Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ δειχνει προϊστορικο περιστατικο αναιμιας

Το προϊστορικό οστό (διακρίνεται από το γαλαζωπό του χρώμα) συγκρίθηκε με ένα αντίστοιχο σύγχρονο οστό (M.Dominguez-Rodrig et al./PLoS ONE)   Το προϊστορικό οστό (διακρίνεται από το γαλαζωπό του χρώμα) συγκρίθηκε με ένα αντίστοιχο σύγχρονο οστό (M.Dominguez-Rodrig et al./PLoS ONE)  

Σαφάρι στην Τανζανία

Ουάσινγκτον: «Ξέρω ότι αυτό θα ακουστεί απαίσιο για τους χορτοφάγους, στην πραγματικότητα όμως το κρέας είναι που μας έκανε ανθρώπους» λέει ο ερευνητής που μελέτησε το απολίθωμα ενός βρέφους 1,5 εκατομμυρίων ετών. 

Ένα θραύσμα κρανίου που είχε εντοπιστεί στο φαράγγι Όλντουβαϊ της Τανζανίας παρουσιάζει ενδείξεις μιας μορφής αναιμίας που οφείλεται σε έλλειψη βιταμινών της ομάδας Β, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Δεδομένου ότι τα σαρκοφάγα ζώα αντλούν τις απαραίτητες βιταμίνες B6 και B12 από την τροφή τους, η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι το βρέφος, περίπου δύο ετών, πέθανε από έλλειψη κρέατος, πιθανώς όταν άρχισε να απογαλακτίζεται. Αν πάλι δεν είχε απογαλακτιστεί και συνέχιζε να θηλάζει, είναι πιθανό ότι η μητέρα του παρουσίαζε έλλειψη βιταμινών B λόγω ανεπάρκειας κρέατος στη δίαιτά της.
Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα δείχνουν ότι «οι πρώιμοι άνθρωποι ήταν κυνηγοί και η φυσιολογία τους είχε προσαρμοστεί στη συστηματική κατανάλωση κρέατος εδώ και τουλάχιστον 1,5 εκατ. χρόνια», όπως γράφουν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν λίθινα εργαλεία φτιαγμένα για να κόβουν κρέας έχουν δείξει ότι οι πρόγονοι και οι συγγενείς του ανθρώπου δεν ήταν αποκλειστικά χορτοφάγοι, ακόμα και πριν 2,6 εκατομμύρια χρόνια. Πολλοί ειδικοί, όμως, πίστευαν ότι το κρέας ήταν τότε σπάνιο γεύμα και δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτών των πρώτων ειδών του γένους Homo.

Η νέα μελέτη δείχνει τώρα να ενισχύει την υπόθεση ότι η υψηλή θρεπτική αξία του κρέατος επέτρεψε στον ενεργοβόρο εγκέφαλο των ανθρώπων να γίνει τόσο μεγάλος. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι «ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί χωρίς μια διατροφή που βασίζεται στη συστηματική κατανάλωση κρέατος», λέει ο Μανουέλ Ντομίνγκεζ-Ροντρίγκο, επικεφαλής των ερευνητών στο Πολυκλαδικό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

Παραμένει πάντως ασαφές σε ποιο είδος ανήκει το απολιθωμένο κρανίο. Οι πιθανότεροι υποψήφιοι είναι o Homo habilis και ο Homo erectus.
Ο Homo sapiens εμφανίστηκε στην Αφρική πολύ αργότερα, περίπου πριν από 200.000 χρόνια.

ΠΗΓΗ
     ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα