Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

MATRIX

                                            

 "Συχνά ακούμε για ταινίες ή και τραγούδια προσπαθούν να υποβάλουν στο υποσυνείδητο του ανθρώπου «σκοτεινά» μηνύματα και συμβολισμούς. Μέσα στα έργα αυτά υπάρχουν κάποια στοιχεία πολύ καλά κρυμμένα και για να τα εντοπίσουμε θα πρέπει να τρέξουμε ανάποδα την ταινία, κάποια λιγότερο κρυμμένα που για να τα δούμε θα πρέπει να δούμε καρέ – καρέ την ταινία, και στο τέλος κάποια άλλα που είναι απροκάλυπτα φανερά αλλά εξίσου επικίνδυνα
με τα άλλα αφού δημιουργούν ένα κόσμο που πολλές φορές δεν υπάρχει (έστω μερικώς) και δίνουν μέσα από τα κατορθώματα των ηρώων τους την εντύπωση ότι και ο απλός άνθρωπος μπορεί κάλλιστα να καταφέρει τα ίδια με τις δικές του και μόνο δυνάμεις.. . .

Συχνά ακούμε για ταινίες ή και τραγούδια προσπαθούν να υποβάλουν στο υποσυνείδητο του ανθρώπου «σκοτεινά» μηνύματα και συμβολισμούς. Μέσα στα έργα αυτά υπάρχουν κάποια στοιχεία πολύ καλά κρυμμένα και για να τα εντοπίσουμε θα πρέπει να τρέξουμε ανάποδα την ταινία, κάποια λιγότερο κρυμμένα που για να τα δούμε θα πρέπει να δούμε καρέ – καρέ την ταινία, και στο τέλος κάποια άλλα που είναι απροκάλυπτα φανερά αλλά εξίσου επικίνδυνα με τα άλλα αφού δημιουργούν ένα κόσμο που πολλές φορές δεν υπάρχει (έστω μερικώς) και δίνουν μέσα από τα κατορθώματα των ηρώων τους την εντύπωση ότι και ο απλός άνθρωπος μπορεί κάλλιστα να καταφέρει τα ίδια με τις δικές του και μόνο δυνάμεις.
Εδώ θα ασχοληθούμε με την ταινία που τον τελευταίο καιρό έσπασε τα ταμεία με τα δύο από τα τρία μέρη της τριλογίας της. Το
MATRIX.
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται μια ταινία σαν όλες τις άλλες που με τα θεαματικά εφέ της θέλει ν’ αποφέρει μπόλικο χρήμα στους παραγωγούς της και αρκετή διασκέδαση στους θεατές της. Αλλά αν κάποιος διαθέτει στοιχειώδεις γνώσεις θρησκευτικές θα μπορέσει να διακρίνει πολλά στοιχεία από όλες σχεδόν τις θρησκείες και κυρίως την εβραϊκή, η οποία προβάλλεται έντονα μέσα σε όλο το έργο σαν μια σανίδα σωτηρίας στο όλο κλίμα που επικρατεί. Οι ήρωες δεν δίνουν σημασία στο αν κάποιος ασπάζεται τον βουδισμό ή την χριστιανική θρησκεία αφού ο βασικός σκοπός όλων είναι να φτάσουν στην «σωτηρία» την Σιών.
Ο ήρωας της ταινίας
· έχει το όνομα
Neo, αλλά και τον τίτλο The one, ο ένας, ο μοναδικός. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το όνομα neo είναι αναγραμματισμός του one. Πρόκειται γι αυτόν που θα σώσει τον κόσμο από την σκλαβιά.
· Στην αρχή του πρώτου μέρους του
Matrix ο άλλος hacker που παίρνει την δισκέτα από τον Neo τον ευχαριστεί με το Αλληλούια, και του λέει ότι είναι ο προσωπικός του Ιησούς Χριστός, κάνοντας έτσι μια «προφητεία» για το μέλλον του ήρωα.
· Το πρώτο του όνομα είναι το Θωμάς, και αφήνει να υπονοήσουμε κάποια ταύτιση με τον Απόστολο Θωμά, στον οποίο παραπέμπει η αρχική δυσκολία της αποδοχής της κατάστασης και η αποδοχή της τελικά, όταν πλέον βλέπει πραγματικά να βγαίνει από μέσα του ο «κοριός» που του έχουν βάλει.
· Λίγο αργότερα αποδέχεται να πάρει το κόκκινο χάπι που θα τον αφυπνίσει και φυσικά η όλη του πορεία θα είναι κόκκινη από αίμα για την σωτηρία του κόσμου.
· Αναγεννάτε μέσα στη τεχνική μήτρα (
MATRIX) και το πρώτο πράγμα που συναντάει είναι ο αντίπαλος που έχει να πολεμήσει. Η γέννηση του έχει γίνει χωρίς την επαφή δύο ανθρώπων, όπως και πολλών άλλων μέσα στο Matrix. Ειδικά αυτός οπωσδήποτε έπρεπε να γεννηθεί με αυτό τον τρόπο. Σας θυμίζει τίποτε αυτό ;
· Προσπαθεί να εξομοιωθεί με τον Ιησού Χριστό κάνοντας την εκπαίδευση που χρειάζεται αλλά «πιστεύοντας» στις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ικανότητες. Δηλαδή ότι είναι ικανός να πολεμήσει ένα εχθρό πολύ πιο δυνατό από αυτόν, χωρίς την βοήθεια ανώτερης δύναμης.
· Και στα δύο μέρη της τριλογίας η δύναμη του
Neo εμφανίζεται όλο και πιο μεγάλη και κανείς δεν ξέρει που σταματάει.
· Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που κατορθώνει να αναστηθεί με δικές του δυνάμεις, παρομοιάζοντας τον εαυτό του με τον Ιησού. Κάνει «θαύματα» ανασταίνοντας την
Trinity στον εικονικό κόσμο, και σταματώντας τις μηχανές με μια κίνηση του χεριού του στον πραγματικό κόσμο, πολεμώντας τυφλός στο τρίτο μέρος του έργου.
· Στη συνάντηση του με τον δημιουργό του
matrix μαθαίνει ότι δεν είναι ο πρώτος ONE στη σειρά. Επομένως περάσανε πριν απ’ αυτόν άλλοι. Αυτοί υπονοούν προφανώς μεγάλους μύστες που έχουν περάσει στην ανθρωπότητα, Βούδα, Μωάμεθ, Κρίσνα, Ιησού, που κι αυτοί στο έργο είναι αποδεκτοί γιατί προσπάθησαν αν και δεν κατάφεραν το τέλειο. Το πιθανότερο είναι να δούμε στη συνέχεια να τα καταφέρνει ο NEO, που τον βλέπουμε στο τέλος του δευτέρου μέρους του έργου να κάνει «θαύματα» και έξω από την κατάσταση του matrix. Το μυαλό του ανθρώπου μπορεί να πάει στον ερχόμενο «μύστη» (τον αντίχριστο)- με τον οποίο τελικά ταυτίζεται -που θα καταφέρει το ακατόρθωτο.
· Στο τρίτο μέρος ο
Neo προσπαθεί να έρθει σε μια συμμαχία με τις μηχανές του Matrix, αρκεί ο άνθρωπος (ίσως με αρχηγό αυτόν) να έχει τον πρώτο λόγο. Γενικώς κυριαρχεί η ιδέα του « είμαι ο ένας, ο πρώτος, δεχτείτε με, και πιστεύετε ότι θέλετε».
H Trinity που:
· Είναι «παρομοίωση της Αγίας Τριάδας» αφού με την αγάπη της δίνει την παρακίνηση στον
Neo να αναστηθεί.
· Πρώτο όνομα στο έργο δεν έχει όπως ο ήρωας μας. Γιατί φυσικά δεν είναι δυνατόν μια
Trinity να εμφανίζετε με κάποιο παρελθόν.
Η προφήτης
· είναι ένα πρόσωπο που μας αφήνει να εννοήσουμε ότι είναι ελεύθερη η καταφυγή του ανθρώπου σε κάτι θεϊκό, παρ’ όλο που υπάρχει τόση τεχνολογία, και ως συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις η αντίληψη της καταφυγής του ανθρώπου στη θρησκεία μάλλον θα φαινόταν παράλογη.

Συνοψίζοντας πιθανώς το
matrix είναι ένα έργο που θέλει να περάσει το μήνυμα της ενότητας των θρησκειών, την αποδοχή ενός ανθρώπου, του «μοναδικού» που κάτω από την αιγίδα του θα σώσει την κατάσταση και θα φέρει την σωστή λειτουργία του κόσμου, την ευδαιμονία, την καλοπέραση, και φυσικά τα ελευθεριάζοντα πάθη όπως βλέπουμε να υπάρχουν στην εκλεκτή πόλη, την Σιών. Ακριβώς δηλαδή ότι θα κάνει και ο (ΟΝΕ) ο αντίχριστος στα έσχατα χρόνια.

Ζωσιμάς"
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα