Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Επικήδειος στο Δημήτρη Βουρβαχάκη...




Σύντροφε, φίλε και αδερφέ Δημήτρη
Από τη Νορβηγία και τη Σκωτία, μέχρι την Κύπρο και την Κρήτη και από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία, παντού όπου ως γιατρός που υπηρέτησες τον άνθρωπο, την επιστήμη της ιατρικής και τα προνοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά, απλώνεται ένα βαρύ πένθος και ένα μεγάλο γιατί!..
Βαρύ πένθος γιατί έφυγες απροσδόκητα και τραγικά, σε αποστολή καθήκοντος, ακριβώς με το όχημα του ΕΚΑΒ.
Βαρύ πένθος γιατί όντας σε ώριμη ηλικία, με τρομερά αποθέματα εμπειριών και γνώσης, μπορούσες να είσαι ακόμη πιο χρήσιμος για τον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία. Το κυριότερο, πιο αποτελεσματικός για την επιβίωση του συνανθρώπου μας από βίαια ή απροσδόκητα περιστατικά.
Μεγάλο «γιατί» έπρεπε, ενώ έχεις σώσει δεκάδες άλλους συνανθρώπους μας κάτω από αυτές τις συνθήκες, Εσύ δεν μπόρεσες να σωθείς.
Ένα μεγάλο «γιατί» θα έπρεπε να φύγεις με αυτό τον βίαιο,  απροσδόκητο και τραγικό τρόπο.



Τραγικότερο όμως όλων είναι ότι στην ίδια αποστολή καθήκοντος χάθηκε και ένας άλλος στενός φίλος και αδερφός δικός Σου και δικός μας, ό,τι καλύτερο διέθετε το ΕΚΑΒ ως διασώστη, ο Βαγγέλης Κελαράκης.
Σώθηκε βεβαίως ο άλλος φίλος και αδερφός δικός Σου και δικός μας, ο Νίκος Μυρωδιάς που είναι βέβαιο ότι εφόρου ζωής δεν θα απαλλαγεί από τον εφιάλτη που έζησε, ούτε από τη μνήμη του Δημήτρη και του Βαγγέλη!..
Η τραγικότητα της στιγμής δεν επιτρέπει ούτε ιστορικές αναφορές, ούτε αναλύσεις «προσωπικότητας»
Τι να πρωτοθυμηθεί και τι να πρωτοαναφέρει κάποιος;
Την αγάπη Σου στη ζωή, στο τραγούδι, στο λαούτο, στη μαντινάδα, στη γυναίκα της ζωής Σου την Ελένη, στις κόρες Σου Κάρμεν και Μαρία, στους φίλους Σου που αγαπούσες με όλη τη δύναμη της καρδιάς Σου;
Τι να εξάρει άραγε κάποιος όσον αφορά την πρόοδό Σου στην Ιατρική; Να αναφερθεί στις μελέτες Σου;
Στο πρωτόκολλο που υιοθέτησε επισήμως το ΕΚΑΒ Ελλάδος; Στη διδασκαλία Σου σε συναδέλφους Σου;  
Διδασκαλία που ελάμβανε χώρα από την Κρήτη μέχρι τη Λευκωσία και από τη Λευκωσία μέχρι το Δουβλίνο;
Η αποστολή Σου με κέντρο τον άνθρωπο ξεπερνούσε τον επιστημονικό Σου λόγο και εισερχόταν στο χώρο της πολιτικής δράσης.
Ήσουν έντονα πολιτικοποιημένος, με προοδευτικές θέσεις, λόγο και πρακτική.
Προσέφερες στο έννομο αγαθό της δημόσιας υγείας χωρίς ιδιοτέλεια εκτείνοντας τη δράση Σου και στο πολιτικό γίγνεσθαι με ευθεία τοποθέτησή Σου ενάντια στα όποια συμφέροντα λυμαίνονταν και λυμαίνονται τον τόπο.   
Αυτό ασφαλώς δεν άρεσε σε «κάποιους»!..
Στην περίοδο διακυβέρνησης της Χώρας από δυνάμεις της συντήρησης, που δεν Σου επέτρεπαν να είσαι ο Διευθυντής ΕΚΑΒ Κρήτης, έπρεπε να αντιδράσεις.
Αυτό έπρεπε να το πετύχεις όχι με «πολιτικό μέσο», αλλά με Δικαστική Προστασία.
Είχα την ευθύνη αυτής της διαδικασίας και η δικαίωσή Σου από την ελληνική δικαιοσύνη και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου ήταν η απάντηση σ’ όσους εξυπηρετούν την κομματική σκοπιμότητα και την αναξιοκρατία. 
Αρκετοί γνώριζαν, αλλά πολλοί αγνοούν την τελευταία Σου δραστηριότητα, ενάντια στην εξάρτηση της πατρίδας μας από το μνημόνιο.
Αρκετοί γνώριζαν αλλά πολλοί αγνοούν την προσπάθειά Σου να απαλλαγεί η κοινωνία μας από τα δεσμά της αποικίας χρέους.
Έτσι οργανώθηκες μαζί μας σε μια πρωτοποριακή Κίνηση. Στην ΚΙΝΗΣΗ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ: ΠΡΑΤΤΩ της οποίας υπήρξες όχι μόνο ιδρυτικό μέλος, αλλά και μέλος της προσωρινής διοίκησης. Οι σύντροφοί Σου έχουν συγκλονιστεί. Θα μας λείψεις με πόνο ψυχής, αφήνοντας το κενό της προσωπικότητάς Σου.
Επειδή ο θρήνος για το χαμό Σου δεν μπορεί να κοπάσει και επειδή το «άδικον ουκ ευλογείται», είμαστε όλοι βέβαιοι πως ταραχή θα πέσει στον Άδη και το σανίδωμα θα υποχωρήσει από τη μεγάλη του ήλιου πίεση, όπως θα έλεγε ο ποιητής.
Δημήτρη
Αυτό το πένθος δεν μπορεί να επιλυθεί!..


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα