Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Το καθισιό βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο


"Μην βλέπεις παιδί μου τόσες ώρες τηλεόραση, θα χαζέψεις…", λέγαν οι μαμάδες παλιά. Νέες μελέτες δείχνουν ότι το να κάθεσαι στήλη άλατος στην καρέκλα του γραφείου σου έχει ανάλογα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τουςNew York Times, πρόσφατες επιστημονικές έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η καθιστική ζωή εκτός από το να παχαίνει, να προκαλεί διαβήτη, καρδιοπάθειες και να οδηγεί σε πρόωρο θάνατο, επιπλέον σε …αποβλακώνει.
Επιστήμονες επέδειξαν ότι όταν είμαστε όλη μέρα καθιστοί, η ηλεκτρική δραστηριότητα στους μύες πέφτει, και οδηγεί σε ένα καταρράκτη επιβλαβών επιδράσεων στο μεταβολισμό. Και δυστυχώς ακόμη και άσκηση σε τακτικές δόσεις δεν μπορεί να αντισταθμίσουν τη ζημία. Μόνο το να-μην-κάθεσαι-τόσες-ώρες-στην-ίδια-καρέκλα σώζει την κατάσταση.
Η Sabine Schaefer, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη ανάπτυξη στη Γερμανία, εξέτασε την επίδραση που έχει το περπάτημα στην ενεργό μνήμη, σε ομάδες παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Τέτοια τεστ μπορείτε να κάνετε εδώ και έχουν πλάκα. Ενεργός μνήμη είναι αυτή που σε βοηθάει ας πούμε να θυμηθείς τι θες να πάρεις από το σουπερμάρκετ. Δηλαδή, σε βοηθά να συγκρατείς μικρό αριθμό πληροφοριών για να εκτελέσεις αποτελεσματικά έναν άμεσο στόχο. Οι ερευνητές βάλανε τις δυο ομάδες εθελοντών να εκτελούν κάποια τεστ ενώ περπατούσαν σε ρυθμό που επέλεγαν οι ίδιοι και ενώ κάθονταν. Αυτό που βρήκαν είναι ότι το να περπατάς και να σκέφτεσαι, δεν σε αποσυντονίζει, όπως πιστεύουν πολλοί. Στην πραγματικότητα το περπάτημα σε “ξυπνάει” και θέτει τον οργανισμό σε εγρήγορση. Έτσι βρίσκεται κανείς σε μεγαλύτερη ετοιμότητα και έχει περισσότερη ενέργεια για να πραγματοποιήσει μια πνευματική εργασία.
Δυστυχώς, τα συμπεράσματα δεν αποδεικνύουν ότι μπορείς να γράφεις άρθρα, papers και εκθέσεις περπατώντας, ούτε ότι μπορεί κάποιος να πάρει το laptop στο χέρι ή το smartphone και να αρχίσει το βάδην συμπληρώνοντας παράλληλα φόρμες στο excel. Τα αποτελέσματα ωστόσο ενισχύουν την άποψη ότι το να δένεσαι με ζώνη ασφαλείας στην καρέκλα του υπολογιστή για ώρες, βλάπτει οπωσδήποτε το μυαλό εκτός από τη φυσική σου κατάσταση και ρίχνει τις πνευματικές σου επιδόσεις. Και θα σε οδηγήσει στην επόμενη μεγάλη ιδέα αργά και βασανιστικά. Ή καθόλου.
Λύσεις όμως υπάρχουν και εμείς είμαστε εδώ για να σας προτείνουμε επιστημονικότατους τρόπους να καθαρίζετε το μυαλό σας. Η επιστήμη λέει ότι για να ξυπνήσεις εκείνα τα εγκεφαλικά κύτταρα που τεμπελιάζουν στην άκρη του νευρωνικού δικτύου και να ανακτήσεις τη χαμένη σου έμπνευση, μπορείς να κάνεις τα εξής
1. Κάνε ένα ζεστό ντους. Η βραχύχρονη αποδέσμευση της σκέψης μας από το πρόβλημα που μας απασχολεί και η χαλάρωση του μυαλού, οδηγεί συχνά σε εμπνευστικότατες ιδέες.
2. Σήκω και περπάτα όπως ο Δαρβίνος και ο Αϊνστάιν ή πήγαινε για τρέξιμο. Βαρέθηκες και μόνο που το άκουσες, ε? Σήκω λεμε!
3. Αν νιώθεις πιο κοντά στον νομπελίστα φυσικό Richard Feynman, πήγαινε λύσε καμιά εξίσωση στο στριπτιτζάδικο της γειτονιάς.
4. Μια μπυρίτσα επίσης κάποιοι λένε ότι βοηθάει. Θα επανέλθω βέβαια, διότι το θέμα της μπύρας μας απασχολεί όλους βαθύτατα.
5. Τέλος, βγες στο λιβάδι, στο δάσος, στο πάρκο της πόλης σου ή στη θάλασσα. Έστω και 5′ στη φύση, μπορεί να βελτιώσουν τη διάθεσή σου και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή σου. (Το πάρκο στο Ελληνικό το φτιάξανε ή ακόμη?)
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα