Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

15 tips για low budget Χριστούγεννα

Ακρίβεια, μάταια σχέδια για ταξίδια, ελάχιστα χρήματα για ψώνια, καθόλου όρεξη για χριστουγεννιάτικους εορτασμούς. Με αυτές τις απαισιόδοξες φράσεις «στολίζουν» αρκετοί το κλίμα των ημερών, επιλέγοντας να δουν μαύρη την πραγματικότητα. Εμείς, επιλέγουμε να τα βάψουμε… άσπρα, αντιμετωπίζοντας την δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όντως, πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να κάνουμε περικοπές φέτος τα Χριστούγεννα. Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όμως: Ακολουθούμε μερικά απλά tips και περνάμε γιορτές με χρώμα, παρέα, δημιουργικότητα και κέφι. Κυρίως, όμως, με λίγα χρήματα
*Ξεκινήστε θέτοντας τα standards σας και μετρώντας τις… δυνατότητές σας. Ο καλός χριστουγεννιάτικος «προϋπολογισμός» είναι το ήμισυ του παντός, για να μην πέσετε έξω οικονομικά. Βάλτε κάτω τις οικονομίες σας και αποφασίστε εξ αρχής τι μπορείτε να διαθέσετε για δώρα, εξόδους, στολίδια ή κάποιο ταξίδι.

*Τα ρεβεγιόν της χρονιάς πλησιάζουν και τρέμετε να αντικρίσετε τις τιμές των εστιατορίων, που απειλούν να σας πάρουν όλο το δώρο των Χριστουγέννων. Αυτή την χρονιά, ακολουθήστε την πρακτική «επιστροφή στα… οικεία».  


Οργανώστε ένα σπιτικό ρεβεγιόν, προετοιμάζοντας οι ίδιοι το δείπνο των καλεσμένων σας.  Εναλλακτικά, προτιμήστε να «τιμήσετε» το ρεβεγιόν ενός φίλου στο οποίο είστε καλεσμένοι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάθε πλευρά αναλαμβάνει να δώσει τον οβολό της. Ο οικοδεσπότης βάζει το γεύμα, οι καλεσμένοι μπορούν να συνεισφέρουν το κρασί, να βοηθήσουν στις προετοιμασίες κλπ. Η δύναμη της παρέας επιστρέφει, κι έτσι το κόστος μοιράζεται.

*Φτιάξτε μόνοι σας την γιορτινή διακόσμηση του σπιτιού σας. Μην σπαταλάτε χρήματα για καινούριο χριστουγεννιάτικο δένδρο αν το περσινό σας είναι σώο και αβλαβές. Το ίδιο ισχύει και με τις μπάλες και στα στολίδια. Αν, όμως, θέλετε να ανανεώσετε την εικόνα του σπιτιού με κάτι φρέσκο και πρωτότυπο, κάντε το με τον οικονομικό (λέγε με do it yourself) τρόπο. Διακοσμητικά από απλά υλικά, όπως ζυμάρι, κουκουνάρια ή απλό χαρτί, μπορούν να «ντύσουν» το σπίτι σας, να «καμουφλάρουν» με στιλ τα παλιά σας αντικείμενα και να φέρουν το κλίμα των γιορτών στον χώρο σας, χωρίς να αδειάσουν το πορτοφόλι σας. 


*Φτιάξτε γλυκά με τα χεράκια σας. Τέρμα οι τυποποιημένοι κουραμπιέδες ζαχαροπλαστείου, τα μελομακάρονα και οι δίπλες που σας «ροκανίζουν» αρκετά ευρώ κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Μπορείτε και μόνοι σας. Αγνά υλικά, ποδιά, φούρνος και μπορείτε να κάνετε την κουζίνα σας ένα μικρό χριστουγεννιάτικο ζαχαροπλαστείο.
*Ξετρυπώστε όλες τις δωρεάν εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη και μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, με μηδενικό κόστος. Για παράδειγμα, αυτές τις μέρες αφήστε την μουσική να σας βάλει σε εορταστικό κλίμα, πάντα δωρεάν.


*Κάντε δημιουργικά και οικονομικά δώρα. Πώς; Καλή διάθεση και δημιουργικότητα να υπάρχει. Αρχικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τα χριστουγεννιάτικα δώρα είναι κινήσεις αγάπης μέσα από την καρδιά μας, επομένως δεν χρειάζεται να είναι πανάκριβα για να «μετρήσουν». Για συμβολικές κινήσεις σε φίλους και γνωστούς, εξοπλιστείτε με όρεξη για δημιουργικότητα και ακολουθήστε για άλλη μια φορά την λογική "φτιάξτο μόνος σου". Με οικονομικές πρώτες ύλες, ή ακόμη και με υλικά που ήδη έχετε και δεν χρειάζεστε μπορείτε να κάνετε θαύματα. 


*Μένουμε στην κατηγορία των δώρων, για να γλιτώσουμε και άλλα χρήματα. Επιστρατεύστε την παλιά τεχνική της ανταλλαγής δώρων με κλήρωση. Συγκεντρωθείτε με την παρέα σας ή την οικογένειά σας, βάλτε τα ονόματα όλων σε μία αυτοσχέδια κληρωτίδα και αναλάβετε ο καθένας να αγοράσετε δώρο για τον έναν και μοναδικό που σας έτυχε. Έτσι, αντί να ξοδευτούν όλοι για όλους, τα έξοδα μειώνονται κατά πολύ και τα δώρα αποκτούν πιο προσωπικό νόημα.
*Από τους πιο δύσκολους «πελάτες» της χριστουγεννιάτικης δωροληψίας είναι τα μικρά παιδιά. Το budget φέτος έχει πιάσει πάτο και είναι δύσκολο να τους εξηγήσεις γιατί κάτω από το δένδρο η φάτνη έχει μείνει μόνη της, χωρίς τα καθιερωμένα πακέτα, πολλώ μάλλον που πιστεύουν ακράδαντα στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη.  


Η λύση βρίσκεται στην ποσότητα και όχι στην χρηματική αξία. Πάρτε ένα από τα πολλά και ακριβά δώρα που έχει βάλει στην λίστα του το παιδί σας και προμηθευτείτε από πιο οικονομικά καταστήματα αρκετά μικρότερα δώρα, παιχνιδάκια και λιχουδιές, που δεν κοστίζουν πάνω από 10-20 ευρώ συνολικά. Ο «σάκος του Άη Βασίλη» θα του φανεί γεμάτος, κι ας μην έχετε δώσει έναν ολόκληρο μισθό.

*Όσο για τα προσωπικά σας ψώνια; Αν σας έρθει η επιθυμία για shopping therapy, προτιμήστε να βγείτε στα μαγαζιά, αλλά αντί να ψωνίσετε για εσάς τα ρούχα και τα παπούτσια της βιτρίνας, αγοράστε τα δώρα για τους δικούς σας ανθρώπους που ούτως ή άλλως θα ψωνίζατε. Σκεφτείτε ότι οι χειμερινές εκπτώσεις δεν είναι πολύ μακριά, και θα έχετε τότε κάθε ευκαιρία να ανανεώσετε την γκαρνταρόμπα σας σε μειωμένες τιμές. Τέλος, εκμεταλλευτείτε το stock shopping για να βρείτε επώνυμα προϊόντα σε χαμηλές τιμές 


*Τι πιο χριστουγεννιάτικο από το να επιδοθείτε σε πιρουέτες με στιλ σε ένα παγοδρόμιο; 


*Επιλέξτε να κάνετε αλλαγή του χρόνου στις μεγάλες πλατείες της πόλης σας. Ο κάθε δήμος πάντα φροντίζει να έχει εορταστικά μουσικά σύνολα, μοντέρνα συγκροτήματα και φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα στο «menu» του, που αν τα παρακολουθούσατε σε κάποια μουσική σκηνή θα πληρώνατε αδρά. Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις εορταστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στις πόλεις ανά την Ελλάδα.


*Μην υπερβάλλετε στο φαγητό. Κάθε χρονιά τέτοιες μέρες συνηθίζουμε να το ρίχνουμε έξω με τρελές ποσότητες φαγητού «επειδή είναι γιορτές» και μετά γκρινιάζουμε αφενός επειδή πήραμε περιττά κιλά και αφετέρου για τα φαγητά που περίσσεψαν από το χριστουγεννιάτικο και το πρωτοχρονιάτικο δείπνο και μεσημεριανό.  


Όταν επισκέπτεστε το supermarket για τα ψώνια της εβδομάδας, προμηθευτείτε λογικές ποσότητες και όχι τα διπλά και τριπλά απ’ ό,τι συνηθίζετε.

*Αφήστε το αυτοκίνητο. Τόσο καιρό γκρινιάζαμε ότι θα κάνουμε χειμώνα με 20 βαθμούς Κελσίου. Τώρα που επιτέλους οι θερμοκρασίες θυμίζουν Χριστούγεννα και η πόλη έβαλε τα καλά της, είναι ευκαιρία να εγκαταλείψουμε τα αυτοκίνητα, τα ρεζερβουάρ των οποίων είναι πολύ απαιτητικά σε καύσιμο και ευρώ. Ευκαιρία να βάλουμε τα ζεστά ρούχα και τα κασκόλ μας και να περπατήσουμε στους στολισμένους δρόμους.


ΠΗΓΗ
   ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα