Η προσευχή ήταν από τα αρχαία χρόνια, ένας τρόπος επαφής του ανθρώπου με το θείο, με τις ανώτερες κι άγνωστες σ’ αυτόν δυνάμεις, με τον Θεό του. Σε κάθε οργανωμένη θρησκεία, υπήρξαν προσευχές που χρησιμοποιήθηκαν είτε σαν παρακλήσεις, είτε σαν ευχαριστήριες. Μέσα από αυτές, ο άνθρωπος μπόρεσε να ζητήσει αυτά που βαθιά μέσα του επιθυμούσε διακαώς και να βρει μία οδό για να του προσφερθούν. Ήταν το μέσον για να ενωθεί με τη Θεία Πρόνοια. 
Στην ιστορία της ανθρωπότητας συναντάμε διάφορες καταγραφές προσευχών, αλλά από τις πλέον γνωστές, είναι αυτές των Ψαλμών του Δαυίδ. Τα Ιερά τους Λόγια παράγουν δυνατές δονήσεις και χρησιμοποιούνται από την Εβραϊκή και την Χριστιανική θρησκεία. 
Ιστορικά, οι Ψαλμοί αυτοί αποδίδονται στον Δαυίδ, γιο του Ιεσσαί του Βηθλεεμίτη. Ήταν ο δεύτερος κατά σειρά βασιλιάς των Εβραίων, και βασίλευσε από το 1015 έως το 975 π.Χ. Εικάζεται πως οι Ψαλμοί αποτελούν έμπνευση από προσωπικές εμπειρίες του Δαυίδ,

αλλά αυτό όπως και η συγγραφή που του αποδίδεται, δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά. 
Ωστόσο, είναι όντως κείμενα που διατηρήθηκαν στον χρόνο και έχουν ιδιαίτερες δονήσεις και κραδασμούς. 
Θεωρείται πως χωρίζονται σε δώδεκα κατηγορίες ή κεφάλαια, ανάλογα με τη χρήση τους. 
Αυτά είναι:
1) Ύμνοι για να δοξάσουν τον Θεό 
2) Τα τραγούδια του Βασιλιά, πάντα προς τιμήν του Θεού 
3) Ύμνοι για τον Βασιλιά 
4) Ψαλμοί που λέγονται κατά την είσοδο στον Ναό 
5) Ψαλμοί των προσκυνητών 
6) Το Άσμα της Σιών, όπου εξυμνούνται τα προνόμια του τόπου που επέλεξε ο Κύριος για να κτισθεί ο Ναός της Ιερουσαλήμ 
7) Ψαλμοί με μηνύματα (προειδοποιήσεις, συμβουλές κλπ) 
8 ) Ψαλμοί για τη διδασκαλία των πιστών 
9) Ύμνοι των απελπισμένων λαών 
10) Ψαλμοί ικεσίας 
11) Ψαλμοί ευχαρίστησης 
12) Ψαλμοί εμπιστοσύνης 

Οι εκδοχές για τη χρήση τους είναι πολλές. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε τις επικρατέστερες, σύμφωνα πάντα με ειδικούς ερευνητές του αντικειμένου αυτού της γνώσης, ανά τους αιώνες. Οι αναλύσεις της χρήσης, βασίζονται κατ’ εξοχήν, στον Abbé Julio, Μητροπολιτικό αρχιεπίσκοπο της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας, σε ένα βιβλίο που έγραψε το 1908. Οι Ψαλμοί λέγεται πως είναι καλό να διαβάζονται στο αρχαίο τους κείμενο κι όχι στις διάφορες αποδόσεις ή μεταφράσεις που υπάρχουν στο εμπόριο. 
Ψαλμός 1 
Βοηθά στη καλή παραγωγή της γης, στην τιμιότητα και την ηθική μεταξύ των ανθρώπων, στην εγκράτεια για το καλό. Μας κάνει να εμμένουμε στον δρόμο της πραγματικής ηθικής (όχι της επιφανειακής) και φέρνει μία προστασία σε κάθε τι νέο που γεννιέται, είτε είναι καρπός της γης, είτε είναι ένα παιδί, είτε μία ιδέα. 
Ψαλμός 2 
Διαβάζεται ενάντια σε κάθε πολεμοχαρή διάθεση, αλλά κι ενάντια στον ίδιο τον πόλεμο μεταξύ των ανθρώπων. Στηρίζει τους ανθρώπους απέναντι από κάθε μορφή τυραννίας και καταπίεσης. Απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας. Με τον ίδιο τρόπο, βοηθά μία καλή διοίκηση ή διακυβέρνηση. 
Ψαλμός 3 
Προστατεύει την ανθρωπότητα από τους εχθρούς κι αναπτύσσει την εμπιστοσύνη μας στον Θεό. Σε θέματα υγείας, λέγεται πως βοηθά στους πονοκεφάλους, τις ημικρανίες, τον πονόδοντο και τα προβλήματα του λαιμού. Ακόμη, αναπτύσσει την έκταση της ανθρώπινης φωνής. 
Ψαλμός 4 
Μπορούμε να τον επικαλεστούμε για να κερδίσουμε μία υπόθεση σε δικαστική διαμάχη, όταν έχουμε δίκιο. Παράλληλα, να διευκολύνουμε την καθημερινότητά μας, ώστε οι δοκιμασίες της ζωής να φαίνονται και να είναι λιγότερες. Μας προστατεύει από συκοφαντικές διαθέσεις και ύπουλες εχθρότητες. Μπορεί να αυξήσει την τύχη μας ή τις ευκαιρίες στη ζωή μας. Κατευνάζει τον θυμό και τα αισθήματα οργής. Βοηθά στο να έχουμε μία καλή συγκομιδή, κάτι που θα πρέπει να δούμε πλατιά κι όχι περιοριστικά, δηλαδή, συγκομιδή για κάθε τι που προσπαθήσαμε να πετύχουμε. Αν έχουμε αϋπνίες, θα ήταν καλό να τον διαβάζουμε για να ηρεμίσουμε. 
Ψαλμός 5 
Αυτός ο ψαλμός καταπολεμά τις τάσεις οκνηρίας και μας προσδίδει μεγαλύτερη ζωτικότητα και μαχητικότητα στη ζωή. Προστατεύει από την υποκρισία, την απάτη και κάθε κακόβουλη ενέργεια εις βάρος μας. Σε μία πιο πλατιά του εκδοχή, προστατεύει ενάντια σε άτομα με δολοφονικά ένστικτα ή τάσεις κλοπής. Σε θέματα υγείας, βοηθά στις παθήσεις και στους πόνους της γλώσσας μας. 
Ψαλμός 6 
Προστατεύει και βοηθά στις δυσκολίες και τον πόνο της εκάστοτε αναπηρίας. Ακόμη, σε πολλές παθήσεις που σχετίζονται με τα οστά, την υπερτροφία, την αγκύλωση, τα μάτια, το κυκλοφορικό. Είναι σημαντικός να διαβάζεται κατά τη διάρκεια μαζικών καταστροφών και για βοήθεια σε δικαστικές διαμάχες. 
Ψαλμός 7 
Προστατεύει και στηρίζει εκείνους που καταδιώκονται άδικα. Ακόμη είναι στήριγμα ενάντια σε εκρήξεις θυμού. Σε προβλήματα υγείας, χρησιμοποιείται για τους πονοκεφάλους. 
Ψαλμός 8 
Είναι κατάλληλος όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία παιδική ασθένεια, καθώς και μία ασθένεια ζώων. 
Ψαλμός 9 
Μας στηρίζει σε περιόδους που δεχόμαστε άδικη επίθεση, ή όταν τα έθνη αντιμετωπίζουν άδικες πολεμικές επιχειρήσεις. Βοηθά στην καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και σε ασθένειες βαριές και πολλές φορές, αθεράπευτες. Μέσα από αυτόν τον ψαλμό, ο λαός που καταπιέζεται, περιφρονείται και δεν εκτιμάται, μπορεί να βρει στήριξη και συμπαράσταση. 
Ψαλμός 10
Είναι κατάλληλος για όσους ταξιδεύουν, καθώς και για την αντιμετώπιση δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως οι καταιγίδες, οι δυνατές νεροποντές, οι κατακλυσμοί και οι πυρκαγιές. Σε προβλήματα υγείας, βοηθά στα μάτια.