Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΟΙ ΘΕΟΙ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ


Η αρχαία ψυχή ζη μέσα μας αθέλητα κρυμμένη ο Μέγας Παν δεν πέθανε ο Πάνας δεν πεθαίνει
Κ. Παλαμά από το ποίημα του "Ουράνια"


Σε αρκετές μυθολογίες οι θεοί κάποτε γερνάνε και πεθαίνουν. Τις περισσότερες φορές
για να αναγεννηθούν και να δώσουν δύναμη στη φύση. Κάποιες όμως, για να αποτραβηχτούν και να δώσουν δύναμη στην αλλαγή.

Λέγεται ότι κάποτε, τον καιρό του Τιβέριου, ένα πλοίο διέσχιζε τη Μεσόγειο για να φτάσει στην Ιταλία. Μέσα στην ήρεμη νύχτα ο Θάμους, ναύτης από τη χώρα της Αιγύπτου, στεκότανε στην πλώρη και κοίταζε το σκοτεινό όγκο των Παξών. Ξαφνικά άκουσε να τον καλεί μια θεϊκή φωνή από την πέρα πλευρά των σκοτεινών νερών. "Θάμους είσαι εκεί; Όταν φτάσεις στις Παλόδες φρόντισε να πεις σε όλους οτι ο Μέγας Θεός Παν είναι νεκρός".

Απο εκείνη τη νύχτα και μέχρι να φτάσουν στο λιμάνι του Βοσπόρου, ο Θάμους δεν έβρισκε ησυχία. Πριν καλά καλά φανεί το λιμάνι ο Θάμους πήδηξε στην πλώρη και με όλη του τη δύναμη φώναξε "Ο Μέγας Θεός Παν είναι νεκρός". Εκείνη τη στιγμή, ουρλιαχτά και κλάμματα ξέσπασαν απο τη στεριά και όλος ο ζωντανός κόσμος ανατρίχιασε, γιατί η αλλαγή του κόσμου είχε πια ξεκινήσει.

Αυτή την ιστορία διηγείται ο Πλούταρχος στα Ηθικά του, για τον θάνατο του Θεού Πάνα. Αλλά ο Παυσανίας έναν αιώνα μετά το Θάνατο του Πλούταρχου διαβεβαίωνε ότι τόσο οι ιερές σπηλιές του Πάνα, όσο και οι βωμοί ήταν πολυπληθείς και γεμάτες κόσμο. Λέγεται λοιπόν, οτι ο Θάμους λίγο από τη ζαλάδα, λίγο από τη μοναξιά της θάλασσας παράκουσε τα λόγια της πλώρης. Και οτι μάλιστα ενώ άκουσε "ο Τάμουζ ο Παν-Μέγιστος πέθανε ", αυτός το πήρε για "Θάμους, ο Παν ο Μέγιστος πέθανε". Το σίγουρο είναι οτι όποιος πιστεύει τα λόγια του ναυτικού από την Αίγυπτο, σίγουρα δεν έχει κάνει πρόσφατα κάποια βόλτα απο τα αρκαδικά βουνά.

ο Μέγας Παν δεν πέθανε ο Πάνας δεν πεθαίνει



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα