Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ποδήλατο αξίας... 10 ευρώ από χαρτόνι



Ίσως είναι το φθηνότερο μεταφορικό μέσο στον κόσμο μιας και κοστίζει μόνον 10 ευρώ. Κατασκευάστηκε από  έναν άνθρωπο που η ζωή του όλη είναι συνυφασμένη με την αναζήτηση εναλλακτικών καινοτομιών που σκοπό έχουν να αλλάξουν  την καθημερινότητα. Το ιδιόμορφο ποδήλατο του Izhar Gafni μπορεί να είναι από χαρτόνι αλλά διαθέτει φρένα και αλυσίδα.

Η πρωτότυπη ιδέα του μηχανικού από το Ισραήλ, βασίζεται στην αρχή  ότι το χαρτί αν διπλωθεί εμφανίζει σημαντική αντοχή, μάλιστα έχει δοκιμαστεί σε κάθετη καταπόνηση όπου με αναφορές ξένων ΜΜΕ το ποδήλατο μπορεί να αντέξει βάρος 220 κιλών. Το χαρτόνι αρχικά καλύπτεται με αδιάβροχη ρητίνη όπου αποκτά και την ανάλογη σκληρότητα , και στη συνέχεια βάφεται. Το χαμηλό κόστος που επιτυγχάνεται από τη χρήση φθηνών υλικών σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποτελεί ένα φτηνό μέσο μετακίνησης αλλά και ιδιαίτερα οικολογικό. 

Ο Izhar Gafni δεν είναι πλούσιος απλά έχει και αυτός τον χρηματοδότη του, την εταιρεία ERB η οποία συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για την πιθανή εκμετάλλευση του σχεδίου. Την ιδέα συνέλαβε αφού άκουσε για έναν άνδρα που είχε κατασκευάσει ένα κανό, επίσης από χαρτόνι, και έτσι ξεκίνησε την υλοποίηση ενός  πρωτοτύπου  ικανό να αντέχει το βάρος ενός ποδηλάτη και να λειτουργεί σαν ένα κανονικό ποδήλατο με πετάλια. Ωστόσο, «έμοιαζε με ένα χαρτοκιβώτιο σε ρόδες», όπως λέει ο ίδιος. Έτσι επέστρεψε στο σχεδιαστήριο και τελειοποίησε το μοντέλο του.

Το σημερινό τρίτο πρωτότυπο γνωστό σαν «Alfa» κατασκευάζεται από 100% ανακυκλώσιμο υλικό και ζυγίζει μόλις 9 κιλά. Επίσης είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να εφοδιαστεί με ηλεκτροκινητήρα! Το κόστος κατασκευής του είναι περίπου 10 ευρώ. Όπως έγινε γνωστό, προγραμματίζεται  η κατασκευή μιας μικρότερης εκδοχής του ποδηλάτου για παιδιά με βάρος 3,5 κιλών κόστους 5 ευρώ.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα