Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ο Μικρός Ήρωας! Ο...μικρός εφευρέτης.


ΠΑΙΔΙ - ΘΑΥΜΑ

Ο... μικρός εφευρέτης

Το... ηλεκτρονικό γάντι πετά ένας 17χρονος μαθητής σε όσους υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα της κρίσης και της μιζέριας οι νέοι άνθρωποι έχουν στερέψει από ιδέες και διάθεση για δημιουργία.

Το κύριο μέρος του γαντιού απαρτίζεται από μια μεταλλική κατασκευή. Αισθητήρες αντιλαμβάνονται κάθε απόπειρα του ανθρώπου να κινήσει το χέρι του και στη συνέχεια ένας επεξεργαστής δίνει την εντολή στο
Το κύριο μέρος του γαντιού απαρτίζεται από μια μεταλλική κατασκευή. Αισθητήρες αντιλαμβάνονται κάθε απόπειρα του ανθρώπου να κινήσει το χέρι του και στη συνέχεια ένας επεξεργαστής δίνει την εντολή στους κινητήρες να ενεργοποιηθούν
Ο μαθητής της Γ' Λυκείου, Χάρης Ιωάννου, κατασκεύασε ένα τεχνητό ηλεκτρονικό γάντι, το οποίο βοηθά τους ανθρώπους που έχουν σοβαρό πρόβλημα στο χέρι να επανακτήσουν μέρος της κίνησης και βραβεύτηκε  από τη Unicef στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η ιδέα για την κατασκευή του γαντιού προέκυψε όταν ο Χάρης παρατήρησε τις κινητικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η γιαγιά του, η οποία δυσκολευόταν να κρατήσει ακόμα και τα πιο ελαφριά αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
«Δοκίμασε το πρωτότυπο και λειτούργησε αρκετά καλά. Φυσικά το γάντι είναι ακόμα ακατάλληλο για καθημερινή χρήση, γιατί βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και υπάρχουν κάποια σφάλματα, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά», λέει ο ίδιος .
Το ηλεκτρονικό γάντι έχει βάρος μόλις 350 γραμμαρίων, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς μεγάλη δυσκολία. Το κύριο μέρος του γαντιού απαρτίζεται από μια μεταλλική κατασκευή που τοποθετείται γύρω από το χέρι. Στην κατασκευή αυτή περιλαμβάνονται αισθητήρες πίεσης, οι οποίοι αντιλαμβάνονται κάθε απόπειρα του ανθρώπου που φορά το γάντι να κινήσει το χέρι του.
Στη συνέχεια, ένας επεξεργαστής που βρίσκεται πάνω στο γάντι δίνει, με τη βοήθεια αλγορίθμων, την εντολή στους κινητήρες να ενεργοποιηθούν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Χάρη, το γάντι μπορεί να δώσει στο χέρι τη δυνατότητα να ασκήσει μέχρι 17 κιλά βάρος σε κάθε κλείδωση.


Ο 17χρονος Έλληνας που μας έκανε υπερήφανους

Από τα 6 του χρόνια ο Χάρης ασχολείται με τις κατασκευές. Έχει κάνει κατάληψη σε ένα μικρό δωμάτιο του σπιτιού του, όπου έχει τοποθετήσει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα εργαλεία του. «Από μικρό παιδί ενδιαφερόμουν γι' αυτά τα πράγματα. Έχω κάνει μετατροπές αυτοκινήτων από βενζινοκίνητα σε ηλεκτροκίνητα και έχω αποπειραθεί να φτιάξω ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούν να ανοιγοκλείνουν οι διακόπτες του σπιτιού μέσω Internet. Το δοκίμασα στην πόρτα του γκαράζ, την κατέστρεψα και το πάθημα μου έγινε μάθημα», λέει.
Μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, και αφού δώσει εξετάσεις, ο Χάρης σκοπεύει να εξελίξει το ηλεκτρονικό γάντι όσο μπορεί και φιλοδοξεί να το δει να βγαίνει στην αγορά. «Δεν θα το αφήσω και ενδιαφέρομαι να συνεργαστώ με κάποια εταιρεία αν υπάρχει ενδιαφέρον.
Ο ίδιος βλέπει το μέλλον του στην Ελλάδα, αρνούμενος να ακολουθήσει στη μαζική φυγή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. «Πρέπει να μείνουμε, να πολεμήσουμε και να πάμε κόντρα στη μιζέρια που επικρατεί σήμερα. Αν εμείς οι νέοι καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια δεν υπάρχει ελπίδα», καταλήγει ο Χάρης.
Βραβεία
Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες από τη Unicef για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού βραβεύτηκαν σχολεία και μαθητές που αρίστευσαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν για τα δικαιώματά τους». Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε σχολεία και νηπιαγωγεία όλης της χώρας που δημιούργησαν πρωτότυπες αφίσες, εφημερίδες, βιβλία και παραμύθια με θεματολογία σχετική με την αγάπη, την οικογένεια και το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών σε τροφή και νερό.
Στέλιος Βογιατζάκης

Αλέκος Χρυσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα