Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο για σένα

 
Το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο για σένα

Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει κάνει τη ζωή μας πιο δύσκολη και να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας πολυτέλειες ωστόσο αν μπούμε στο κλίμα των γιορτών ίσως να "ξορκίσουμε" την δυστυχία μας! Ακόμα και μια γιρλάντα από φωτάκια μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά γι' αυτό άσε για λίγο τα προβλήματα και πάμε να διαλέξουμε και να στολίσουμε μαζί το φετινό δέντρο!
Τα Xριστούγεννα, χρόνια τώρα επικρατεί το έθιμο να στολίζουμε δέντρο. Ο στολισμός του δέντρου είναι μια διαδικασία που λατρεύουν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι! Το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί το κέντρο της διακόσμησης και δημιουργεί μία όμορφη, χαρούμενη και ζεστή αίσθηση στο σαλόνι ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σπιτιού τοποθετηθεί. Πώς ξεκίνησε όμως η παράδοση αυτή;

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα το 1933, όπου στολίστηκε για πρώτη φορά. στα ανάκτορα του Όθωνα και η Βαυαρική δυναστεία το παρουσίασε ως γερμανικό έθιμο. Από το 1950 και μετά όμως, το δέντρο άρχισε να καθιερώνεται σε όλα τα ελληνικά σπίτια. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές η παράδοση να στολίζονται δέντρα ή κομμάτια δέντρων υπήρχε σε όλες τις θρησκείες από την αρχαιότητα.

Στη χριστιανική θρησκεία τον 4ο αιώνα καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της Γέννησης του Χριστού και τον 8ο αιώνα στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που ήταν έλατο. Μάλιστα η επιλογή του έλατου έγινε από τον Άγιο Βονιφάντιο για να σβήσει την ιερότητα που απέδιδε ο κόσμος μέχρι τη στιγμή εκείνη (κατάλοιπο της ειδωλολατρίας) στη δρυ. Έτσι το έλατο έγινε σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα των Χριστουγέννων.

Ο Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα είναι το παραδοσιακό Χριστόξυλο. Αυτό το συναντάμε κυρίως στα χωριά της Βορείου Ελλάδος. Κάθε Χριστούγεννα ο πατέρας ή ο παππούς κάθε οικογένειας ψάχνει στα δάση ή στα χωράφια ένα μεγάλο γερό κούτσουρο, από πεύκο ή ελιά κυρίως, όπου θα μπει στο τζάκι και θα καίει όλο το 12ήμερο των γιορτών από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα.

Διάλεξε το κατάλληλο δέντρο

Μικρά, μεγάλα, μινιατούρες, μονόχρωμα, δίχρωμα, πολύχρωμα, κλασσικά, μοντέρνα, αυστηρά, παιχνιδιάρικα... Για όσες από εσάς έχετε κάνει τα προηγούμενα χρόνια έρευνα αγοράς θα έχετε διαπιστώσει την μεγάλη ποικιλία και κλίμακα επιλογής που υπάρχει στα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

 Όσες απλά αγοράζατε το πρώτο δέντρο που βρίσκατε μπροστά σας είτε για οικονομικούς είτε αισθητικούς λόγους θα εντυπωσιαστείτε! Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε είναι αν θέλετε να είναι φυσικό ή πλαστικό. Στη συνέχεια αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να διαλέξετε αυτό που σας αρέσει, αυτό που ταιριάζει πιο πολύ στο δικό σας στυλ αλλά και στο σπίτι σας.

Εστιάστε στα γενικά χαρακτηριστικά του στολισμού που θέλετε να κάνετε και τις αποχρώσεις χωρίς να σας απασχολεί το μέγεθος του δέντρου, αφού όλα μπορείτε να τα προσαρμόσετε ανάλογα με τις διαστάσεις που έχει ο χώρος σας αλλά και το πόσο αντέχει η τσέπη σας.

Φυσικό έλατο ή πλαστικό δέντρο

Ένα φυσικό έλατο είναι κατά γενική ομολογία πιο εντυπωσιακό ενώ μυρίζει έντονα και όμορφα, κάτι που σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητο και θα δώσει άλλη αίσθηση στην ατμόσφαιρα του σπιτιού. Από την άλλη πλευρά, δεν βοηθούν το οικολογικό σύστημα, τα φύλλα τους πέφτουν και γεμίζουν το χώρο και είναι πιο ακριβά.

Ένα πλαστικό δέντρο σου δίνει εκτός από το οικονομικό όφελος και το πλεονέκτημα να το χρησιμοποιήσεις για πολλά χρόνια. Επίσης, υπάρχουν πολλά χρώματα για να διαλέξεις αυτό που ταιριάζει με τον χώρο σου και την διάθεσή σου: πράσινο, κόκκινο, μαύρο, ασημί, χρυσό, λευκό, μπλε, μωβ.

Για όσες από εσάς πιστεύουν σε ένα κρυφό συμβολισμό των πραγμάτων δείτε τι σημαίνει το κάθε χρώμα για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας και ίσως σας βοηθήσει να αποφασίσετε πιο γρήγορα...

Το σκούρο πράσινο χρώμα παραπέμπει στο φυσικό έλατο και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο άνετα και πιο οικεία.

Το λευκό υπονοεί δένδρο που είναι χιονισμένο, αλλά είναι το χρώμα του πένθους και θεωρείται ότι 
δεν έχει ζωή, δεν έχει " χρώμα". Είναι το χρώμα της αγνότητας, της αθωότητας και της αφέλειας.

Το χρυσό και το ασημί είναι χρώματα του μετάλλου, των χρημάτων και του πλούτου και ενισχύουν την έμπνευση.

Το κόκκινο είναι το χρώμα της ζωής. Το πιο ευοίωνο από όλα τα χρώματα. Συνδέεται με την ανάπτυξη, την ευτυχία και τη χαρά. Δίνει ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες, ενώ αντιπροσωπεύει την βαθιά και παθιασμένη αγάπη. Επίσης, θεωρείται ότι κρατάει μακριά τους κακούς δαίμονες.

Το μπλε αντιπροσωπεύει τον πνευματισμό, την πρόνοια και την φροντίδα. Σχετίζεται με την πίστη, την σταθερότητα και την αφοσίωση. Αυτό το χρώμα δημιουργεί αισθήματα χαλάρωσης και ηρεμίας.

Το μωβ συχνά θεωρείται πιο ευοίωνο από το κόκκινο. Σχετίζεται με τα υψηλά ιδανικά, την αφοσίωση, την αλήθεια, και τον πόνο. Είναι συχνά το χρώμα της μεγάλης μετριοφροσύνης, υποδεικνύει όμως δύναμη, πλούτο και καλή τύχη.

Το ροζ είναι θεραπευτικό και αντιπροσωπεύει την αγάπη και το ρομαντισμό. Είναι ιδιαίτερα θεραπευτικό χρώμα και ενισχύει τις δονήσεις, επομένως είναι εξαιρετικά καλό για την υγεία. Αντιπροσωπεύει την ευχαρίστηση, την χαρά και κυρίως την ερωτική αγάπη.

Έρευνα αγοράς

Δεκάδες οι εναλλακτικές που έχεις για να διαλέξεις το κατάλληλο δέντρο για σένα. Ενδεικτικά σου παρουσιάζουμε κάποιες από τις κατηγορίες των δέντρων που μπορείς να βρεις στην χριστουγεννιάτικη αγορά.

• Παραδοσιακά ( από 9€ το πιο μικρό και μπορεί να φτάσει και τα 1.200€ )

• Οπτική ίνα ( από 22€ μέχρι 500€ )

• Δέντρα γραφείου ( από 7€ μέχρι και 25€ )

• Ανάποδα / Κρεμαστά ( ξεκινάνε από 25€ και φτάνουν μέχρι και 370€ )

• Στενά / Slim ( από 38€ μέχρι 345€ )

• Άσπρα / Χιονισμένα (από 15€ μέχρι και 500€ )

• Χρωματιστά ( από 9€ μέχρι και 155€ )

Που θα τα βρεις

Μία εύκολη λύση είναι να τα παραγγείλεις μέσα από ηλεκτρονικά μαγαζιά με εποχιακά ήδη έτσι ώστε να έχεις την ευκαιρία να ψάξεις όσο πιο πολύ μπορείς για να διαλέξεις. Αλλιώς μπορείς να απολαύσεις μία βόλτα στα μαγαζιά με εποχιακά ήδη όπου θα μπορείς να τα δεις και να διαλέξεις από κοντά! Για όσες επιμένουν οικολογικά μία καλή ιδέα είναι ένα δέντρο από απλά, γυμνά κλαδιά που θα βρεις στο πλησιέστερο δάσος.

Φτιάξε τα δικά σου στολίδια

Οι γιορτές σου δίνουν την ευκαιρία να εκφράσεις τις καλλιτεχνικές σου ανησυχίες! Φτιάξε τα δικά σου στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο διασκεδάζοντας με την οικογένειά σου, τον σύντροφό σου ή τους φίλους σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη και να βάλεις την προσωπική σου νότα στο χριστουγεννιάτικο ντεκόρ!
• Μια πρωτότυπη ιδέα είναι να κρεμάσεις στο δέντρο σου τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια που έφτιαξες η γενικότερα ζαχαρωτά. Φρόντισε τα κουλουράκια να τα τρυπήσεις πριν τα ψήσεις για να μπορείς στην συνέχεια να τα δέσεις με κορδέλα χωρίς να σπάσουν.

• Κόψε χαρτόνι σε σχήμα αστεριού, καμπάνας κ.ά. Καλύψε την επιφάνεια τους με κόλλα και πασπάλισέ τα με χρυσόσκονη ή με χάντρες. Στη συνέχεια τρύπησέ τα στο πάνω μέρος και πέρνα κλωστή, σχοινάκι ή κορδέλα για να τα κρεμάσεις.

• Πέρνα σε ένα κομμάτι λεπτό σύρμα χρωματιστές χάντρες και φτιάξε με αυτό διάφορα σχήματα, όπως αστέρια και καμπάνες.

• Κόλλα πάνω σε μανταλάκια μικρά διακοσμητικά, χάντρες και άλλα και βαλ' τα στο δέντρο σου.

• Κόψε εικόνες από παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες και πέρνα μια λεπτή κορδέλα στο πάνω μέρος. Το ίδιος μπορείς να κάνεις με αποκόμματα περιοδικών ή προσωπικές φωτογραφίες.

• Φτιάξε δεματάκια από ξυλάκια κανέλας και δεσ' τα με κόκκινο σπάγκο ή κορδέλα.

• Αν έχεις ταλέντο και όρεξη για πλέξιμο μπορείς να φτιάξεις πλεκτά στολίδια στα σχήματα και τα χρώματα των Χριστουγέννων.

• Βάψε κλειδιά, παλιά κοσμήματα και άλλα μικρά αντικείμενα στα χρώματα των Χριστουγέννων και στόλισε με αυτά το δέντρο σου περνώντας τα σε κορδέλες.

• Φτιάξε γιρλάντες με ποπ κορν, ενώνοντας τα με βελόνα και κλωστή.

• Χρησιμοποίησε παλιά CD και φτιάξε ένα πιο high tech και μοντέρνο δέντρο!

Πριν το στολίσεις είναι πολύ σημαντικό να διαλέξεις που θα το τοποθετήσεις. Κλασικά η θέση του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι δίπλα στο τζάκι ή στη μέση στο σαλόνι. Ιδανική θέση είναι μπροστά από ένα πλατύ παράθυρο, που δεν χρειάζεται να κλείνει με παντζούρια, για να μπορεί το δεντράκι σου να δίνει φως τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω! 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα