Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

 Οι ρίζες της Ινδικής μουσικής φτάνουν τα 2000 χρόνια πριν.


altΕπιρρεάστηκαν όμως από πολλούς λαούς κυρίως το Ισλάμ όπου ήταν χρόνια υπό την κατοχή τους.

Η μουσική της Ινδίας ενώ παλιότερα ήταν ίδια σε όλη τη χώρα, αργότερα χωρίστηκε στη βόρεια και στη νότια. Η βόρεια είναι γνωστή ως Hindustani, βασικό χαρακτηριστικό της είναι οι ιδιότυπες κλίμακες ράγκας ( μουσικός τρόπος,είναι ένα σύνολο από τόνους) στη νότια αντίστοιχα ως Karnatic .
  
Η προέλευση και της μίας και της άλλης είναι ίδια , και οι δύο ρέουν ,γλιστράνε μέσα στις συχνότητες. Η διαφορά τους είναι στο στυλ τους και την προσέγγιση.
Η μελωδία της ινδικής μουσικής είναι ένας συνδυασμός ο οποίος
περιέχει ανοδική και καθοδική ηχώ και εξαρτάται από την εκτέλεση κάθε τραγουδιού, από την ψυχική κατάσταση που θέλει να φτάσει τον ακροατή της, από την φάση της σελήνης και από την εποχή του χρόνου. Το ρυθμικό σύστημα της ονομάζεται Τάλα και περιέχει εκφραστικό χαρακτήρα.

Το 10ο με 15ο αιώνα εμφανίζονται οι Βέδες. Είναι παραδοσιακοί ύμνοι και τραγούδια τα οποία συνόδευαν τις ιεροτελεστίες και τις θυσίες . Μιλούν για την ένωση και την επικοινωνία του ανθρώπου με το Θεό. Στόχος της ήταν να φτάσει την συνείδηση του ανθρώπου σε ανώτερα πνευματικά επίπεδα και συναισθήματα. Η προέλευση των Βέδων δεν μας είναι γνωστή οστόσο κατάφερε να ζήσει μέσα από την βουδιστική και μουσουλμανική παράδοση. 

 

Η παραδοσιακή αυτή μουσική των Βέδων ξεκίνησε την μετάδοση της από τα μοναστήρια και αργότερα στα παλάτια. Όλοι οι ναοί και όλα τα παλάτια είχαν δασκάλους της μουσικής αυτής. Αργότερα δε στα παλάτια οι δάσκαλοι αυτοί πήραν την θέση του αρχιμουσικού της αυλής ο οποίος κανόνιζε ποιά μουσική θα συνόδευε την κάθε εκδήλωση (χαρές, πένθη, νίκες , ήττες ...σε όλες τις στιγμές)

Τα μουσικά όργανα της Ινδίας είναι ως επι το πλείστον τα κρουστά με παραδοσιακό τους το τάβλα το οποίο συνοδέυεται από το πνευστό σαράνγκι. Στη βόρεια Ινδία είναι κυρίως το σιτάρ και το σάντορ ενώ στη νότια είναι το βίνα και το μπιν. Τα τέσσερα αυτά μουσικά όργανα τα συνοδεύει το ταμπουρά.
Εκπρόσωπος της Ινδικής μουσικής είναι ο Ravi Shankar , είναι ο άνθρωπος που διέδωσε την μουσική της χώρας του στη Δύση. Ακόμα και ο George Harrison από τους Beatles τον είπε ¨νονό της παγκόσμιας μουσικής¨.


Η μουσική της Ινδίας και ειδικά οι Βέδες μιμούνται τους ήχους της φύσης : το ρυάκι που ρέει , το θρόισμα των φύλλων , την μουσική της βροχής κ.λ.π. Ο ακροατής ενώνεται με την φύση δηλαδή φτάνει στη πηγή της ζωής. Αυτό τον οδηγεί στην ηρεμία της ψυχής και στην ανάταση προς το θείο.
    


  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα