Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ

http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/02/31/10/8e/filename-karpaz0121m.jpg

Η διακίνηση πληθυσμών, η παγκοσμιοποίηση έχουν φέρει πολλά καλά αλλά κρύβει και σοβαρούς κινδύνους. Σαν κοινωνιολόγος όταν ξεκίνησα να μελετώ θέματα παγκοσμιοποίησης διερωτόμουν κατά πόσο τελικά θα ήταν εφικτό να δημιουργηθεί μια κοινή κουλτούρα και μια κοινή γλώσσα σε όλους τους ανθρώπους για να μπορούν να επιβιώνουν σε όποια χώρα επέλεγαν να ζήσουν.
Θυμήθηκα τότε μια προσπάθεια που έγινε παλιά για μια διεθνή γλώσσα την Εσπεράντο, η οποία πέθανε στην δημιουργία της.


Υπάρχουν γλώσσες που είναι κατανοητές από τους πιο πολλούς ανθρώπους στον κόσμο όπως στα Αγγλικά, τα Ισπανικά, τα Γερμανικά, τα Κινέζικα, αλλά στάθηκε αδύνατο να δημιουργηθεί μια κοινή κουλτούρα. Ο κάθε μετανάστης κουβαλά τον δικό του τρόπο ζωής και με αυτό θέλει να ζήσει γιατί αυτή η κουλτούρα είναι μέρος της ταυτότητας του και δεν θέλει να την χάσει. Εάν την χάσει είναι σαν να χάνει τον εαυτό του.

Μέσα από την διαδικασία της παγκοσμιοποίησης έχει φανεί σήμερα ξεκάθαρα μετά από χρόνια ότι ο κάθε λαός οφείλει να διατηρήσει την γλώσσα του, τα έθιμα του, την θρησκεία του αλλά και τον τρόπο ζωής του αν δεν θέλει να απειληθεί με εξαφάνιση. Εάν μεταναστεύσει θα πρέπει να προσαρμοστεί στην νέα κουλτούρα αλλά παράλληλα να διατηρήσει και την δική του. Με τον ίδιο τρόπο οι χώρες που δέχονται τους μετανάστες πρέπει να σεβαστούν τον διαφορετικό τρόπο ζωής τους και τα έθιμα τους αλλά πρωτίστως πρέπει να διαφυλάξουν την δική τους κουλτούρα από την αλλοτρίωση.
 Και όταν λέω κουλτούρα εννοώ την γλώσσα τους την θρησκεία τους, τον τρόπο ζωής τους και τα έθιμα τους.

Κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία που ίσως σήμερα θα ονομάζαμε εθνικιστές, έχουν βάλει όρια και γραμμές στο τι δέχονται και τι όχι από τους μετανάστες. Σήμερα αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι χώρες διαφυλάσσουν το δικαίωμα στην ταυτότητα τους και πολύ καλά κάνουν. Η Κύπρος έχει αποτύχει να το κάνει αυτό. Εμείς πάμε ανάλογα με το ρεύμα των μεταναστών και ξεκινήσαμε να προσαρμοζόμαστε εμείς στην κουλτούρα των μεταναστών και όχι αυτοί σε εμάς. Για να πάμε σε κάποιο εστιατόριο η κατάστημα πρέπει να ξέρουμε τουλάχιστον Αγγλικά και αν ξέρουμε και Ρώσικα η Ρουμάνικα τότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να συνεννοηθούμε.

Έχουμε διαγράψει την γλώσσα μας σαν σημαντική και όποιος ξέρει μόνο Ελληνικά είναι σαν να μην ξέρει καμία γλώσσα. Δεχόμαστε συμπεριφορές που για μας είναι πρωτόγονες όπως την χρήση αλκοόλ μέσα στους δρόμους, τις βρόμικες γειτονιές και την οχλαγωγία που προκαλούν πολλοί μετανάστες μαζί στοιβαγμένοι σε ένα σπίτι. Αν διαμαρτυρηθούμε τότε είμαστε ρατσιστές. Όχι δεν είμαστε ρατσιστές , έχουμε αρχίσει να νοιώθουμε την απειλή για την εξαφάνιση της γλώσσας μας και την κουλτούρας μας γενικά και γι αυτό φωνάζουμε. Εμάς δεν μας κατοχυρώνει κανένας νόμος στο δικαίωμα να χρησιμοποιούμε την γλώσσα μας και να ζούμε σύμφωνα με τα δικά μας έθιμα και όχι κάποια ξένα.

Εάν δεν ξυπνήσουμε σύντομα και αντισταθούμε σε αυτή την τάση που έχουμε να πηγαίνουμε με το ρεύμα αντί να στεκόμαστε στην δική μας θέση τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα ταυτότητας. Ιστορικά μας κυνηγούν θέματα όπως η αποικιοκρατία, η κατοχή αλλά πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουμε και να διεκδικήσουμε τουλάχιστον την γλώσσα μας και τον τρόπο ζωής μας αν θέλουμε οι άλλοι να μας παίρνουν σοβαρά.

Μιλούσα τις προάλλες με κάποιο Γερμανό και όταν τον ρώτησα γιατί δεν έμαθε Ελληνικά αφού ζει 2 χρόνια στην Κύπρο μου είπε.’’ Μα εσείς είσαστε international, κανένας δεν θέλει να μάθει Ελληνικά. Είσαστε αποικιοκρατία των Εγγλέζων’’. Η απάντηση μου βέβαια ήταν ότι είμαστε Ελληνοκύπριοι και όχι Διεθνείς και έχουμε 50 χρόνια Δημοκρατίας. Το αξιοσημείωτο σε αυτό το περιστατικό είναι ότι ο εν λόγω Γερμανός μιλούσε άπταιστα την Τουρκική αφού έζησε κάποια χρόνια στην Τουρκία.
Δεν πρέπει να παίρνουμε ακραίες θέσεις αλλά οι περιστάσεις το απαιτούν να είμαστε αποφασιστικοί. Αντιπαραθέτω στα λόγια της πρωθυπουργού της Αυστραλίας στο τελευταίο της διάγγελμα σε σχέση με τους μετανάστες.
  • - ‘’Μιλούμε Ελληνικά, όχι Ισπανικά, Αραβικά, Ρωσικά η οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Έτσι αν θέλετε να είστε μέρος της κοινωνίας μας. ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ‘’
  • - ‘’Εάν ο θεός σας προσβάλει τότε σκεφτείτε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου για να ζήσετε διότι ο θεός είναι μέρος της κουλτούρας μας.’’
  • - ‘’θα δεχθούμε τα πιστεύω σας και δεν θα σας ρωτήσουμε γιατί. Το μόνο που ζητούμε είναι να δεχθείτε τα δικά μας, και να ζήσουμε μαζί με αρμονία’’
  • - ‘’Οι μετανάστες πρέπει να προσαρμοστούν και όχι οι Κύπριοι. Εάν σας αρέσει καλώς διαφορετικά διατηρείτε το δικαίωμα να φύγετε.’’
Τατιάνα Ζαχαριάδου
Κοινωνιολόγος


ΠΗΓΗ
      ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα