Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ξαναχτίζεται μια σχέση μετά από απιστία;

Ξαναχτίζεται μια σχέση μετά από απιστία;

Όταν δύο άνθρωποι παντρεύονται ή βρίσκονται σε μια σχέση, η βασική προσδοκία που δημιουργείται είναι η αποκλειστικότητα. Οι δύο σύντροφοι συμφωνούν να παραμείνουν πιστοί ο ένας στον άλλον. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ίσως αδυνατούν να σκεφτούν ότι η απιστία τους αφορά. Τι συμβαίνει όμως και τελικά η αποκλειστικότητα αυτή απειλείται; Πώς εξηγείται η απιστία; Ποια είναι τα διαφορετικά είδη απιστίας που υπάρχουν; Και πώς μπορεί να ξαναχτιστεί μια σχέση, όταν κλονιστεί από ένα τέτοιο γεγονός; Η ψυχολόγος Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon μας λύνει όλες αυτές τις… δυσάρεστες απορίες.

Γιατί απιστούμε;


Εάν και συχνά ένας από τους λόγους που κάποιος απιστεί είναι η αναζήτηση σεξουαλικής ευχαρίστησης, σε πολλές άλλες περιπτώσεις η αναζήτηση εξωσυζυγικής ερωτικής επαφής δεν είναι ο κύριος λόγος της απιστίας. Ίσως μάλιστα η σεξουαλική ζωή στον γάμο/σχέση να είναι ικανοποιητική. Φαίνεται ότι η απιστία μπορεί να εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες, όπως:
• Την ανάγκη για απόδραση από τη ρουτίνα, που κάποιοι σύντροφοι βρίσκουν κουραστική.
Μαρία Μεραμβελιωτάκη – Simon Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner
• Την ανάγκη για θαυμασμό και επιβεβαίωση από τρίτα πρόσωπα, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης ή την ανάγκη να νιώσει κάποιος νέος και ικανός.
• Την ανάγκη για εκδίκηση προς τον / την σύντροφο, ειδικά σε περιπτώσεις που ο ένας (εκείνος/η που απιστεί) νιώθει συσσωρευμένο θυμό για τον άλλο (μπορεί για παράδειγμα να νιώθει ότι αγνοείται, απορρίπτεται ή κριτικάρεται διαρκώς).
• Την ανάγκη για συναισθηματική εκπλήρωση, ιδιαίτερα εάν το ζευγάρι είναι απομακρυσμένο συναισθηματικά.

Ποιοι είναι οι τύποι της απιστίας

Αφού λοιπόν η απιστία μπορεί να υποκινείται από διαφορετικές ανάγκες για τον καθένα, έτσι κάθε εξωσυζυγική επαφή που δημιουργείται εξυπηρετεί και διαφορετικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα η ευκαιριακή απιστία είναι εκείνη που δημιουργείται λόγω συνθηκών, αποτελεί συχνά μεμονωμένο γεγονός και συμβαίνει όταν ο σύντροφος που απιστεί βρίσκεται σε περιστάσεις που τον καθιστούν ευάλωτο σε κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι που υποκύπτουν σε μία ευκαιριακή απιστία συνήθως εξακολουθούν να είναι ερωτευμένοι με τους συντρόφους τους και είναι πιθανόν να νιώσουν έντονα συναισθήματα τύψεων και ενοχής για την πράξη τους.

Η ρομαντική απιστία συμβαίνει όταν ο άνθρωπος που απιστεί δεν έχει πλέον ισχυρή συναισθηματική προσκόλληση στον / στην σύντροφό του. Έτσι αναζητά να βιώσει ερωτικά συναισθήματα με κάποιον άλλο, αλλά παραμένει με τον / την σύντροφό του περισσότερο λόγω μιας αίσθησης υποχρέωσης/δέσμευσης.

Η υποχρεωτική απιστία αφορά την περίπτωση όπου το άτομο απιστεί διότι δυσκολεύεται να χειριστεί τις σεξουαλικές προκλήσεις των άλλων πιστεύοντας ότι η άρνησή του θα το κάνει μη αποδεκτό. Με άλλα λόγια η απιστία αυτή βασίζεται στον φόβο και την ανάγκη να είναι κάποιος αποδεκτός.

Η ωφελιμιστική απιστία υφίσταται όταν κάποιος χρησιμοποιεί την εξωσυζυγική επαφή για να κερδίσει οικονομικά, επαγγελματικά ή υλικά οφέλη. Βέβαια, πέρα από τα οφέλη που προαναφέρθηκαν, αυτού του είδους η απιστία μπορεί να χρησιμοποιείται για να τιμωρήσει αυτός / ή που απιστεί τον/την σύντροφο ή για να προκαλέσει ζήλεια.

Η συναισθηματική απιστία. Είναι φορές που οι άνθρωποι αναπτύσσουν βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις με άτομα του κοντινού τους περιβάλλοντος, τα οποία θεωρούν φίλους και σε πολλές περιπτώσεις, σε αρχικό στάδιο τουλάχιστον, οι σχέσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν ερωτική επαφή. 

Συχνά καταλήγουν να εκμυστηρεύονται στους ανθρώπους αυτούς πολύ περισσότερα απ΄ό,τι στον / στην σύζυγο, να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί τους και να αναπτύσσουν ένα δυνατό συναισθηματικό δέσιμο, το οποίο αγγίζει τα όρια μιας ρομαντικής αλλά πλατωνικής σχέσης. Ίσως επίσης να προσπαθούν να αποκρύψουν πόσο χρόνο περνούν με το τρίτο πρόσωπο ενισχύοντας έτσι τη μυστικότητα γύρω από τη σχέση αυτή. Τέτοιου τύπου σχέσεις αποτελούν «συναισθηματική απιστία».

Και μετά τι συμβαίνει; Μπορεί να ξαναχτιστεί η σχέση;

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να συγχωρήσει κάποιος την απιστία, εφόσον αυτή πλήττει έναν από τους πιο βασικούς όρους των σχέσεων που είναι η αποκλειστικότητα. Το κατά πόσο μια σχέση μπορεί να επιβιώσει μετά από το γεγονός αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, καθώς και από το είδος της απιστίας. Εάν για παράδειγμα αυτός / ή που απιστεί έχει χάσει το ρομαντικό ενδιαφέρον / συναισθηματικό δέσιμο με τον / την σύντροφο, ίσως δεν ωφελεί να μιλάμε για χτίσιμο της σχέσης μιας και αυτό μάλλον δεν είναι το ζητούμενο.

Το πιο σημαντικό βήμα για τα ζευγάρια που καταφέρνουν να ξεπεράσουν αυτή την κρίση γίνεται όταν ο άπιστος αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του και δέχεται να αντιμετωπίσει τον θυμό και τον πόνο του / της συντρόφου του. Είναι ίσως αδιανόητο για πολλούς να φανταστούν τον εαυτό τους να εξακολουθεί να είναι μαζί με τον άνθρωπο που τους πρόδωσε. 

Πάντως, εάν είναι ανοιχτοί στο να παραδεχτούν ότι ο / η σύντροφός τους έκανε ένα μεγάλο λάθος, επιτρέπουν σε αυτόν να μετανοήσει και να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Άλλες φορές πάλι μια σχέση έχει διανύσει τη διαδρομή της κι οι σύντροφοι δεν είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν να την επαναφέρουν.

Εάν θέλετε να ξαναχτίσετε τη σχέση σας μετά από μια απιστία:

Προσπαθήστε να ανακαλύψετε μαζί τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το γεγονός. Όταν είστε και οι δύο πρόθυμοι να εξετάσετε ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από αυτό που έγινε, η προσπάθειά σας να φτιάξετε τη σχέση σας έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αναγνωρίσετε ίση υπευθυνότητα γι΄ αυτό που συνέβη. Απλώς, για να αποφύγετε παρόμοια προβλήματα στο μέλλον, θα ήταν καλό να γνωρίζετε τι δημιούργησε την προδιάθεση σε μια τέτοια συμπεριφορά, καθώς και ποιες καταστάσεις πρέπει να αποφεύγετε.

Έχετε την υπομονή και επιμονή να συνεχίζετε την προσπάθειά σας, ακόμα κι όταν αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο. Όταν η εντύπωση που είχαμε για τη σχέση μας ραγίσει και η εμπιστοσύνη πληγωθεί, είναι δύσκολο να προσποιηθούμε ότι όλα είναι καλά, ακόμα κι αν έχουμε καταλάβει τους λόγους που οδήγησαν εκεί. Ακόμα και η συγχώρεση μπορεί να είναι μια σταδιακή διαδικασία και, για να θεραπευτεί η σχέση, ίσως πρέπει να βιώσετε την εμπειρία αυτή σε αργό ρυθμό και με ό,τι αυτή συνεπάγεται.

 Συναισθήματα θυμού, θλίψης, δυσπιστίας και αμφιθυμίας είναι αναπόσπαστα κομμάτια της διαδικασίας της συγχώρεσης και μπορούν να επανέρχονται ακόμα κι όταν έχετε πραγματικά συγχωρήσει τον/την σύντροφό σας. Οι αντιδράσεις αυτές είναι λογικές, γιατί η απιστία μπορεί να βιωθεί ως μια απώλεια. 

Μια απώλεια της σχέσης σας όπως την ξέρατε και τη βλέπατε μέχρι τώρα. Όμως, εάν καταφέρετε και βγείτε από αυτή τη δύσκολη διαδικασία της συγχώρεσης, εάν κατανοήσετε τι αποδυναμώνει και τι ενδυναμώνει τη σχέση σας και τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε για να τη βελτιώσετε μαζί, ίσως να σας εκπλήξει το πόσο δυνατή μπορεί να γίνει στο μέλλον.

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα