Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Πιείτε χυμό cranberry και προλάβετε τις ουρολοιμώξεις

Ο χυμός από κράνα εμποδίζει συγκεκριμένα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο χυμός από κράνα (cranberry) μπορεί να προλάβει τις ουρολοιμώξεις υποστηρίζουν επιστήμονες από την Ταϊβάν που κατάφεραν να τεκμηριώσουν επιστημονικά την ευεργετική επίδραση των καρπών του (θάμνου) βακκίνιου μακρόκαρπου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου
Archives of Internal Medicine, ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ταϊβάν επανεξέτασαν δέκα έρευνες για την επίδραση των κράνων έναντι απουσίας θεραπείας, σε δείγμα 1.500 εθελοντών.

Ο χυμός των κράνων περιέχει μια ουσία που μπορεί να εμποδίσει συγκεκριμένα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Το βακτήριο Ε.coli για παράδειγμα προκαλεί άνω του 80% του συνόλου των ουρολοιμώξεων.


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο χυμός κράνων και άλλα προϊόντων που περιέχουν κράνα και πωλούνται κυρίως σε φαρμακεία, μπορούν να προλάβουν ορισμένες από τις μολύνσεις που προκαλεί το βακτήριο E.coli.


Διευκρινίζουν πάντως ότι η ποσότητα που πρέπει να καταναλώσει ένα άτομο για να αποκομίσει το όφελος (δύο ποτήρια καθημερινά για μήνες ή χρόνια), μπορεί να μην είναι εφικτή. Και επιπλέον να μην είναι αποτελεσματική μέθοδος προστασίας για όλους.


Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο χυμός κράνων τείνει να είναι αποτελεσματικός για τις γυναίκες που έχουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις. Ενώ ο χυμός είναι ελαφρώς καλύτερος από τα αναβράζοντα δισκία ή χάπια που περιέχει κράνα.


Αν και θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος το ζήτημα προκειμένου να καθοριστεί η άριστη δόση, εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η αντι-συγκολλητική δραστηριότητα των κράνων στα βακτήρια της ουροδόχου κύστης διαρκεί για περίπου οκτώ ώρες μετά την λοίμωξη, άρα μερικές δόσεις την ημέρα είναι αρκετές.


Αλλά δεδομένου ότι ο χυμός κράνων περιέχει και αρκετή ποσότητα ζάχαρης, μπορεί να μην ενδείκνυται για την συνολικότερη κατάσταση της υγείας.


Σε μια από τις δέκα έρευνες που επανεξετάστηκαν, οι ερευνητές είχαν μελετήσει τη δοσολογία και είχαν αποφασίσει να την μειώσουν, επειδή πολλές γυναίκες που είχαν συμπεριληφθεί στο δείγμα δεν μπορούσαν να πιουν τρία ποτήρια χυμού την ημέρα.


Ανεξαρτήτως της ανασκόπησης, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μιας ουρολοίμωξης είναι η κατανάλωση πολλών υγρών, ενώ ενδεχομένως να είναι αναγκαία και η λήψη αντιβιοτικών. Να θυμάστε πάντως, ότι τα κράνα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την βαρφαρίνη, αντιπηκτικό που λαμβάνουν αρκετές κατηγορίες ασθενών. 


ΠΗΓΗ
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα