Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Shakira.(Βίντεο)


Shakira:-γεννήθηκε-σαν-σήμερα-το-1977

Η Shakira (γεννήθηκε ως Σακίρα Ιζαμπέλ Μεμπάρακ Ριπόλ στις 2 Φεβρουαρίου 1977 στην Μπαρανκίγια της Κολομβίας) είναι Κολομβιανή τραγουδίστρια, στιχουργός, συνθέτρια, μουσική παραγωγός, χορεύτρια και περιστασιακά ηθοποιός. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ήταν από τις σημαντικότερες μορφές της Λάτιν Ποπ και Λάτιν Ροκ σκηνής, ενώ το 2001 μπήκε δυναμικά και στην παγκόσμια αγορά με το άλμπουμ της Laundry Service το οποίο πούλησε 13.000.000 αντίτυπα.
 
Έχει τιμηθεί με δυο βραβεία Γκράμμυ, με οχτώ Λάτιν Γκράμμυ και έχει υπάρξει υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα. Είναι επίσης, η κορυφαία Κολομβιανή καλλιτέχνιδα όλων των εποχών με τις πιο υψηλές πωλήσεις και η δεύτερη πιο επιτυχημένη Λατίνα τραγουδίστρια μετά την Gloria Estefan, έχοντας πουλήσει πάνω από 60 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, σύμφωνα με την Sony Music. Η Shakira κατέλαβε την 76η θέση στον πίνακα του Billboard για τον καλλιτέχνη της δεκαετίας 2000-2010.




Παιδικά & Εφηβικά Χρόνια
 
Η Σακίρα γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1977 στην Μπαρανκίγια της Κολομβίας. Η μητέρα της είναι Κολομβιανή με ρίζες από την Ιταλία και την Καταλονία, ενώ ο πατέρας της είναι από το Λίβανο. Έγραψε το πρώτο της ποίημα La Rosa De Cristal (Το Κρυστάλλινο Ρόδο) όταν ήταν τεσσάρων ετών, ενώ το πρώτο της τραγούδι, το Tus Gafas Oscuras (Τα Μαύρα Γυαλιά Σου) το έγραψε στα οχτώ.
Το 1991 υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Sony Colombia. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ Magia (Μαγεία). Η παραγωγή όμως δεν ήταν καλή και το άλμπουμ πούλησε κάτω από 1.000 αντίτυπα.
Το 1993 κυκλοφόρησε το Peligro (Κίνδυνος) το οποίο επίσης απέτυχε.
Μετά από αυτό η Σακίρα αποφάσισε να τελειώσει πρώτα το σχολείο, πριν επιστρέψει στη δισκογραφία.


1995-2000: Επιτυχία σε Λ. Αμερική & Ισπανία Το 1995 η Σακίρα ηχογράφησε το τρίτο της άλμπουμ Pies Descalzos (Ξυπόλητα Πόδια), το οποίο κυκλοφόρησε το 1996. Το άλμπουμ αυτό την έκανε σούπερ σταρ στη Λ. Αμερική και στην Ισπανία. Το Pies Descalzos πούλησε 4.000.000 αντίτυπα μόνο στη Λ. Αμερική. Μάλιστα στη Βραζιλία, με πωλήσεις που αγγίζουν το 1.000.000 συγκαταλέγεται στα πιο εμπορικά άλμπουμ όλων των εποχών. Τραγούδια σαν το Estoy Aqui (Είμαι Εδώ) θεωρούνται σύμβολα της Λάτιν Ποπ.
Μετά την επιτυχία του Pies Descalzos η Sony κυκλοφόρησε και ένα άλμπουμ με remixes των πιο επιτυχημένων τραγουδιών της Σακίρα, το οποίο πούλησε 1.000.000 αντίτυπα και είναι ένα από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα remix άλμπουμς όλων των εποχών.


Το τέταρτο άλμπουμ της κυκλοφόρησε το 1998 και ήταν το ¿Donde Estas Los Landrones? (Πού Είναι Οι Κλέφτες;) Πούλησε πάνω από 7.000.000 αντίτυπα και έκανε γνωστή τη Σακίρα και σε χώρες εκτός της Λ. Αμερικής και της Ισπανίας, όπως στις Η.Π.Α, όπου το άλμπουμ έγινε πλατινένιο. Τα singles Ciega, Sordomuda (Τυφλή, Κωφάλαλη), Tú (Εσύ) ήταν τεράστιες επιτυχίες στη Λ. Αμερική, ενώ το Ojos Asi (Τέτοια Μάτια) έγινε παγκόσμια επιτυχία. Το ¿Donde Estas Los Landrones? συγκέντρωσε θετικότατες κριτικές (π.χ 4,5/5 από το site All Music Guide), ενώ ήταν υποψήφιο για Γκράμμυ στην κατηγορία για το Καλύτερο Λάτιν Ροκ / Εναλλακτικό Άλμπουμ. Ακόμα η Σακίρα κέρδισε δυο Λάτιν Γκράμμυ στις κατηγορίες Καλύτερη Ποπ Ερμηνεία από γυναίκα & Καλύτερη Ροκ Ερμηνεία από γυναίκα για τα Ojos Asi και Octavo Dia (Η 8η Μέρα), ενώ ήταν ακόμα υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερο Βίντεο, για το Ojos Asi.


To 2000 ηχογράφησε το πρώτο live άλμπουμ της, το MTV Unplugged, για το οποίο απέσπασε ξανά εξαιρετικές κριτικές. Το άλμπουμ ήταν υποψήφιο για δυο Λάτιν Γκράμμυ στις κατηγορίες Άλμπουμ Της Χρονιάς και Άλμπουμ Με Τις Καλύτερες Ποπ Ερμηνείες. Το MTV Unplugged κέρδισε το 2001 το βραβείο Γκράμμυ για το Καλύτερο Λάτιν Ποπ Άλμπουμ.





2001-2004: Παγκόσμια Επιτυχία
Το 2001, μετά την μεγάλη επιτυχία του ¿Donde Estas Los Landrones? η Σακίρα συνεργάστηκε με τη Γκλόρια Εστέφαν για τη δημιουργία ενός αγγλόφωνου άλμπουμ. Έτσι το 2001 κυκλοφόρησε το “Laundry Service” το οποίο, αν και στόχευε την αγγλόφωνη αγορά, περιείχε και τέσσερα τραγούδια στα Ισπανικά. Το άλμπουμ γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία. Πούλησε 3.500.000 αντίτυπα στην Αμερική, πάνω από 4.000.000 στην Ευρώπη και πάνω από 13.000.000 παγκοσμίως. Μέσα από το άλμπουμ ξεχώρισαν τα singles Whenever, Wherever (Οποτεδήποτε, Οπουδήποτε), Underneath Your Clothes (Κάτω Από Τα Ρούχα Σου), Objection (Ένσταση) & The One (Ο Ένας). Μάλιστα το Whenever, Wherever, σύμφωνα με το United World Chart, είναι το 66ο πιο επιτυχημένο εμπορικά single όλων των εποχών. Ήταν υποψήφια για δυο ακόμα Λάτιν Γκράμμυ και κέρδισε στην κατηγορία Καλύτερο Βίντεο, για το βίντεο του Suerte (Τύχη), το οποίο αποτελεί την ισπανόφωνη εκδοχή του Whenever, Wherever.


http://www.youtube.com/watch?v=RvUFUCJXE6Y&feature=related
Το 2002 η Σακίρα κυκλοφόρησε το Grandes Exitos (Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες).
Το 2004 κυκλοφόρησε το Live & Off The Record το οποίο πούλησε πάνω από 3.000.000. Είναι το live CD+DVD από την παγκόσμια περιοδεία της, Tour of the Mongoose.



 
2005-σήμερα: Oral Fixation
Στις αρχές του 2005 η Σακίρα ανακοίνωσε την κυκλοφορία δύο άλμπουμ μέσα στο 2005. Το πρώτο θα ήταν το ισπανόφωνο Fijacion Oral vol. 1 (Προφορική Σταθεροποίηση μέρος 1ο) & το δεύτερο το αγγλόφωνο Oral Fixation vol. 2 (Προφορική Σταθεροποίηση μέρος 2ο).
Το πρώτο single από το Fijacion Oral vol. 1 ήταν το La Tortura (Tο βασανιστήριο) μια συνεργασία με τον Alejandro Sanz. Το La Tortura έγινε μια από τις μεγαλύτερες ισπανόφωνες επιτυχίες όλων εποχών πουλώντας πάνω από 2.500.000 αντίτυπα. Το Fijacion Oral vol. 1 κυκλοφόρησε στις αρχές Ιουνίου. Έκανε ντεμπούτο στο νούμερο 4 της Αμερικής και γρήγορα έγινε πλατινένιο. Τα επόμενα singles από το άλμπουμ ήταν τεράστιες επιτυχίες στη Λ. Αμερική και την Ισπανία, αλλά δεν είχαν την παγκόσμια απήχηση του La Tortura. To άλμπουμ απέσπασε πολύ θετικές κριτικές


. Κέρδισε δεκάδες βραβεία μεταξύ των οποίων ένα Γκράμμυ στην κατηγορία Καλύτερο Λάτιν Ροκ / Εναλλακτικό Άλμπουμ και πέντε Λάτιν Γκράμμυ (αριθμός – ρεκόρ), για Άλμπουμ της Χρονιάς, Τραγούδι της Χρονιάς & Ηχογράφηση της Χρονιάς για το La Tortura, Καλύτερη Παραγωγή & Άμπουμ με τις Καλύτερες Ποπ Ερμηνείες. Μέχρι σήμερα το Fijacion Oral vol. 1 έχει πουλήσει 4.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως.


Στις 29 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε το Oral Fixation vol.2. Στα τραγούδια Timor (Τιμόρ) και How Do You Do? (Πώς Είσαι;) ασκήθηκε κάποια κριτική γιατί εξέφραζαν έντονες πολιτικές και θεολογικές απόψεις. Μάλιστα το How Do You Do? δεν κυκλοφόρησε στα μουσουλμανικά κράτη.
Το πρώτο single ήταν το Don´t Bother, το οποίο όμως δεν ήταν τόσο επιτυχημένο όσο τα Whenever, Wherever και Underneath Your Clothes. Οι πωλήσεις του άλμπουμ ήταν επίσης απογοητευτικές σε σχέση με αυτές του Laundry Service.


Έτσι το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε με την προσθήκη του Hips Don´t Lie (Οι γοφοί δεν ψεύδονται), μια συνεργασία με τον Wyclef Jean. Αμέσως οι πωλήσεις του άλμπουμ ανέβηκαν κατακόρυφα. Το Hips Don´t Lie έφτασε στο νούμερο 1 και στις δυο μεριές του Ατλαντικού. Είναι, μέχρι στιγμής, το πιο επιτυχημένο single της δεκαετίας και σύμφωνα με το United World Chart το 46ο πιο επιτυχημένο εμπορικά κομμάτι όλων των εποχών. Για το Hips Don´t Lie η Σακίρα ήταν υποψήφια για Γκράμμυ στην κατηγορία Καλύτερα Φωνητικά σε Ποπ Συνεργασία. Το τρίτο single ήταν το Illegal (Παράνομος) μια συνεργασία με τον κιθαρίστα, ζωντανό μύθο της ροκ, Carlos Santana. Μέχρι στιγμής το Oral Fixation vol.2 έχει πουλήσει 5.000.000 παγκοσμίως.


http://www.youtube.com/watch?v=43Qehk6kyhc
Τον Μάιο του 2006 η Σακίρα ξεκίνησε τη μεγαλύτερη περιοδεία της, την Oral Fixation Tour, η οποία κράτησε πάνω από ένα χρόνο και έκλεισε στη Κωνσταντινούπολη στις 9 Ιουλίου του 2007, αφού πρώτα πέρασε από Β. Αμερική και Ν. Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Περίπου 3.000.000 άτομα παρακολούθησαν τις συναυλίες της.


Στα τέλη του 2006 η Σακίρα ξανασυνεργάστηκε με τον Alejandro Sanz στο κομμάτι Te Lo Agradezco, Pero No (Ευχαριστώ, Αλλά Όχι), το οποίο ήταν τεράστια επιτυχία στη Λ. Αμερική και την Ισπανία.
Στις αρχές του 2007 συνεργάστηκε με την τραγουδίστρια της R´n´B Beyoncé, στο κομμάτι Beautiful Liar (Όμορφος Ψεύτης). Το κομμάτι έφτασε στο νούμερο 3 της Αμερικής, ενώ έμεινε στο νούμερο 1 της Ευρώπης για έξι εβδομάδες. Ήδη έχει πουλήσει 2.000.000.
Το 2007 ηχογράφησε ένα ντουέτο με τον Miguel Bosé, το Si Tu No Vuelves (Αν Δεν Γυρίσεις) για το άλμπουμ του Papito.


Το φθινόπωρο του 2009, Shakira κυκλοφόρησε του έκτο της άλμπουμ, με τίτλο She Wolf .
Το “Waka Waka (This Time for Africa)”, επιλέχθηκε να είναι το επίσημο τραγούδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2010 της FIFA. Το τραγούδι πήρε πολύ καλές κριτικές, έγινε παγκόσμια επιτυχία και το πιο επιτυχημένο τραγούδι σε πωλήσεις όλων των εποχών για τον θεσμό αυτό. Στο YouTube, η αγγλική εκδοχή του είναι το τρίτο πιο δημοφιλές βίντεο με πάνω από 280 εκατομμύρια προβολές.

Το δίγλωσσο άλμπουμ της Sale el Sol (Ο ήλιος βγαίνει), κυκλοφόρησε στις 19 Οκτωβρίου 2010.
Τον Ιανουάριο του 2011, η Shakira ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι μετά από 11 χρόνια που ήταν μαζί, χώρισε με τον αγαπημένο της Antonio de la Rúa, τον Αύγουστο του 2010. Η απόφαση όπως λέει ήταν κοινή και χαρακτηρίζει την περίοδο του χωρισμού ως προσωρινή και ‘ως προσωπικό χρόνο ωρίμανσης και για του δύο’, ενώ συμπληρώνει πως συνεχίζουν να είναι συνεργάτες στην επαγγελματική τους ζωή.


Η Shakira ξεκίνησε την περιοδεία της «The Sun Comes Out World Tour», τον Σεπτέμβριο του 2011, για να προωθήσει τα δυο πιο πρόσφατα άλμπουμ της. Επισκέφθηκε έτσι, τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική, πραγματοποιώντας συνολικά 107 συναυλίες! Η περιοδεία αυτή πήρε πολύ καλά σχόλια από τους κριτικούς, ο οποίοι εξήραν την σκηνική της παρουσία και την ενέργειά της πάνω στη σκηνή.
H περιοδεία έχει μεταδοθεί πολλές φορές σε όλο τον κόσμο, με μία συναυλία της στις 13 και 14 Ιουνίου 2011, στο Palais Omnisports de Paris-Bercy, να ηχογραφείται για το live album Shakira: Live from Paris, που κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 6 Δεκεμβρίου 2011. Στις 9 Νοεμβρίου 2011, η Shakira τιμήθηκε ως η Latin Recording Academy Person of the Year, και τραγούδησε ένα τραγούδι salsa “En Barranquilla Me Quedo” at the Mandalay Bay Events Center.
2012


Σε συνέντευξή της στο Billboard.com, η Shakira σχετικά με το νέο της project, απάντησε:
“Έχω ήδη ξεκινήσει να γράψω καινούριο υλικό. Έχω αρχίσει να διερευνώ στο στούντιο ηχογράφησης κάθε φορά που έχω χρόνο στη Βαρκελώνη και εδώ στο Μαϊάμι. Δουλεύω με διάφορους παραγωγούς και DJs, και προσπαθώ να τρέφομαι από αυτό και να βρω νέες πηγές έμπνευσης και νέο μουσικό κίνητρο. Ανυπομονώ να επιστρέψω στο στούντιο. Το σώμα μου το ζητάει”.
Η Shakira ενδιαφέρεται για την παγκόσμια Ιστορία και συχνά μελετά την Ιστορία και τη γλώσσα των χωρών που επισκέπτεται. Μετά την περιοδεία της Oral Fixation, που τελείωσε το 2007, η Shakira παρακολούθησε ένα μάθημα στο Los Angeles στο UCLA, πάνω στην Ιστορία του Δυτικού Πολιτισμού. Χρησιμοποίησε το μεσαίο της όνομα και το επώνυμό της, Isabel Mebarak, και είπε στον καθηγητή ότι είχε έρθει από την Κολομβία γιατί δεν ήθελε να την αναγνωρίσουν και να της συμπεριφερθούν σαν διασημότητα. Η Shakira είναι ξαδέρφη με το μοντέλο και Miss Colombia 2005–2006 Valerie Domínguez.



Φιλανθρωπία Το 1995 η Σακίρα ίδρυσε την οργάνωση Fundación Pies Descalzos. Είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση που χτίζει και συντηρεί ειδικά σχολεία για φτωχά και ορφανά παιδιά σε πόλεις της Κολομβίας. Είναι επίσης η νεότερη Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF.
Στις 3 Απριλίου του 2006 τιμήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για τη δημιουργία της οργάνωσης Fundación Pies Descalzos και για το φιλανθρωπικό της έργο.
Ακόμα, η Σακίρα δίνει ποσοστά από τα έσοδα των συναυλιών της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τον Μάρτιο του 2010, της απονεμήθηκε μετάλλιο από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών.



Τον Νοέμβριο του 2010, τραγούδησε στην έναρξη των MTV European Music Awards, και παρέλαβε επίσης το βραβείο του MTV Free Your Mind για την συνεχή προσήλωση της στη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου.


ΠΗΓΗ
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα