Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

'' ΛΑΣ ΦΕΥΓΑΣ-Οδηγός Κυριλέ Μετανάστευσης '' Γ' Μέρος- Από τη ΒΕΡΑ ΝΤΙΚΕΫ


                            

… Λας Φεύγας ;


-Τι πάει να πει αυτό δηλαδή ;

- Ποιος ρωτάει παρακαλώ ;


Γ' Μέρος


'' ΛΑΣ ΦΕΥΓΑΣ-Οδηγός Κυριλέ Μετανάστευσης '' Α' Μέρος- Από τη ΒΕΡΑ ΝΤΙΚΕΫ  


'' ΛΑΣ ΦΕΥΓΑΣ-Οδηγός Κυριλέ Μετανάστευσης '' Β' Μέρος- Από τη ΒΕΡΑ ΝΤΙΚΕΫ




                                 

ΛΑΣ ΦΕΥΓΑΣ

ΠΟΥ ΠΑΣ ΚΑΛΕ ;

Δεν τελειώσαμε 


Άντε – άντε ξεσχολίσαμε , πάμε να μαζέψουμε το τσούρμο και δρόμο ; Σε καταλαβαίνω , εκεί που είσαι ήμουνα και δω που είμαι θα ’ρθεις (με το καλό  κοπέλα μου , πώς και πώς σας περιμένουμε) , αλλά πάρε μια ανάσα . Άσε να κατασταλάξει μέσα σου το θέμα . Συζήτα τη και με τον άνθρωπό σου την ιδέα , να τον ψήσεις ότι αυτός τη σκέφτηκε κι εσύ τι να κάνεις , ό,τι πει θα κάνεις , αφού θέλει το αγόρι σου να φύγετε εσένα δε σου πέφτει λόγος , εσύ ακολουθείς . Καθώς θα ετοιμάζεις τις στριφογυριστές τις διπλωματίες σου , κάτσε να σου πω  κάτι σκονάκια SOS να τα ’χεις πρόχειρα για ώρα ανάγκης .



                               

ΒΑΣΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ


Δεν θα πας βέβαια να κατακτήσεις την ύπαιθρο χώρα με τα επιχειρηματικά αγγλικά σου . Έτσι και είσαι στα Κρέστενα ή στη Μεσορόπη και ρωτήσεις , για να πιάσεις κονέ , ποιος είναι account manager στο συνεταιρισμό , θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι . Κι επειδή για να κάνεις χώρο στο μυαλό σου να χωρέσουν τα all time classic έκανες delete στα πατροπαράδοτα , πρέπει να ξεσκονίσουμε λίγο τα αυτονόητα . Δεν θα τα βάλουμε με αλφαβητική σειρά , αλλά με τη σειρά που θα τα βρεις μπροστά σου και δεν κάνει να ψάχνεσαι  , γιατί θα χαλάσεις τη μόστρα σου . Πάρε χαρτί και μολύβι και γράφε .

ΘΕΙΑ (η) 
Θα τ’ ακούσεις να στο φωνάζουνε ξωπίσω σου τα παιδόπουλα . Μην κοιτάξεις γύρω σου να βρεις ποια τσεμπεροφορούσα θείτσα θα απαντήσει . Εσένα εννοούν . Μη σε πιάσει κλιμακτήριος πριν την ώρα σου .  Ούτε μεγάλη είσαι , ούτε χοντρή , ούτε ξοφλημένη . Και μην τα πάρεις τα παιδάκια με τις πέτρες . Έτσι λένε όλες τις γυναίκες . Ακόμα και τις όμορφες και τις κομψές σαν εσένα . Μόλις συνέλθεις από το πολιτισμικό σοκ , θα δεις ότι έχει και τα καλά του να σε λένε «θεια» . Τα στέλνεις να σου πάρουνε τσιγάρα ας πούμε και πάνε με τη μία , γιατί χαίρονται να κάνουνε θελήματα στη θεια . 

ΤΣΙΠΟΥΡΟ (το)

Ή τσιπουράκι , ή τσίπρο , ή ρακή ή τσικουδιά . Πρόκειται για το ίδιο ποτό . Είναι φτυστό η βότκα , γι’ αυτό μην κάνεις σα να μπήκε μέσα σου ο δαίμονας της κολάσεως όταν θα το πίνεις . Καίει λιγουλάκι , αλλά θα ανέβεις πολύ στην εκτίμηση των ντόπιων άμα ξέρεις να κατεβάζεις μονορούφι κάνα – δυο ποτηράκια . Παραπάνω δεν κάνει , θα σε σταμπάρουνε για αλκόλα . Θα το συναντήσεις και με το κωδικό όνομα «το φαρμακάκι» να το τσούζουν  κάτι τούρμπο γιαγιούλες σε κούπες που τάχα μου έχουν μέσα τσάι . Ο Θεός να σε φυλάει άμα τις βαρέσει στο κεφάλι , τέτοια σόκιν ούτε το φαντάζεσαι ότι υπάρχουν .

ΓΙΑΧΝΙ (το)

Ή γιαχνερό ή πρωτογιάχνι . Το φτιάχνανε και στην Αθήνα , πριν αποφασίσουνε ότι θα φτιάχνουνε μόνο ραγού , που είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα . Επειδή δεν θα εκτιμήσουνε την προσωπική σου σπεσιαλιτέ που είναι κρεμ αλά κρεμ , καλό είναι να μάθεις να κάνεις κάνα μοσχαράκι γιαχνί για να ’ρθουνε σπίτι να τους φιλέψεις  και να συζητήσετε πόσο βάσιμη είναι η υποψία σου ότι τους είναι απαραίτητο ένα πρατήριο ειδών πολυτελείας για να μην ξενιτεύονται ν’ αγοράσουνε gadgets για τις κινητούρες και για να δείτε κι εσείς πώς θα ορθοποδήσετε . 

ΤΟΥΤΟΥΜΑΚΙΑ (τα)

Πεντανόστιμα σπιτικά χυλοπιτάκια  που θα στα φέρνουνε γιατί είναι καλοί άνθρωποι και φιλόξενοι . Πρόσεξε μην πέσεις  με τα μούτρα ,  παχαίνουν τα άτιμα .  Να τους χαρίσεις τα καλύτερά σου χαμόγελα όταν θα στα δίνουνε . Δεν μπορείς να φανταστείς τι κόπο και τέχνη θέλουνε για να  φτιαχτούνε .

ΚΟΥΡΣΑ (η)

Το αμάξι σας ντε . Αφού δεν είναι αγροτικό , είναι κούρσα . 

ΑΜΑΞΙΤΟΣ (ο)

Ο δρόμος που είναι κατάλληλος για αμάξια . Έτσι λένε όλους τους δρόμους με διάμετρο λακκούβας κάτω από ένα μέτρο . Εσύ , όταν θα σου λένε «είναι καλός δρόμος , αμαξιτός» , να είσαι πολύ προσεκτική , μη βρεθείς στο χαντάκι , γιατί δεν είσαι μαθημένη να οδηγείς σε τόσο τράιαλ συνθήκες , σιγά – σιγά θα πάρεις τον αέρα .

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ (ο)

Ένας είναι , θα τον βρεις . Όταν σου λένε «θα πάρετε τον κεντρικό» , μην ψάχνεις να βρεις την Πανεπιστημίου της περιοχής. Δεν έχει . Αυτό που βλέπεις έχει , αυτός είναι ο μεγαλύτερος , κεντρικό τον λένε , πώς να τον πουν ; 

ΚΥΡΗΣ (ο)

Μη σε πιάσουνε τα γέλια όταν θα σε ρωτήσουνε οι μεγαλύτερες τι δουλειά κάνει ο κύρης σου . Καλά κατάλαβες , τον άντρα σου εννοούνε , όσο και να σου φαίνεται άνω ποταμών . Να απαντήσεις σοβαρά – σοβαρά τι δουλειά κάνει και να τις έχεις από κοντά . Αυτές οι χαμηλοβλεπούσες που δεν τις πιάνει το μάτι σου , μόλις ξεθαρρέψετε , θα σου μάθουνε κάτι έξτρα κόλπα χειραγώγησης  που ούτε στα πιο ακραία γυναικοκρατικά σου όνειρα δεν τα φαντάζεσαι . Η επικρατούσα κατάσταση από άκρου εις άκρον είναι μητριαρχία ξεγυρισμένη, αλλά είναι καλά καμουφλαρισμένη και θέλει εξασκημένο μάτι για να την αντιληφθείς .

ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ (το)

Είναι το παιδί . Εσύ να μην αφομοιωθείς τόσο που να σου καλαρέσει η ιδέα να φορτωθείς στο παιδάκι αργότερα . Να μην την πάρουμε τόσο τοις μετρητοίς την παράδοση σ’ αυτό το θέμα , να φανούμε λίγο κοσμοπολίτισσες , γιατί δε φταίνε τίποτα τα καημένα που τα κάναμε εμείς για να μη μας πούνε στέρφες και γιατί μας έτρωγε το πορτοφόλι μας ν’ αγοράσουμε σινιέ συνολάκια για έγκυες . 

ΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕΝΟΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕΝΗ

Παρ’ όλο που πολύ νερό έχει κυλήσει στ’ αυλάκι , εξακολουθεί να είναι ο άνθρωπος που έχει γραμματικές γνώσεις από Δημοτικό κι απάνω . Αντιμετωπίζεται με καχυποψία ανάμεικτη με θαυμασμό . Θέλει προσεκτικό χειρισμό το θέμα του ότι εσείς είσαστε εξ ορισμού γραμματιζούμενοι . Μπορεί να πέσετε αμέσως στα μάτια τους αν δεν ξέρετε να τους συμπληρώσετε τη φορολογική δήλωση επί παραδείγματι , γιατί τι σκατά γραμματιζούμενοι είσαστε που δε σκαμπάζετε γρι από αυτά τα ανάκατα τα κρατικά . Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να σας αντιμετωπίσουν στην αρχή σαν φωτεινούς παντογνώστες και ατάκα σαν ψευταράδες . Πρέπει να ξεκαθαρίσετε με το μαλακό ότι εσείς είσαστε παιδιά της εξειδίκευσης .

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ (το)

Είναι πια μια αφηρημένη έννοια . Επειδή τελείως έχει ξεφτιλιστεί το πράμα ,  έχουνε βαφτίσει παραδοσιακή και την COCA COLA . 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ (η)

Ο Θεός να σε φυλάει . Άμα ακούσεις πως επίκειται τέτοιο πράμα , όπου φύγει – φύγει . Μην πιαστείς καλόβολη και πας να κάνεις τη σ’ όλα μέσα , γιατί θα σε μαζεύουνε με τα κουτάλια έτσι ξεκουδουνιασμένη που θα είσαι απ’ το νταβαντούρι και ποιος θα σου κρατάει το μωρό όσο θα συνέρχεσαι απ’ το σκύλο το μαύρο που ούρλιαζε μικροφωνισμένα και φάλτσα να τον πιστέψουμε πως δεν έχει τάσεις αυτοκτονίας . 
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ (ο)
Συνήθως ξενικής καταγωγής , αλλά τώρα τελευταία έχει και εγχώριους . Σαράντα με σαρανταπέντε χρονών είναι όλοι τους και μένουνε αγέραστοι . Έχουνε αντικαταστήσει τους παλιούς τρελούς του χωριού και τους πιο παλιούς διά Χριστόν  σαλούς (ρώτα καμμιά θεούσα να σου πει τι είναι αυτοί ). Ρακένδυτοι και γενειοφόροι , μένουν ή σε κάποια σπηλιά ή σε καμμιά παράγκα κοντά στα ρέματα.  Συνήθως είναι ενδιαφέροντες άνθρωποι , με καμμιά τριάρα διδακτορικά στο γυλιό τους . Τους αντιμετωπίζουν σαν αξιολύπητους και σαν αξιοθέατο ταυτόχρονα και τους λένε «ο μυστήριος» . Μη δείξεις ανεπιφύλακτα τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον σου , γιατί θα σε κουτσομπολέψουνε άγρια στα καφενεία . Κι ούτε να τους υποτιμήσεις ή να γελάσεις εις βάρος τους , γιατί στην πραγματικότητα τους εκτιμούν και τους σέβονται, αλλά δεν θέλουν να το παραδεχτούν ανοιχτά , για να μην αναγκαστούνε να τινάξουνε τη λίγη τους τη σιγουριά στον αέρα . Ανθρώπινα πράματα .


                                        

ΦΡΑΣΕΙΣ – ΚΛΕΙΔΙΑ 


Θυμάσαι τότε που ήσουνα Γιαννάκης στο κουρμπέτι της πληροφορικής κι αποστήθιζες ό,τι ορολογία έπαιρνε τ’ αυτί σου για να μην πιαστείς άσχετη και σε κοιτάξουνε λοξά ; Ε , έχει κι η απλή, φυσική ζωή την ορολογία της . Αλλά επειδή στέκει , αποστηθίζεται πιο εύκολα . Είναι κάτι τρυκάκια λεκτικά που θα κάνουνε να φυσήξει γύρω σου μια αύρα συνεννόησης στη μέση της πλατείας .

ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Πες το από μέσα σου μερικές φορές , να μην κάνεις σαρδάμ με τα ντρου και τα κρου . Μόλις πεις πόσο στη βαράει κι εσένα αυτό το Αθηνοκεντρικό Κράτος , πρέπει να είσαι έτοιμη για χοντρά κεράσματα . Έχουνε απηυδήσει οι άνθρωποι να τους αρμέγουν  κι είναι στα όριά τους .

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Πρέπει να δείχνεις πάντα ανήσυχη για το πότε θα καταβληθούν . Δεν είναι ούτε δύσκολο , ούτε παράλογο . Γιατί δηλαδή τώρα παριστάνεις ότι φρικιάς στη σκέψη πως έπεσε ο δείκτης NASDAC, ενώ το ξέρεις ότι είναι φόλα ; Στο κάτω – κάτω αυτοί έχουνε το δίκιο με το μέρος τους , χάβαρο τους τα ’κανε η πλημμύρα .

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Μοιάζει με το λήμμα  «αγροτικές αποζημιώσεις» κι επειδή έχει να κάνει με το μπερντέ , είναι βεβαίως φλέγον θέμα . Γύρω στο Δεκέμβρη δίνονται , οπότε κάπου εκεί ν’ αρχίσεις να ρωτάς τι συμβαίνει με την καταβολή των επιδοτήσεων , ώστε να φανεί ότι το κατέχεις το πράμα . Άμα τώρα εσύ έχεις ανάγκη ν’ ανοίξεις κουβέντα μεσοκαλόκαιρα ας πούμε , μην κωλώσεις . Ρώτα τους τι ακούγεται για φέτος , αν θα τους τις δώσουνε εκπρόθεσμα όπως πέρυσι . Επειδή τις δίνουνε πάντα εκπρόθεσμα , δεν υπάρχει περίπτωση να πέσεις έξω και θα φανεί ότι το παρακολουθείς το ζήτημα .

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ

Τον παίζεις στα δάχτυλα , γιατί  σου ’ρχεται κάθε φορά που πιάνεται κι άλλο μουρλόσογο αγελάδων απ’ τη Γηραιά Αλβιόνα και κάθε φορά που ανιχνεύονται οξείδια του μολύβδου στα  τρίγωνα τυράκια . Θα μαλλιοτραβιέσαι  πόσος διατροφικός πανικός σας πιάνει στις μεγαλουπόλεις και τι να το ταΐσεις πια το παιδί η μάνα δεν ξέρεις . Αυτό αμέσως θα σε κατατάξει στις σωστές μανάδες από τη μια , κι από την άλλη θα σου αποφέρει και μερικά πεσκέσια με κοκόρια αλανιάρικα , γεγονός που δε βλάφτει καθόλου μέχρι να δεις από πού θα κάνεις τα ψώνια σου .    

8 ΜΑΡΤΙΟΥ

Δεν ξέρω αν θυμάσαι , είναι η μέρα της γυναίκας . Εσύ χέστηκες , αλλά μην τους το πεις . Γιορτάζεται με λαμπρότητα και σκουξίματα και χοντρές ουζοποσίες σε μέρη που οι γυναίκες ναι μεν κάνουν κουμάντο αλλά δεν το λένε σε κανέναν . Η ογδόη Μαρτίου είναι η  light εκδοχή της Βαλπούργειας Νύχτας του Μαΐου κι ας μην την έχουν ακουστά κι ας μην σου ’ρχεται κι εσένα τώρα στο νου σου τι  είναι αυτό . Κανόνισε να ξεσαλώσεις μαζί τους χωρίς άντρες εκείνη τη μέρα κι ας μην έχεις φεμινιστικά απωθημένα . Και καλά θα περάσεις και θα ξεδώσεις και θα γίνεις κομμάτι μιας παράδοσης παλιάς  όσο το χώμα .

ΜΠΟΥΤΙΚ  «Λάικα»

Ακούγεται πολύ in . Όταν θα σου πουν ότι το μοχέρ κοντούλι με τα έθνικ δερμάτινα κορδόνια , που σου γυάλισε , το πήρε η κυρία καθηγητού από την μπουτίκ Λάικα , μην πεις ότι πήρε το μάτι σου  την τελευταία συλλογή της σχεδιάστριας στον κατάλογο άνοιξη – καλοκαίρι από Λονδίνο . Θα γίνει αυτό που το λένε «γέλαγαν όλοι μαζί μου , έσκαγα κι εγώ στα γέλια» . Μπουτίκ Λάικα , είναι το συνθηματικό της λαϊκής αγοράς . Πάνε οι γυναίκες και ψωνίζουνε απ’ τα πανέρια . Και καλά κάνουνε δηλαδή . Σιγά μην πάνε να σκάσουνε μια περιουσία να αγοράσουνε σινιέ κουρέλια και κωλοξεσκισμένα τζιν .  Δεν τα τρώνε παστουρμά καλύτερα ; 

Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΠΙΤΙΑ 

Το λένε όταν έχουνε ξεπεραστεί τα χρονικά όρια στο κουβεντολόι και το χάχανο . Όποια το πει  , ρουμπώνει τις άλλες ότι  δεν είναι καμμιά ξεμυαλισμένη , πρέπει και να πάει   να μαγειρέψει . Κοίτα να το πετάξεις πρώτη . Αμέσως – αμέσως θα δείξεις μυαλωμένη γυναίκα και θα πάρεις πόντους . 

ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ ΤΟ ΠΡΑΜΑ ΔΗΛΑΔΗ ;

Αυτό το απλό που σε καίει κι εσένα γιατί σε καπάκωσε  το πράμα και έδειξε πια ότι και κώλο να δώσεις χαμένη θα βγεις η πολλά υποσχόμενη , τους καίει και τους ξωμάχους . Αυτό το «σου εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς», όντως το λέγανε οι Κινέζοι , αλλά ήτανε κατάρα . Πάει να πει , σου εύχομαι να ζήσεις όταν θα έχουνε γίνει όλα μουνί – καπέλο . Καλή ώρα δηλαδή . Οπότε μπορείς κάλλιστα να απορήσεις με ειλικρίνεια «πού το πάνε το πράμα δηλαδή» και δεν τρέχει τίποτα άμα δεν έχεις έτοιμη την απάντηση κι άμα δεν  κάνεις τον ξερόλα . Κανένας δεν θα σε πάρει στο ψιλό . Όλοι  τους έχουνε παιδιά κι όλους τους έχουν ζώσει  τα φίδια . Άμα φτάσετε να λέτε τέτοια , είσαστε πια σάρκα μία και πιείτε ένα ποτήρι και για μας που ξέρουμε τι τραβάτε . 

                                      


ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ


Πάνω – κάτω επτά είναι μαλακίες του θανατά που μπορούνε να σε κάνουνε να πας σούμπιτη από κει που ’ρθες κι είναι κρίμα κι άδικο να τις πάθεις εσύ που τα κατάφερες να βγεις ζωντανή απ’ του πενθήμερου τα δόντια  . Σου τις παραδίδω με βαρύ το αίσθημα ευθύνης .


ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ


Παραγνωριστήκαμε


Επειδή έχετε μπαφιάσει με τους τύπους και τα κυριλίκια και τις συνημμένες αλληλογραφίες , μόλις πετάξετε γραβάτες και επώνυμα αξεσουάρ , θα σας πιάσει η αφόρητη ανάγκη να γίνετε ο εαυτός σας , που είναι κανονικά έξω καρδιά παιδί και κερνάει αβέρτα και ανοίγει το σπίτι του διάπλατο , διότι άνθρωποι είμαστε κι επαφές γουστάρουμε . Ούτε να το διανοηθείτε . 

Κατ’ αρχάς θα σας γίνουνε τσιμπούρι και χωρίς να τους ενθαρρύνετε . Βάλε με το νου σου να πάρουνε κι αέρα . Τι πάει να πει μεσημέρι είναι , να χαλαρώσουμε λίγο ; Θα σου μπούνε μέσα τρεις η ώρα ντάλα και θα στην πούνε κιόλας ότι είσαι καλομαθημένη και τεμπελιάζεις και πότε θα τις κάνεις τις δουλειές σου , άσχετο αν οι ίδιες οι καλονοικοκυρές δεν είναι στο σπίτι τους να κάνουνε οικιακά , αλλά στο δικό σου για καφέ .  
Άμα δεν τους κόψεις τη φόρα έγκαιρα θα στην κάνουνε τη ζωή σου καλοκαιρινή . Και βέβαια , επειδή έτσι κι αλλιώς μέχρι να παλιώσεις θα είσαι το θέμα της κουβέντας τους , κανόνισε να ξέρουνε μόνο όσα εσύ θέλεις κι όσα σε συμφέρουν . Να έχεις υπόψη σου ότι ,  ακόμα κι αυτά , τους φτάνουν και τους περισσεύουν για να στήσουνε πέντε – έξι γερά κουτσομπολιά και να ξεχειμωνιάσουνε . Μην πας να τους δώσεις υλικό παραπάνω , κάηκες . Μπροστά θα πηγαίνεις εσύ και πίσω σου θα κουτρουβαλάνε  φήμες , σχόλια και γέλια . 
Δεν ξέρω αν το θυμήθηκα να στο πω μέχρι τώρα : Όπου και να πας , με ανθρώπους θα έχεις να κάνεις . Θα φυλάγεσαι , θα φυλάγεσαι και πάλι αφύλαχτη θα ’σαι . Ξέρεις εσύ απ’ αυτά . Πώς λέμε «εμείς εδώ μέσα είμαστε πρώτα φίλοι και μετά συνάδελφοι» κι ο ένας τρώει τον άλλον ζωντανό ; Ε , έτσι λέμε «εμείς εδώ είμαστε ήσυχοι άνθρωποι» και βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου συστηματικά . 

ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ


Σνομπάρουμε


Με τίποτα .  Το μόνο που σου λείπει , είναι να σταματάνε την κουβέντα μόλις σε βλέπουν να ’ρχεσαι και ν’ αρχίζουν άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε . 

Έτσι και δεν φανείτε άνετοι και προσιτοί , αυτό ακριβώς θα γίνει και φίδι μαύρο κολοβό που σας έφαγε . Είναι ικανότατοι παραμυθάδες , καθότι οι χειμωνιάτικες νύχτες εκτός από NOVA χρειάζονται και σασπένς για να κυλήσουν κι αλί και τρις αλί σας αν γίνετε τα κεντρικά πρόσωπα των ιστοριών τους . 
Ας πούμε ότι ανατριχιάζεις στην ιδέα να φωνάξεις τις άλλες τις μαμάδες που και που για να ανταλλάξετε τρόπους κουλαντρίσματος των παιδιών κι ότι ο άντρας σου παθαίνει αλλεργία με τα καφενεία και δεν πατάει το πόδι του με τίποτα . Ε,  θα ανακαλύψεις έκπληκτη ότι όταν λένε για μια οικογένεια που δεν ξέρουμε πούθε κρατάει η σκούφια τους και κάτι ακούστηκε ότι αυτή είναι λέει άρρωστη κι αυτός κάτι μυστήρια κάνει , όλο εξαφανισμένος είναι και το παιδάκι όλο χλωμό και ποιος ξέρει το καημένο , δεν παίζει με τα άλλα παιδάκια και δεν ξέρει ούτε το σταυρό του να κάνει , βρε μπας και δεν είναι χριστιανοί , μιλάνε για σας ! Άμα συμβεί αυτό , πάει και τελείωσε , δεν έχει γιατρειά . Ό,τι και να πεις , όσο και να σκούξεις , χειρότερα θα γίνονται τα πράματα και πιο ύποπτοι θα τους φαίνεστε ακόμα . 
Αυτό το αθάνατο «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα» , δεν είναι καθόλου σκόπιμο να το μάθεις στο πετσί σου . Γι’ αυτό θα πεις του δικού σου ν’ αφήσει τα τρελά του που θα  χώνεται στο INTERNET ίσα με τα ξημερώματα και να πάει να πιει ένα ποτηράκι με την αντροπαρέα , όσο εσύ και το παιδί θα είσαστε επίσκεψη στη μαμά του καινούριου διπλανού του . Να το δούνε όλοι ξεκάθαρα ότι είσαστε νορμάλ άνθρωποι και να το υποστηρίξουνε φωναχτά – φωναχτά όταν θα σας περιλάβει στο στόμα της η πανταχού παρούσα αρχικακίστρω .

ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ


Προκαλούμε


Το τι συνιστά πρόκληση για ανθρώπους που δεν είναι θαμώνες του PRIVILEGE και δεν χουφτώνονται  στο όρθιο με καραμοντελάρες , είναι ακανθώδες θέμα . Σε γενικές γραμμές και να βήξετε , προκλητικό θα το βρούνε . Αφού , φως φανάρι , είσαστε ξένοι . Στην αρχή αυτά , γιατί μετά που θα γίνετε παλιοσειρές και με το βρακί που λέει ο λόγος να σας δούνε , δεν τρέχει μία . Όπως θα δείτε με τα μάτια σας , επειδή η φύση δεν μπαίνει στο μπουκάλι και επειδή δεν τους έχουνε κάνει το κεφάλι τους καζάνι με το τι είναι πολιτικώς ορθό , στην πραγματικότητα είναι πιο πεταχτούληδες από εσάς τους προχωρημένους και τους cool , που όμως φάγατε στη μάπα την υστερία της σεξουαλικής παρενόχλησης . Έτσι λοιπόν καλό μου κορίτσι , για το χατίρι του παιδιού , που το λατρεύεις εσύ και χρειάζεται καθαρό αέρα για να επιβιώσει , θα καταχωνιάσεις βαθιά στην ντουλάπα σου εκείνη τη μεταλλική φόρμα που είναι ανοιχτή μπρος και πίσω και φοριέται με το εσώρουχο φανερό  με αλυσιδίτσα , καθώς επίσης κι εκείνη τη φούστα τη μαύρη , που είναι κοντή , παρτή και σκιστή ταυτόχρονα .  

Να έχεις το νου σου και όταν αναφέρεσαι στο Γκλέτσο , που τον συνάντησες όταν ήταν special guest  σε μια επιχειρηματική βραδιά κι έχετε μια άλφα γνωριμία , να μην τον λες «ο Απόστολος» , γιατί θα σε βγάλουνε εξ όλης και προ όλης απ’ τη ζήλια τους  όταν τους πεις ποιον Απόστολο εννοείς .
Κι αυτά τα διαχυτικά του δικού σου , που το ’χει συνήθειο να σου βάζει χέρι κάτω απ’ το τραπέζι , γιατί σου άρεσε όταν ήσασταν καινούριοι και νομίζει ότι σου αρέσει και τώρα που παλιώσατε , θα του τα κόψεις σύρριζα . Αυτό σε καταλαβαίνω ότι δε σου πέφτει κι άσχημο , οπότε είδες ; Όλα έχουνε και την καλή πλευρά τους . Επί τη βάση του «τι πράματα είναι αυτά , εδώ είναι χωριό , δεν είναι παίξε – γέλασε» , θα έχεις   όλο το δίκιο με το μέρος σου να μην του κάθεσαι με τίποτα , πράγμα που γνωρίζω πόσο θα σε ανακουφίσει .

                                         


ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ


Καυγαδίζουμε


Μεταξύ μας εννοούμε , γιατί με τους ντόπιους θα είμαστε τύποι και υπογραμμοί . Και θα με αποστομώσεις η χαμηλών τόνων : «γιατί να καυγαδίσουμε , εμείς  είμαστε πολιτισμένοι» . Δεν αντιλέγω .

Εκτός από πολιτισμένοι , είσαστε επίσης σκασμένοι , χρεωμένοι , αδικημένοι και  προδομένοι . Μόλις πάτε εις τας εξοχάς , θα είσαστε και χαμένοι από πάνω , γιατί  θα ψάχνετε να βρείτε πού παν τα τέσσερα και γιατί είναι μόνο τέσσερα ενώ εσάς σας λείπουν κοντά στα δεκατέσσερα (εκατομμύρια προπολεμικά) . Και θα είσαστε και φορτσαρισμένοι . Θα θέλετε να γίνουν όλα με τη μία και να μη στραβώσει τίποτα , γιατί τα όριά σας θα έχουνε ξεπεραστεί και τα νεύρα σας θα έχουνε σπάσει . Άμα δεν είχανε , δεν θα παίρνατε τα τρίστρατα . 
Εκεί πάνω στη βράση λοιπόν , θα δείτε ότι έχετε πολύ τσαγανό τα παιδιά . Και φωνή ξέρετε να βάζετε και το χέρι στο τραπέζι το χτυπάτε και την πόρτα τη βροντάτε . Μπορεί τώρα άμα  σου πει ο άντρας σου  «αυτό είναι απαράδεκτο και απαιτώ να ανακαλέσεις» να θεωρείς  ότι πας για καραμπινάτο διαζύγιο και να τηλεφωνάς σε δικηγόρους . Όταν όμως σας χτυπήσει ο καθαρός αέρας , θα ανάψουν τα αίματα και πού σε πονεί και πού σε σφάζει . Κάτι η οικοδομική που θα αργήσει να βγει , κάτι που θα είσαστε με το παιδί συνέχεια στο σβέρκο , θα τα παίξετε . Και να με θυμηθείς , θα το λύσετε το ζωνάρι . Ξέρεις τι πάει να πει αυτό : χωρίζουμε τα τσανάκια μας ατάκα κι επιτόπου , αν κύριέ μου δηλαδή μ’ έφερες στην κωλότρυπα για να γίνω δουλικό , δε σφάξανε , τράβα στη μάνα σου . 
Αυτό όλο το σκηνικό θα γίνει την πρώτη φορά που ο αναιδέστατος θα σου πει να φέρεις ένα κρασάκι γιατί δεν μπορεί να σηκωθεί τώρα , έχει κουβέντα . Θα δεις τον ουρανό σφοντύλι. Σε ποιον έδωσε διαταγή , ποιος είναι αυτός , για ποια σε πέρασε , τι άλλο θα ζητήσει , σιγά μην του φέρεις και τις παντόφλες . 
Δεν θα του φέρεις τις παντόφλες ποτέ βρε κουτό . Είναι που η φύση  του ξύπνησε μέσα του τα αρχέτυπά του , που άκουγε τη γιαγιά του να παινεύεται ότι ο παππούς του έζησε στα όπα – όπα , παράλυτο τον είχε από την καλοπέραση . Φέρε εσύ το κρασάκι και μη μου στεναχωριέσαι . Θα του βγει το αρχέτυπο από τη μύτη όταν θα τον στείλεις τον άντρακλα να φέρει κούτσουρα για το τζάκι μέσα στο κωλόκρυο .
Αυτά όλα τα δυσάρεστα , δεν είναι ότι ναι και σώνει έτσι θα γίνουν. Από σένα εξαρτάται , όπως πάντα . Πρέπει να ξέρεις να μυρίζεσαι το μπαρούτι και να του ρίχνεις ένα μπουγέλο νερό να σβήσει . Μην πας να βρεις τα δίκια σου με ζυγαριά ακριβείας μέσα στο χαμό , γιατί θα χάσετε το στόχο σας . Που ποιος είπαμε ότι είναι ; Να ζήσετε εσείς καλά και το μωρό καλύτερα . Ε άντε μπράβο , μην το χαλάσετε για το τίποτα τα ταλαίπωρα …

ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ


Πανικοβαλλόμαστε


Να μη λέμε κι ό,τι θέμε . Σιγά μη σας πάνε όλα πρίμα . Έχει να πέσει πολύ κουπί . Κι όσο να ’ναι , δεν είμαστε και μωρά του γάλακτος . Έχουμε τραβήξει των Παθών μας ίσα με τώρα και οι αντοχές είναι κομμάτι ζορισμένες . 

Αυτά όλα έτσι είναι . Αλλά πανικός γιατί παρακαλώ ; Ο κόσμος να χαλάσει -κι έχω κάτι πληροφορίες ότι είναι στα χαλάσματα- μια ντομάτα που λέει ο λόγος θα τη φυτέψεις κι ένα κουνέλι θα το πνίξεις . Εκεί που είσαι τώρα , πού θα φυτέψεις ; Στο master bedroom ; Ενώ παραόξω , φοριέται πολύ το φύτεμα .  Όσο για να ζήσετε μέχρι να περάσουν οι επτά πληγές του Φαραώ , θα ζήσετε . Αν έχεις κάτσει να  διαβάσεις μέχρι  δω , δεν είσαι κάνα κορόιδο , το έχεις μυριστεί ότι πάπαλα τα μεγάλα και τα σπουδαία και ο Σώζων Εαυτόν  Σωθείτο . 
Άρα , όταν θα μεταναστεύσετε με στυλάκι μεταμοντέρνο , μη σε πιάσει δύσπνοια στην πρώτη ακύρωση της κάρτας σου ας πούμε . Ε τι να κάνουμε , να σας περιμένουν οι τράπεζες να κατασταλάξετε , εσείς γιατί τους περιμένατε να δούνε τι πιστωτικό όριο θα σας εγκρίνουν ;  Ούτε να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν το τέρας της ανευθυνότητας γιατί το παιδί δεν θα έχει πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες , Χριστέ μου , δεν το ήξερες ότι το σχολείο δεν είναι στο Διαδίκτυο , αλλιώς να σου κοβόντουσαν τα χέρια δεν θα το ’γραφες . 
Ένα θα σου πω : ό,τι και να στραβοκάτσει , θα είσαστε τουλάχιστον χορτάτοι  . Πάρε βαθιές ανάσες κι όλα θα στρώσουν . Πώς το λες αυτό το τρομερό όταν σε πιάνουν οι  ρεαλισμοί σου ;  Ζωή είναι , θα περάσει .

ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΕΚΤΟ


Νοσταλγούμε


Θυμάσαι την υστερία που σε πιάνει κάθε φορά που ο άντρας σου μαζί με τους άλλους τους –δεν- έχω – ανάγκη – από - γυμναστήρια εγώ – φίλους του  πιάνει την κλάψα για το τι ωραία που ήταν τα χρόνια του Στρατού , ρε δεν ξεχνιούνται με τίποτα λέμε ; Θυμάσαι που όταν οδηγείς για να πάτε σπίτι , γιατί άμα πιάσουνε τη στρατοκατάσταση γίνεται τύφλα και το τελευταίο πράμα που κάνει σωστά είναι να τραγουδάει αγκαλιά με τους άλλους το «Σταμούλη το λοχία» , πας να κάνεις νορμάλ κουβέντα , τι το σπέσιαλ έχει το στρατιωτικό κι αφού του άρεσε τόσο , γιατί έβαλε λυτούς και δεμένους να το γλιτώσει και ποτέ δε βγάζεις άκρη ;  Να σου πω γιατί τα λέω αυτά .

Φαντάσου να είσαστε κάνα χρόνο – ενάμιση φευγάτοι , να έχει φύγει από πάνω σας το πουρί της επαγγελματικής ανόδου  και να έχετε κοπανίσει και κανένα ποτηράκι . Έτσι λυτοί που θα είσαστε κι έτσι χαλαροί κάπως , θα ξεχαστείτε . Και ρε παιδί μου , μη λέμε και υπερβολές , έχει και τα καλά της η πόλη . Ε πώς … Έχεις μια ανεξαρτησία , ό,τι ώρα σου καπνίσει πας έτσι μια βόλτα με τ’ αμάξι και βλέπεις κόσμο και εντάξει και η δουλειά έχει μια υπερένταση , σε κρατάει ζωντανό , είμαστε μαθημένοι κι όσο να ’ναι όταν είσαι μαθημένος σου λείπει αυτό το feeling . Εκεί κάπου , θα μείνετε μόνοι σας να τα λέτε , γιατί οι υπόλοιποι δεν θα σας πιάνουν ακριβώς και θ’ αρχίσουν τα δικά τους , πόσο θα πάει φέτος το κολοκύθι και ποιος τα ’ριξε στη δασκάλα που τα θέλει κι αυτηνής ο κώλος της , γυρεύοντας πάει . Εσείς θα έχετε πάθει ένα «καλά , θυμάσαι τι ξενύχτι είχε πέσει μέχρι να ολοκληρωθεί η παρουσίαση, τι γέλια είχαμε κάνει» . Και θα ξεχάσετε που εσύ έπαθες γαστρορραγία μέχρι να τελειώσει κι ο άλλος αρρυθμίες και θα θυμόσαστε μόνο που στραβοπάτησε το καρφί του αφεντικού και σωριάστηκε φαρδύς – πλατύς μπροστά σε όλους και γελάγατε οι είλωτες μέχρι δακρύων. Και θα σας έρθει μια τάση να το ξαναζήσετε . 
Μην την καταπνίξετε την τάση , θα σας μείνει απωθημένο . Με την πρώτη ευκαιρία , να πάτε στα στέκια σας . Κανονίστε καμμιά βραδιά με συναδέλφους . Θα είναι πολύ χρήσιμο να δείτε τη σπιουνιά και τη ρουφιανιά να κάνει πάταγο . Περάστε και μια βόλτα απ’ το γραφείο , να δείτε με τα μάτια σας τα ζόμπι να στέλνουν ηλεκτρονική αλληλογραφία και να συσκέπτονται . Θα είναι και καθαρή η ματιά σας , αλλιώς είναι να βλέπεις τέρατα κάθε μέρα κι αλλιώς μια στο τόσο , σκιάζεσαι . Όπου φύγει – φύγει θα σας πιάσει . Όταν γυρίσετε στο σπίτι το καινούριο , στο χωριό λέμε τώρα , θα φιλάτε και τις λάσπες . Σαν ομογενείς θα κάνετε . Και θα σας φύγει εκείνη η αμφιβολία , βρε μπας και κάναμε μαλακία που τα βροντήξαμε , μιλάμε είχαμε στημένες καριέρες . Σιγά την απώλεια . 


ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΕΒΔΟΜΟ


Αμφιταλαντευόμαστε


Η θέα σας είναι το κάτι άλλο , όλα στο πιάτο . Το μωρό ήρθε κι έδεσε με τ’ άλλα τα πιτσιρίκια κι έχει τσιμπήσει και μια ψιλή προφορά , τελικά τα παιδιά προσαρμόζονται πανεύκολα , τα άτιμα . Εσύ έχεις αρχίσει να βρίσκεις τα ίσα σου , είναι και καμμιά εικοσαριά χιλιόμετρα το κοντινό σας mega store , σ’ ένα τέταρτο πας και φορτώνεις το αμάξι προμήθειες λες και θα γίνει ο Πυρηνικός Όλεθρος αύριο και πιαστείτε να μην έχετε γαλέτες . Του ’κοψε και του άλλου και τσίμπησε εκείνη την αντιπροσωπεία από την Αθήνα, καλά που επέμενες να μην κλείσετε τις πόρτες . Μπήκατε πάει να πει στου Θεού το δρόμο . 

Εκεί απάνω θέλει προσοχή . Θα συμβεί το εξής σατανικό : όσο και να μην το χωράει ο νους σου , μια κουτσουλιά τόπος είμαστε και τα νέα ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός . Κάτι κάποιος θα ακούσει , ότι δεν στραπατσαριστήκατε τελικά κι ότι ορθοποδήσατε. Θα πέσει λοιπόν αναγνωριστικό τηλέφωνο , τι έγινε ρε παιδιά , μαύρη πέτρα ρίξατε , μας το είπανε και δεν το πιστεύαμε , πάνω στο ζενίθ σας ας πούμε ; Να , έχουμε και κάτι ανακατατάξεις , πήρε πόδι απ’ τη διοίκηση ο δικός τους και σήκωσε κεφάλι ο δικός μας και θα κάνουμε μπάσιμο και θα τα πάρουμε χοντρά . Και τα στελέχη που ας πούμε τόσα χρόνια στήριζαν τις επιλογές με προοπτική , να , αυτό λένε όλοι , δε γίνεται να είναι απ’ έξω , θα γίνει παιχνίδι μιλάμε . 
Θα ακουστεί αυτό όλο πολύ σαγηνευτικό . Επιτέλους . Άμα θέλετε δηλαδή , στο χέρι σας είναι , μπορούνε να φάνε τη σκόνη σας . Εσείς τα λέγατε , αλλά ποιος σας άκουγε . Και τώρα που αποδείχτηκε το δίκιο σας και πατάνε πάνω στα χνάρια σας , εσείς θα είσαστε για βρούβες ; Τι πάει να πει μας έχει στοιχίσει ο κούκος αηδόνι με το σπίτι ; Σιγά μωρέ , το κρατάμε για εξοχικό . Τι το παιδί ; Θα του κακοπέσει δηλαδή του παιδιού να έχει πατέρα γενικό διευθυντή , μην τρελαθούμε … 
Τηλέφωνα στα τηλέφωνα και πιέσεις επί πιέσεων . Μη μασήσετε . Τίποτα δεν θα έχει αλλάξει , γιατί είναι όλα σικέ και μπλοκαρισμένα τουλάχιστον για τα επόμενα πενήντα χρόνια . Απλώς τα τσακάλια οι μέτοχοι , επειδή θα είναι ρευστή η κατάσταση , που πάντα είναι , λένε να σας βάλουνε μπροστά  κι άμα είναι να πέσει κάποιος στον γκρεμό , να είσαστε εσείς κι όχι αυτοί . Στο κάτω – κάτω έχετε αποτραβηχτεί , αν τα  φάτε τα μούτρα σας , δεν θα πεθάνουν κιόλας απ’ τις τύψεις , αυτοί μια ευκαιρία σας έδωσαν , που έτσι κι αλλιώς είχατε ξοφλήσει . 
Το μόνο που μπορώ με σιγουριά προφήτη να σου πω ότι θα γίνει, απ’ όσα είδαμε μέχρι τώρα , είναι αυτό το ρεζίλι . Προτείνω να ξεραθείτε στα γέλια , να αράξετε  στις φλοκάτες σας και να βάλετε την  ανοιχτή ακρόαση , για να το φχαριστηθείτε και οι δυο . Και για  ρωτήστε τους , τους  καλοθελητές το γνωστό , παλιό , καλό : τι εγγυήσεις σας δίνουνε . Το ξέρεις πιο καλά από μένα ότι το «εγγυήσεις» είναι καταραμένη λέξη και φέρνει σπασμούς , κόρυζα  και κακό σεληνιασμό . 
Μην κάτσετε να χαλάσετε σάλιο να τους πείτε ότι ξέρετε τι παιχνίδι παίζεται κι ότι τους ξέρετε τι κουμάσια είναι . Κάντε την πλάκα σας . Δε  φτουράνε και για τίποτα παραπάνω . 

                             


ΤΟ ΗΠΙΕΣ ΤΟ ΟΥΖΑΚΙ ΣΟΥ ;


Μπράβο θηρίο


Ε , να μη σε ζαλίζω κι εγώ άλλο . Πώς περνάει η ώρα , για πότε θα πρέπει να γυρίσετε , τι πράμα είναι αυτό , μέχρι να πεις κύμινο θα είναι ήδη Δευτέρα και έχει και το μωρό επανάληψη την αλφαβήτα και σε ανησυχεί , μήπως έχει δυσπροσαρμοστηκότητα, πώς αλλιώς να το εξηγήσεις που ενώ έχει όλα τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας ακόμα συλλαβίζει ; Να σου πω , μάλλον έχει πήξει απ’ την πολλή εποπτεία . 

Γι’ αυτό , κάνε μια σούμα όσα είπαμε  και στο καλό και με τη νίκη. ‘Ο,τι περνούσε απ’ το χέρι μου το έκανα κι ό,τι ήξερα σου το είπα . Εσύ θα τα ζυγιάσεις τα πράματα και θα δεις , σε παίρνει – δε σε παίρνει . Είμαι βέβαιη ότι το ψάχνεις το πράμα . Μας έχει πιάσει μια μαζική παράκρουση και την έχουμε δει νομάδες . Βλέπω τις παλιές γιάπισσες , που ξέρανε με κλειστά μάτια και μόνο με την αφή αν το κομμάτι  με υπογραφή Καρούζου είναι από φυσικό μετάξι ή από βισκόζ , να έχουνε γίνει ειδήμονες στο πήξιμο της μυζήθρας και να κάνουνε γευσιγνωσία , την πατίκωσε στο αλάτι ο κυρ – Μήτσος , αλλά  του κυρ – Στέλιου είναι πιο ισορροπημένη . Κι ενώ παλιά ο εργένης που ξέρει να ζει είχε στο ψυγείο του καπνιστό σολομό , λίγο αλλά επώνυμο χαβιάρι και παγωμένο κρασί μικρής παραγωγής, τώρα άμα θέλει να ρίξει γκόμενα και δεν έχει τσότρα χύμα  , ψωμί ζυμωτό και ντομάτα λιαστή , δεν του κάθεται ούτε χήρα λυσσασμένη . 
Είναι που το παίζει το παιχνίδι χοντρά και η τηλεόραση . Το λόγο δεν τον ξέρω , αλλά έχουνε βαλθεί συντονισμένα να μας ψήσουνε ότι η καρδιά μας χορεύει τσάμικο κι ότι το αίμα νερό δε γίνεται , ν’ αφήσουμε τα must και να πιάσουμε τα μαστάρια . 
Μετά τον πόλεμο (το Δεύτερο) είχανε κουρδίσει τις αθάνατες φωνάρες να μας τα πρήζουνε ότι μπρος στην Αθήνα καμμιά μα καμμιά τους δε βγαίνει . Πριν τον πόλεμο (τον Τρίτο) έχουνε κουρδίσει τις αθάνατες κορμάρες να μας τα πρήζουνε ότι  η Ελλάδα είναι μια απέραντη Φάρμα . Ο Θεός κι η ψυχή του διαφημιστή τους μόνο ξέρει γιατί . 
Η αλήθεια είναι πάντως , ότι εμάς δε μας κακοπέφτει . Τα χαΐρια της μεγαλούπολης τα ’δαμε , δεν θα πάθουμε και τίποτα να δούμε αν μας κοτάει να ζήσουμε και σαν φυσιολογικοί άνθρωποι . 
Αν λοιπόν έχεις φωνάξει μανούλα κι η μανούλα κάνει την κουφή κι αν νιώθεις σαν το λιοντάρι στο κλουβί , όλα σπας τα , όλα καφ’ τα και παράτα τα .  Ένας τύπος που δε θυμάμαι πώς τον λένε , βγήκε και είπε ένα πράμα που κολλάει στην περίπτωσή σου και θα σε βοηθήσει να πάρεις την απόφασή σου : Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΑ – ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ .
ΚΟΜΙΝΟ ΛΟΡΕΤΟ

Τι ‘ν’ τούτο πάλι ;


                                      


Δε μου πάει καρδιά να μη σου σφυρίξω τι εστί Κομίνο Λορέτο . Είναι το κερασάκι στην τούρτα . 

Πρόκειται για όνειρο θερινής νυκτός και δε μας παίρνει ακόμα , γιατί τα παλιομικρά μας , θέλουν αγγλογαλλικά μετά διδασκάλου και μαθήματα πληροφορικής και ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση , για να έχουνε πολλές περγαμηνές όταν θα μοιράζουν φυλλάδια και πίτσες , αλλιώς θα μας τσιγαρίσουν ότι τ’ αφήσαμε στη μοίρα τους κι εμείς φταίμε που δεν γίνανε χαλίφης στη θέση του χαλίφη κι όχι ο χαλίφης που δεν την αφήνει τη θέση με τίποτα.
Το Κομίνο Λορέτο που σου ’λεγα , είναι ένα νησάκι που ανήκει στη Μάλτα . Παλιά τουμπάνιαζε στη ζωή και τώρα  έχει ξωμείνει ένας ερειπιώνας σκέτος . Έχει μία μόνο κάτοικο και δεν ξέρω αν την έχει κι αυτή ή μπας και περπατάει πια η γραία  στον ουρανό και φιλεύει το Θεό γλυκό του κουταλιού απ’ τα χεράκια της  . 
Όλα τα λουλούδια της γης φυτρώνουν απάνω του , όλα τα δέντρα , όλα τα χόρτα , όλα τα βοτάνια . 
Και δεν υπάρχει ένας άνθρωπος με κουκούτσι μυαλό να πάει να τα μαζέψει και να κυνηγήσει τους λαγούς του και να φχαριστηθεί τα πετούμενά του και να την κάνει ταράτσα με τα ψάρια του . 
Κρα κάνει το νησί να ψήσει την κορωνίδα της φύσεως, τα μούτρα μας πάει να πει , να ανοίξουμε τα στραβά μας και να πάμε να το ζωντανέψουμε . Σπίτια  υπάρχουν έτοιμα , μ’ ένα ασβέστωμα γίνονται κούκλες , νερά τρεχούμενα παντού , το φαΐ περπατάει και κακαρίζει , δίδυμο αδερφάκι του παραδείσου λέμε .
Δεν υπάρχει νύχτα που να μην το σκεφτώ το έρμο το Κέτο (είναι το χαϊδευτικό του) . Ζουμπουρλούδικο , τσουπωτό , ζουμερό , χωρίς κρατικούς λειτουργούς  και χωρίς παροχή υπηρεσιών . Ένα καταφύγιο ταλαιπωρημένων νεοφευγάτων με τα όλα του .  
Θα μου πεις τώρα η ψυλλιασμένη : είναι ανάγκη να ξενιτευτείς για να γίνεις άνθρωπος ; Τι έχει το Κομίνο Λορέτο , που δεν το ’χουν και με το παραπάνω όλα τα ερημωμένα τα νησιά κι όλα τ’ άπαρτα ψηλά βουνά , που μόνο ο διάολος μπορεί να καταλάβει γιατί τ’ αφήσανε κι  ερήμωσαν , που γόπα πετάς και τσιγάρο φυτρώνει , ευλογημένα χώματα και που εκεί πέρα όταν λένε «ο μεγάλος αδερφός» εννοούνε το αδέρφι τους το μεγάλο , το νταβραντισμένο κι όχι τον άλλον το ματάκια το σιχαμένο . Σωστό είναι αυτό που λες . Γύρω – γύρω έχει ένα κάρο τέτοια να πάμε να χωθούμε και μάλλον τώρα ήρθε η ώρα.
Άμα λοιπόν αφήσουμε τα μεσοβέζικα και σοβαρευτούμε , θα σε βρω  ή στο Κομίνο Λορέτο , ή σ’ ό,τι άλλο του φέρνει  κι είναι μπροστά στα μάτια μας και δεν το βλέπουμε  γιατί δεν το έχει συμπεριλάβει ακόμα κανένας οδηγός στα ταξίδια με άποψη . 
Θα σε βρω στα Πέρατα . Το συνθηματικό για  να μη χαθούμε , το έχουμε εμπεδώσει . Ριχ’ το φωναχτά ν’ αντιλαλήσουν  οι ραχούλες:

ΛΑΣ ΦΕΥΓΑΣ ΜΩΡΕ !




ΒΕΡΑ ΝΤΙΚΕΫ



                                    

Αλέκος Χρυσόπουλος

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα