Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Matrix Pedagogy | Παιδαγωγική Matrix (ΒΙΝΤΕΟ)



Έρευνα που δημοσιεύτηκε την 16η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους (2012), στο περιοδικό Science, δείχνει ότι μπορεί να είναι δυνατή η χρήση της τεχνολογίας του εγκεφάλου για να μάθουμε να παίζουμε πιάνο, να μειώσουμε την ψυχική πίεση ή να χτυπήσουμε μια κυρτωμένη μπάλα με ελάχιστη ή καμία συνειδητή προσπάθεια.

Είναι το είδος της τεχνολογίας του εγκεφάλου, που φαίνεται στο “Matrix” του Χόλιγουντ franchise.
Πειράματα που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (BU) και στα Υπολογιστικά εργαστήρια Νευροεπιστημών (ATR) στο Κιότο της Ιαπωνίας, πρόσφατα απέδειξαν ότι οι ερευνητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον οπτικό φλοιό ενός ατόμου, ώστε να αποκωδικοποιηθεί η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) και να προκαλέσουν μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας που θα ταιριάζει με μια πρότερη γνωστή εγκεφαλική δραστηριότητα, και ως εκ τούτου να βελτιωθεί η απόδοση του οπτικού κέντρου του εγκεφάλου.
Σκεφτείτε ένα άτομο, που το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει, είναι να κοιτά μια οθόνη υπολογιστή προκειμένου να τροποποιήσει τα εγκεφαλικά πρότυπά του ώστε να ταιριάζουν με εκείνα της υψηλής απόδοσης ενός αθλητή, για παράδειγμα.
Αντίστοιχα, θα αρκούσε να στηθεί μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή για να αναρρώσει από ένα ατύχημα ή ασθένεια.
Αν και είναι νωρίς να μιλάμε ακόμη για τέτοιο, οι ερευνητές λένε πως τέτοιες δυνατότητες μπορεί να υπάρχουν στο μέλλον.

Στους ενήλικες, οι πρώτες οπτικές περιοχές είναι αρκετά (επαρκώς) πλαστικές, ώστε να προκαλέσουν οπτική αντιληπτική μάθηση
είπε ο επικεφαλής συγγραφέας και BU νευροεπιστήμονας Takeo Watanabe.
Οι νευροεπιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι εικόνες σταδιακά συσσωρεύονται στο εσωτερικό του εγκεφάλου ενός ατόμου. Εμφανίζεται πρώτα ως γραμμές, άκρες, σχήματα, χρώματα και καταλήγουν στην κίνηση στις πρώτες οπτικές περιοχές.
Ο εγκέφαλος στη συνέχεια γεμίζει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια την εικόνα για να κάνει, για παράδειγμα, μία μπάλα να εμφανίζεται ως κόκκινη μπάλα.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις πρώτες οπτικές περιοχές για την ικανότητά τους να προκαλούν βελτιώσεις τόσο στην οπτική απόδοση όσο και στη μάθηση!
Κάποια προηγούμενη έρευνα επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της βελτίωσης οπτικής απόδοσης και των αλλαγών στις αρχές της οπτικής περιοχής, ενώ άλλοι ερευνητές βρήκαν συσχετισμούς ανάμεσα στην τριτοβάθμια οπτική και στο κέντρο εκείνο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις αποφάσεις μας
δήλωσε ο Watanabe, διευθυντής του Εργαστηρίου Εικαστικών Επιστημών του BU.
Ωστόσο, σε καμία από αυτές τις μελέτες δεν υπάρχει ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα του αν και κατά πόσον οι οπτικές αυτές περιοχές είναι αρκετά πλαστικές για να προκαλέσουν και αντίστοιχη οπτική αντιληπτική μάθηση.
Μέχρι τώρα τουλάχιστον!
Επί του παρόντος, η αποκωδικοποιημένη μέθοδος νευροανάδρασης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διάφορους τύπους της μάθησης, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, του κινητήρα και της αποκατάστασης.
Στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ο μεταδιδακτορικός υπότροφος Kazuhisa Shibata σχεδίασε και υλοποίησε μια μέθοδο που χρησιμοποιεί αποκωδικοποιημένο fMRI neurofeedback (ανατροφοδότηση των αισθητηρίων των νεύρων) για να προκαλέσει ένα συγκεκριμένο μοτίβο ενεργοποίησης σε στοχευμένες οπτικές περιοχές στις οποίες αντιστοιχούσε ένα μοτίβο που προκαλείται από μια συγκεκριμένη οπτική λειτουργία σε μια περιοχή του εγκεφάλου που παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν αν οι επαναλήψεις του μοτίβου ενεργοποίησης, είναι ικανές να προκαλέσουν οπτική βελτίωση των επιδόσεων σε αυτό το οπτικό χαρακτηριστικό.
Το αποτέλεσμα, λένε οι ερευνητές, είναι μια καινοφανής (νέα) προσέγγιση μάθησης, ικανή για να προκαλέσει μακροχρόνια βελτίωση σε εργασίες που απαιτούν οπτική απόδοση.
Επιπλέον, η προσέγγιση λειτούργησε ακόμη και όταν τα υποκείμενα του πειράματος δεν γνώριζαν τι μάθαιναν.
Το πιο περίεργο πράγμα σε αυτή τη μελέτη είναι ότι η απλή επαγωγή των νευρικών μοτίβων ενεργοποίησης που αντιστοιχούν σε ένα συγκεκριμένο οπτικό χαρακτηριστικό, οδήγησε σε βελτίωση των επιδόσεων της οπτική λειτουργίας, χωρίς να παρουσιάσει τη λειτουργία ή την ευαισθητοποίηση των υποκειμένων σε ό,τι τα υποκείμενα της μελέτης επρόκειτο να μάθουν.
δήλωσε ο Watanabe , ο οποίος ανέπτυξε την ιδέα για το ερευνητικό πρόγραμμα μαζί με τον Mitsuo Kawato, διευθυντή του εργαστηρίου ATR και τον Yuka Sasaki, έναν βοηθό νευροεπιστήμης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης:
Βρήκαμε ότι τα άτομα δεν γνώριζαν τι επρόκειτο να μάθουν ενώ τα δεδομένα συμπεριφοράς που ελήφθησαν πριν και μετά τη neurofeedback εκπαίδευση, έδειξαν ότι η οπτική απόδοση των υποκειμένων/ατόμων βελτιώθηκε, ειδικά ως προς τον σκοπό εκείνον για τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η εκπαίδευση neurofeedback.
Η διαπίστωση αυτή φέρνει στην επιφάνεια ένα αναπόφευκτο ερώτημα:
Μια πιθανή έκβαση της έρευνας, είναι η ύπνωση ή ένα είδος αυτόματης εκμάθησης; -ή μήπως …?
Όπως δήλωσε ο Kawato:
Στη θεωρία, η ύπνωση ή ένα είδος αυτόματης μάθησης είναι μια πιθανή έκβαση
Ωστόσο, στην παρούσα μελέτη επιβεβαιώθηκε η εγκυρότητα της μεθόδου μας, μόνον στην οπτική αντιληπτική μάθηση.
Γι ‘αυτό και πρέπει να ελέγξουμε αν η μέθοδος λειτουργεί και σε άλλα είδη μάθησης στο μέλλον. Κατά την ίδια στιγμή, πρέπει να προσέξουμε, ώστε η μέθοδος αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί με ανήθικο τρόπο.

-Να προσέξουμε, ναι. Να το σιγουρέψουμε, πώς? Είναι το πρώτο ερώτημα που μου έρχεται αυθόρμητα!-
Ίσως η φαντασία μου δεν είναι αρκετά καλή, αλλά για βοηθήστε με!
Ποια θα ήταν δηλαδή μερικά παραδείγματα ανήθικης χρήσης της τεχνολογίας;
Μαθαίνοντας να μην αμφισβητούμε τίποτα; Αυτό, ήδη, προσπαθούν να μας το επιβάλλουν!
Μαθαίνοντας ότι είναι σύννομο να ζούμε σε ένα αστυνομικό κράτος;
Δεν υπάρχει ανάγκη, οι άνθρωποι έχουν ήδη αποδεχθεί ότι σ’ ένα τέτοιο κράτος ζούνε!
Μαθαίνοντας να μισούν μια συγκεκριμένη φυλή / εθνικότητα; Μα, ήδη γίνεται!
Ποιος είναι, λοιπόν, ο άλλος αυτός ανήθικος λόγος, για τον οποίον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος αυτή;
Κάτι θα πρέπει να μου διαφεύγει…
Researchers explain Decoded Neurofeedback
Credit: Boston University
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα