείδησης, η Προσευχή απλώς επικαλείται και το κάνει αυτό μέσω του ηλιακού πλέγματος και του κέντρου της καρδιάς για ικανοποίηση των αναγκών του ανθρώπου. Το ένα βασίζεται στο νου με σκοπό την ένωση με την Ψυχή και αργότερα με το Πνεύμα, ενώ το άλλο κρούει τη θύρα της Ψυχής με αίτημα τις περισσότερες φορές ιδιοτελές, παρότι ανώτερο. Η προσευχή είναι προ στάδιο του διαλογισμού. Ο μαθητής μαθαίνει πρώτα να αιτεί εσωτερικά και αργότερα γίνεται αυτός ο ίδιος ο Εσωτερικός Εαυτός, μέσω του Διαλογισμού.
Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να προσευχηθούν, αλλά για το διαλογισμό απαιτείται εκγυμνασμένος νους πέρα από τα φυσιολογικά όρια και πείρα για συγκέντρωση ανάλογη  της νοητικής εξέλιξης του  ανθρώπου.  Νοητικός έλεγχος, δυνατότητα εσωτερικής ακοής της φωνής της ψυχής, έρευνα για την αλήθεια και έντονος πόθος για την πνευματική εξέλιξη,  είναι τα  απαιτούμενα γνωρίσματα ενός  αληθινά διαλογιζόμενου. Η ευθυγράμμιση των τριών σωμάτων του κατώτερου εαυτού, το φυσικό, το συγκινησιακό και το νοητικό και η τιθάσευση τους, είναι απαραίτητες συνθήκες για να καταφέρει ο Ανώτερος Εαυτός να επικοινωνήσει με άλλα επίπεδα ύπαρξης.
Έτσι, βλέπουμε ότι ο Διαλογισμός είναι η εσωτερική επιστήμη μέσω της οποίας μπορούμε να έχουμε μια άμεση εμπειρία της θεότητας. Ο βασικός νόμος που τον διέπει είναι, "Η Ενέργεια ακολουθεί τη Σκέψη".
Όσοι άνθρωποι μπορούν να  διαλογιστούν,   αποκτούν  την ικανότητα του ελέγχου πάνω στα σωματικά πάθη και μεταμορφώνουν τον κατώτερο άνθρωπο αργά, σε ένα αγωγό  αποκάλυψης  του  φωτός της Ψυχής. Μέσω του νου τους αποκτούν πνευματικές γνώσεις  και  μέσω  του διαλογισμού τους τις μετατρέπουν σε Σοφία. Ο βασικότερος σκοπός του Διαλογισμού είναι να βοηθήσει τον άνθρωπο να γίνει  στην  εξωτερική του  εκδήλωση  ότι  είναι  στην εσωτερική του πραγματικότητα και να ταυτιστεί με την ψυχή του της οποίας   είναι  η   σκιά   και  η αντανάκλαση. Η φυσική άνεση, κατά τη διάρκεια του διαλογισμού είναι αναγκαία.  Στην Ανατολή οι διαλογιζόμενοι, κάθονται στο  δάπεδο,  με τα πόδια τους
σταυρωμένα και την σπονδυλική τους στήλη κατακόρυφη. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, αν και ο άνθρωπος της Δύσης μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο κάθισμα αρκεί να παραμείνει με τη σπονδυλική στήλη κατακόρυφη. Τα μάτια πρέπει να μένουν κλειστά, το σώμα να παραμένει χαλαρωμένο, τα χέρια να ακουμπούν απαλά πάνω στα πόδια, τα οποία πρέπει να ενώνονται στα άκρα τους. Ειδικές αναπνευστικές ασκήσεις πρέπει να εκτελούνται στην αρχή με σκοπό την γρηγορότερη αφύπνιση των κέντρων, κάτω όμως από επίβλεψη ενός δασκάλου. Υπάρχουν πολλοί τύποι διαλογισμού, οι οποίοι όμως έχουν σαν κοινό στόχο την αύξηση και τον έλεγχο της διανοητικής δύναμης και την ενίσχυση γενικότερα του ψυχοφυσικού και του νοητικού εξοπλισμού του ανθρώπου.
Μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε τον διαλογισμό, σαν ένα σημαντικό εργαλείο επέμβασης στην δύσκολη κατάσταση του πλανήτη. Τρία πράγματα είναι απολύτως αναγκαία γι' αυτό το σκοπό.
1. Η καθημερινή προσπάθεια για διάπλαση του χαρακτήρα μας.
2. Η προσπάθεια για εξυπηρέτηση της φυλής των ανθρώπων, και
3. Η νοητική επαφή με την Ψυχή και η επικοινωνία με το Συμπαντικό Νου, μέσω
του Διαλογισμού.

Μ.Μ.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα