Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Burton W. Abbott, ένοχος κατά τας ενδείξεις – II



Burton W. Abbott
Της Νίνας Κουλετάκη
Η δίκη
Σύσσωμη η οικογένεια του Burton στάθηκε στο πλευρό του και δήλωνε βέβαιη για την αθωότητά του. Ο κατάλογος των μαρτύρων υπεράσπισης, που κατέθεσε ο δικηγόρος του, ήταν μακρύς και περιελάμβανε συμφοιτητές του από το Πανεπιστήμιο του Berkeley (όπου ο 27χρονος Burton σπούδαζε οικονομικά), γείτονες από την περιοχή που ζούσε στην Alameda, κατοίκους της περιοχής όπου βρισκόταν η εξοχική καλύβα της οικογένειας και πολλούς άλλους.


Η οικογένεια του Abbott παρακολουθεί τη δίκη
Ο αδελφός του, Mark Abbott, εμπειρογνώμων της αεροπορίας της Alameda, κατέθεσε ότι δυο ημέρες μετά την εξαφάνιση της Stephanie, πήγε στην καλύβα, όπου βρήκε τον αδελφό του να κοιμάται γαλήνια. Τίποτα στον Burton, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο, δεν μαρτυρούσε ότι ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα είχε διαπραχθεί εκεί. Ο Mark κατέθεσε ότι ο Burton πήγαινε πολύ συχνά στην καλύβα, γιατί ο καθαρός αέρας του βουνού ήταν απαραίτητος για την υγεία του, καθώς ο ένας του πνεύμονας ήταν ολοκληρωτικά κατεστραμένος από την φυματίωση, από την οποία έπασχε. Τόσο ο Mark όσο και η σύζυγος του Burton, Georgia, αλλά και ο γιατρός του, κατέθεσαν ότι ένας άνθρωπος με το πρόβλημα υγείας του Burton δεν θα μπορούσε να έχει διαπράξει αυτό το έγκλημα. Δεν υπήρχε περίπτωση ο, τόσο ταλαιπωρημένος και αδύναμος, οργανισμός του Burton να του έχει επιτρέψει να προβεί σε τόσο επίπονες διαδικασίες: την απαγωγή της Stephanie και την υπόταξή της, την μεταφορά της στην καλύβα, τον βιασμό και την δολοφονία της και, στη συνέχεια, την μεταφορά της στο σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα της, το σκάψιμο του λάκου και την ταφή της.

Stephanie Bryan
Η δίκη του Abbott είχε πρωτοφανή δημοσιογραφική κάλυψη, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στις πλέον προβεβλημένες της δικαστικής ιστορίας της California. Η θέση της πολιτικής αγωγής ήταν ότι οAbbott προσπάθησε να βιάσει το θύμα, το οποίο και δολοφόνησε καθώς αντιστάθηκε. Τόσο οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, όσο και τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσίασε στη δίκη ήταν απολύτως περιστασιακά, χωρίς καμία απόδειξη να συνδέει ευθέως τον Abbott με τηνStephanie. Έτσι, το μόνο που μπορούσε να κάνει ο κατήγορος ήταν να προκαλέσει το συναίσθημα των ενόρκων. Μίλησε για το νεαρό της ηλικίας της Stephanie, έδειξε τα κουρελιασμένα και ματωμένα υπολείμματα των ρούχων της, ανέμισε μέσα στην δικαστική αίθουσα τα εσώρουχά της, μιλώντας για την κατεστραμένη της αθωότητα. Υπαινίχτηκε όλα όσα δεν ήταν σε θέση ν’ αποδείξει.

Κόσμος περιμένει στην ουρά για να μπει στην αίθουσα όπου εκδικάζεται η υπόθεση Abbott
Η υπεράσπιση του Abbott αντέταξε ότι, καθ’ όλη την διάρκεια του Μαΐου, το υπόγειο της οικογένειας χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος διεξαγωγής εκλογών, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι της περιοχής να έχουν πρόσβαση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είχε “φυτέψει” τα ενοχοποιητικά στοιχεία εκεί. Επίσης, παρόλο που το κατηγορητήριο περιελάμβανε και την κατηγορία του βιασμού, κάτι τέτοιο δεν αποδείχτηκε ιατροδικαστικά, καθώς το σώμα του θύματος βρισκόταν σε προχωρημένη αποσύνθεση, όταν ανακαλύφθηκε. Στην συνέχεια, η υπεράσπιση κάλεσε τονAbbott να καταθέσει.

O Abbott με τους συνηγόρους του

Ο Abbott στο τραπέζι της υπεράσπισης
Ο Abbott κατέθετε για τέσσερις ολόκληρες ημέρες. Καθ’ όλη την διάρκεια που βρισκόταν στο εδώλιο του μάρτυρα ήταν ήρεμος και ψύχραιμος. Μιλούσε με σταθερή και απαλή φωνή και ήταν κατηγορηματικός και απόλυτος όταν δήλωνε την άγνοιά του για οποιαδήποτε πτυχή του εγκλήματος. Ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για μια “τερατώδη στημένη παγίδα”.

Ο Abbott με την γυναίκα του
Όλα αυτά, όμως, δεν έπεισαν το σώμα των ενόρκων οι οποίοι, μετά από μια συνεδρίαση διάρκειας επτά ημερών, έκρινε τον Abbott ένοχο για φόνο πρώτου βαθμού και ο δικαστής του επέβαλε την ποινή του θανάτου. Σύμφωνα με το δίκαιο της California, όταν κάποιος καταδικάζεται σε θάνατο, ενεργοποιείται η αυτόματη υποβολή έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας. Μετά την ενδελεχή εξέταση των πρακτικών της δίκης, το δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση των ενόρκων και την θανατική καταδίκη του Abbott. Η εκτέλεσή του ορίστηκε για την Δευτέρα, 25 Μαρτίου 1957 στις 11.00΄ το πρωί.

Οι ένορκοι στη δίκη του Abbott
Να σημειώσω εδώ ότι ενώ ο συνήγορος του Abbott πάσχιζε μονάχος ν’ αποδείξει την αθωότητα του πελάτη του, η πολιτική αγωγή είχε, όχι απλά με το μέρος της, αλλά ενεργούς συνεργάτες την εφημερίδα Examiner και τα “λαγωνικά” της. Πέρα από την ανακάλυψη του πτώματος, οι δημοσιογράφοι της Examiner πρόσφεραν στην πολιτική αγωγή την μοναδική απόδειξη πιθανής προσωπικής επαφής του Abbott και της Stephanie: αμφότεροι σύχναζαν στο Pring’s Dutch Girl, ένα μαγαζί με λουκουμάδες στην Telegraph Avenue στο Berkeley. 

Pring’s Dutch Girl
Επίσης, η ίδια εφημερίδα είχε προσλάβει τον δημοφιλή συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Erle Stanley Gardner, δημιουργό του πασίγνωστου χαρακτήρα Perry Mason, να καλύψει με την πέννα του την υπόθεση, γεγονός χωρίς προηγούμενο.

O Erle Stanley Gardner εισέρχεται στην αίθουσα

O Erle Stanley Gardner, με έναν από τους παράγοντες της δίκης
Η εκτέλεση
Την ημέρα της εκτέλεσης ο αγώνας δρόμου, στον οποίο είχε εποδοθεί ο δικηγόρος του Abbott George T. Davis,έφθανε στο τέρμα του. Μετά την απόρριψη της έφεσης, είχε γίνει αίτηση χάριτος στον Κυβερνήτη τηςCalifornia, Goodwin J. Knightο οποίος δεν ήταν προσβάσιμος, παρά μόνον 5 λεπτά πριν την ορισθείσα ώρα της εκτέλεσης του Abbott, παρά τις αγωνιώδεις και υπεράνθρωπες προσπάθειες του Davis να επικοινωνήσει μαζί του. Όπως ήταν αναμενόμενο, η αίτηση χάριτος δεν ικανοποιήθηκε ποτέ.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα