Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Η ανασκόπηση του 2012, μέσα από τις αναζητήσεις στο «ψαχτήρι» της Google

Η τραγουδίστρια Whitney Houston, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο
τυφώνας «Σάντι», στα ζητήματα που απασχόλησαν περισσότερο την κοινή γνώμη.
Του Κώστα Δεληγιάννη



Τα σημαντικότερα θέματα που προσείλκυσαν φέτος το παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως αυτά αναδείχθηκαν μέσα από το ίντερνετ και το «ψαχτήρι» της, παρουσιάζει η Google κάνοντας μια ανασκόπηση του 2012. Διαθέσιμη στη διεύθυνση www.google.com/zeitgeist/2012, η ανασκόπηση «Google Zeitgeist 2012» (zeitgeist στα γερμανικά σημαίνει «το πνεύμα της εποχής») αποκαλύπτει τις 10 γρηγορότερα εξελισσόμενες αναζητήσεις σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, σε σύγκριση με το 2011.

Έτσι, στη λίστα των γενικών αναζητήσεων, η αναζήτηση που εμφάνισε τη μεγαλύτερη τάση για το 2012 αφορά την τραγουδίστρια Whitney Houston, ο θάνατος της οποίας τον περασμένο Φεβρουάριο φαίνεται πως απασχόλησε έντονα την παγκόσμια κοινή γνώμη. Τις επόμενες θέσεις καταλαμβάνουν το «Gangham Style» του Kορεάτη ράπερ PSY, ο τυφώνας «Σάντι» και το iPad «τρίτης γενιάς». Στην ίδια λίστα βρίσκεται επίσης η Kate Middleton, δούκισσα του Cambridge, αλλά και οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου.

Η Whitney Houston βρίσκεται στην κορυφή επίσης των καταλόγων «Άτομα» και «Καλλιτέχνες», με την Kate Middleton και τον ηθοποιό Michael Clarke Duncan να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στους δύο καταλόγους αντίστοιχα. Όσον αφορά τη λίστα «Γεγονότα», η πρώτη τριάδα συμπληρώνεται από τον τυφώνα «Σάντι», τη φωτογράφηση της Middleton από παπαράτσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αξιοσημείωτο είναι πως οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές βρίσκονται μόλις στην έκτη θέση του καταλόγου, ακριβώς κάτω από το ατύχημα του Costa Concordia.
Με βάση τη λίστα «Ταινίες», τα τρία πιο ενδιαφέροντα φιλμ της φετινής χρονιάς ήταν κατά σειρά τα «The Hunger Games», «Skyfall» και «Prometheus». Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά προϊόντα, τα πρωτεία απέσπασε το iPad «τρίτης γενιάς», το Samsung Galaxy SIII, το iPad mini και το Nexus 7 της Asus και της Google. Σύμφωνα με το σάιτ τεχνολογίας Mashable, το παράδοξο να μην εμφανίζεται στον κατάλογο το iPhone 5 φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι το καινούριο smartphone της Apple κυκλοφόρησε τους τελευταίους μήνες της χρονιάς.
Για να δημιουργηθεί το «Zeitgeist», ο ιντερνετικός κολοσσός βασίστηκε σε περισσότερες από ένα τρισεκατομμύριο αναζητήσεις (ή ερωτήματα αναζήτησης) που πληκτρολόγησαν οι χρήστες φέτος. Η εταιρεία χρησιμοποίησε δεδομένα από πολλές πηγές και φίλτραρε τα ανεπιθύμητα και επαναλαμβανόμενα ερωτήματα, για να δημιουργήσει τις παραπάνω «λίστες τάσης», οι οποίες αντικατοπτρίζουν καλύτερα το πνεύμα του 2012. Κάτι που σημαίνει πως οι αναζητήσεις με τη μεγαλύτερη τάση δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις.
Εκτός από τα στοιχεία για όλο τον κόσμο, στο «Zeitgeist» υπάρχουν επίσης ανάλογοι κατάλογοι ξεχωριστά για περίπου 55 χώρες, από τις οποίες απουσιάζει ωστόσο η Ελλάδα. Πάντως, η Google έσπευσε να προσθέσει ότι όλες οι αναζητήσεις που μελετώνται είναι ανώνυμες, χωρίς να χρησιμοποιείται καμία προσωπική πληροφορία.



ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα