Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ο ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ

Το κείμενο που ακολουθεί έχει σαν σκοπό αφενός μεν να διευκρινίσει σε κάποιο βαθμό την έννοια της λέξης αποκρυφισμός, γιατί οπωσδήποτε υπάρχει μια μεγάλη ασάφεια και άγνοια σχετικά με αυτή τη φράση, αφετέρου δε να ενημερωθεί ο αναγνώστης σχετικά με αυτό το θέμα που τόσο πολύ ακούγεται από τον τύπο και τα media τελευταία.


Αποκρυφισμός είναι η ενασχόληση με τις απόκρυφες δυνάμεις της φύσης και του πνεύματος. Η πραγματική μελέτη του αποκρυφισμού είναι η μελέτη του πώς και του γιατί των φαινομένων. Είναι η αποκάλυψη της μεθόδου δια της οποίας επιτυγχάνονται αποτελέσματα και αυτό προϋποθέτει προσεκτική ανάλυση των συμβάντων και των περιστάσεων, προς το σκοπό του να ανακαλύψουμε τους διέποντες νόμους.

Ετσι ο αποκρυφισμός και οι αποκρυφιστές ασχολούνται με την έρευνα των δυνάμεων και των ενεργειών που είναι κριμένες μέσα στον άνθρωπο και τη φύση.

 Ο αποκρυφιστής προσπαθεί να ανακαλύψει την πηγή, την αιτία, και τους κανόνες όλων αυτών των δυνάμεων και ενεργειών που κινητοποιούν και ζωοποιούν τη μορφή του ανθρώπου και των υπολοίπων υπανθρώπινων αλλά και υπερανθρώπινων βασιλείων.
 Του ορυκτού, του φυτικού και του ζωικού βασίλειου και των υπερανθρώπινων πνευματικών βασιλείων. 
Ο αποκρυφισμός συνεπώς είναι μια μεταφυσική επιστήμη.

 Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σαφής διάκριση μεταξύ του αποκρυφισμού, μυστικισμού και εσωτερισμού. 
Με απλούς όρους ο μυστικιστής είναι θεωρητικός γνώστης της υποκειμενικής πνευματικής πραγματικότητας. 
Ο αποκρυφιστής αυτή την υποκειμενική πνευματική πραγματικότητα ορισμένες φορές την εφαρμόζει. Πειραματίζεται με τις δυνάμεις και τις ενέργειες. Είναι πρακτικός μυστικιστής γιατί έχει ξεπεράσει το στάδιο της μυστικιστικής εμπειρίας.
 Ο αληθινός εσωτεριστής, κάτι το σπάνιο, συγχωνεύει μέσα του και το μυστικιστικό και το απόκρυφο ταπεραμέντο αλλά σε πολύ υψηλότερο βαθμό.

Οι παραπάνω έννοιες όμως έχουν παραποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας γι αυτό και ο όρος του αποκρυφισμού είναι πολύ παρεξηγημένος σχεδόν από όλους τους ανθρώπους εκτός από εκείνους τους στοχαστές που αγαπούν την αλήθεια και δε βιάζονται να βγάλουν εύκολα συμπεράσματα.

Ο αποκρυφισμός και οι αποκρυφιστές από αρχαιοτάτων χρόνων προσπαθώντας να ανακαλύψουν τις υποκειμενικές αιτίες της ζωής ασχολούνταν με θέματα και πράξεις που κάθε άλλο αν μη τι ενδιέφεραν τον καθημερινό συνηθισμένο άνθρωπο.

Αποκρυφιστές υπήρξαν σε όλες τις εποχές, και τα έθνη, στην αρχαία Ελλάδα, την αρχαία Αίγυπτο, στην Περσία, την Ασσυρία, τη Βαβυλωνία, την Κίνα, και την Ινδία,τους Ινκας, τους Μάγια κ.λ.π.

Στο Μεσαίωνα ο Παράκελσος, ο Μπρούνο, ο Νεύτων, Ο Καλιόστρο και πολλοί άλλοι διαπρεπείς άνθρωποι υπήρξαν αποκρυφιστές και κατά κάποιο τρόπο μάγοι.

Στις μέρες μας για κάποιους λόγους που δεν θα αναλυθούν σ'αυτό το σημείο, πολλά βιβλία (ίσως πάρα πολλά) στην Αμερική και όλη την Ευρώπη έχουν γραφεί σχετικά μ'αυτό το θέμα. Πολλοί είναι επίσης εκείνοι που για διάφορους λόγους μελετούν αυτά τα βιβλία, ή από μόνοι τους παρουσιάζουν κάποια κλήση και έφεση σε θέματα τα οποία διαπραγματεύεται ο αποκρυφισμός.

Μέχρι τώρα είδαμε ότι οι διάφορες ψυχικές δυνάμεις που διαθέτει σε λανθάνουσα κατάσταση ο κάθε άνθρωπος καθώς και οι πολυποίκιλες δυνάμεις και ενέργειες στα υπανθρώπινα και τα υπερανθρώπινα βασίλεια είναι το πραγματικό αντικείμενο της έρευνας του αποκρυφιστή. Αν τώρα ανακαλύψει και επιβεβαιώσει αυτές τις δυνάμεις και τις ενέργειες και κατόπιν υποκύψει στον πειρασμό να τις εφαρμόσει πρακτικά, τότε ο αποκρυφιστής γίνεται μάγος. Μερικές άλλες μελέτες του αποκρυφιστή είναι:

α) Στοιχειώδης ανατομία, βιολογία

β) Εθνολογία

γ) Μελέτη των νόμων του μικρόκοσμου

δ) Μελέτη των νόμων του ηλιακού συστήματος

ε) Μελέτη του πνεύματος-ύλης-νου

στ) Μελέτη του χρώματος, του ήχου και του ψυχισμού

ζ) Μελέτη του νοητικού κόσμου και του αποκρυφιστικού διαλογισμού

η) Μελέτη του αιτίου και του αποτελέσματος

θ) Υπηρεσία προς την ανθρώπινη φυλή

ι) Μελέτη της ομαδικής εργασίας


Στς μέρες μας όμως η τηλεπάθεια, ο υπνωτισμός, η ψυχομετρία, η διόραση, η αιθερική και αστρική όραση, η ψυχακοή αλλά και η ενόραση, η θεραπεία η θεία όραση καθώς οι διάφορες στοιχειακές οντότητες, οι νεράϊδες, οι νάνοι, οι συλφίδες, οι ντέβας στις ποικίλες τάξεις τους, τα πνεύματα των ανθρώπων, των ζώων, των δασών, των λιμνών κ.λ.π. δεν είναι πλέον αντικείμενο της έρευνας μόνον του αποκρυφιστή, αλλά και διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στην Αμερική, την Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ενωση και πάρα πολλοί επιφανείς και πρωτοπόροι επιστήμονες ασχολούνται πλέον επίσημα μ'αυτού του είδους τις έρευνες. Ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές, παραψυχολόγοι, φυσικοί και χημικοί αλλά και πολλών άλλων ειδικοτήτων επιστήμονες αφιερώνουν πλέον τόσο χρόνο σ'αυτού του είδους τις έρευνες που δικαιολογημένα από μια σκοπιά προσέγγισης θεωρείται ότι ο αποκρυφισμός και η σημερινή επιστήμη άρχισαν τουλάχιστον σε εμβρυακό επίπεδο να συγχωνεύονται.

Πολλά ντοκιμαντέρ σχετικά με την τηλεπάθεια και την τηλεκινησία, τον υπνωτισμό και την ψυχομετρία, τους ραβδοσκόπους έχουν γίνει και έχουν προβληθεί και προβάλλονται καθημερινά από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Πολλές σκηνοθετημένες ταινίες αυτού του είδους όμως παραποιούν την πραγματικότητα και την αλήθεια και ένας από τους πάρα πολλούς λόγους που οι καθημερινοί άνθρωποι έχουν λανθασμένη άποψη και γνώση για όλα αυτά, είναι η λανθασμένη και η παραποιημένη πληροφόρηση τους.

Η δορυφορική τηλεόραση, η πληροφορική, η μικροηλεκτρονική και τόσα άλλα μηχανήματα σήμερα δεν θα θεωρούνταν μαγικά πριν από 100 χρόνια;

Υπάρχουν χιλιάδες επιστήμονες σήμερα που εφαρμόζουν τον υπνωτισμό σε διάφορες ειδικότητες της ιατρικής για θεραπευτικούς σκοπούς. Και όμως οι υπνωτιστές του μεσαίωνα καίγονταν στην πυρά από τους φανατικούς της εκκλησίας.

Σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα που ασχολούνται με τις κριμένες ψυχικές δυνάμεις των ανθρώπων, πολλοί συνάνθρωποί μας θεωρούνται ως προικισμένοι επειδή έχει διαπιστωθεί ότι αυτοί διαθέτουν δυνάμεις που δεν έχουν οι συνηθισμένοι άνθρωποι. Αυτοί οι προικισμένοι άνθρωποι επίσης πριν από πολλά χρόνια αν τολμούσαν να μιλήσουν για τις ψυχικές ικανότητες τους οπωσδήποτε τουλάχιστον θα εγελοιοποιούνταν από την κοινή γνώμη. Σήμερα όμως η ελευθερία και η δημοκρατία, η ανοιχτομυαλοσύνη, η υποχώρηση του δογματισμού οδηγούν σίγουρα στη διαμόρφωση μιας άλλης αντίληψης και στάσης όλων μας ως προς τα θέματα που κάποτε αποσιωπούνταν και καταδικάζονταν.

Τα σημερινά μέντιουμ και οι διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι ως αστρολόγοι, παραψυχολόγοι και αποκρυφιστές μερικές φορές έχουν ορισμένες ψυχικές δυνάμεις αλλά τις περισσότερες φορές μάλλον δικαιολογημένα θεωρούνται ως απατεώνες, αγύρτες και τσαρλατάνοι. Αλλά απατεώνες είναι μόνον αυτοί οι συμπολίτες μας; Δεν είναι τόσοι και τόσοι άλλοι κατά τα άλλα επιφανείς άνθρωποι επιχειρηματίες, πολιτικοί κ.λ.π.;

Και κάτι άλλο όμως για τους αποκρυφιστές. Οι σημερινοί ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι που αγαπούν την αλήθεια και τη γνώση και που με κανένα τρόπο δε μπορούν να ικανοποιηθούν από τις δυστυχώς δογματικές θέσεις ορισμένων ανθρώπων, σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασχολούνται με θέματα και πράγματα που δεν ενδιαφέρουν τον πολύ κόσμο;

Θα πρέπει να συμφωνούμε όλοι ότι αυτό που μας χαρακτηρίζει ως καλούς ή κακούς έχει σχέση με τα κίνητρά μας. Ο αποκρυφιστής που χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για ιδιοτελείς καθαρά σκοπούς, για να πληγώσει και να διαπράξει οποιοδήποτε κακό δικαιολογημένα μπορεί να θεωρηθεί ως μαύρος μάγος. Εκείνος ο αποκρυφιστής όμως που προσπαθεί με ανιδιοτέλεια να θεραπεύσει και να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο θα πρέπει κάποιος να είναι πολύ μονόπλευρος, αρκετά ασυνείδητος και κοινωνικά αμόρφωτος για να τον καταδικάσει και να τον θεωρήσει απατεώνα. Αλλά και όλοι οι άλλοι συνάνθρωποί μας που δεν φέρουν τον τίτλο του αποκρυφιστή μήπως οι κακές πράξεις τους δεν είναι πράξεις μαύρης μαγείας; Πότε θα μάθουμε να βλέπουμε τα πράγματα έξω από ταμπέλες, τίτλους και -ισμούς;

Δυστυχώς όμως η εκκλησία της Ελλάδος ακόμη εξακολουθεί να μονοπολεί τον πνευματικό κόσμο και νομίζει ότι κάθε τι πνευματικό ανήκει στο δικό της χώρο.

Πνευματικοί άνθρωποι δεν είναι μόνον οι θρησκευόμενοι. Πνευματικοί άνθρωποι είναι όλοι εκείνοι που προσπαθούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα και που εργάζονται με ανιδιοτέλεια και τις περισσότερες φορές στην αφάνεια για την επίλυση των πολυποίκιλων προβλημάτων γύρω μας. Πολλοί επιστήμονες και γιατροί, καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, και πολιτικοί που εργάζονται για το καλό των ανθρώπων παντού στον κόσμο είναι πνευματικοί άνθρωποι και πολλές φορές πολύ περισσότερο πνευματικοί απ'ό,τι οι διάφοροι ιερωμένοι. Αυτοί που καταδικάζουν τον αποκρυφισμό, και οτιδήποτε άλλο χωρίς να έχουν μελετήσει τα διάφορα βιβλία του είδους σε βάθος, τι άλλο από ανεύθυνοι μπορούν να είναι;

Ο γνήσιος αποκρυφιστής όμως είναι κάτι το σπάνιο γιατί αυτός ασχολείται με θέματα και πράγματα τα οποία προηγούνται πολύ της εποχής του. Υπάρχει μια επιστήμη, η επιστήμη της ενόρασης και της δημιουργικής φαντασίας, η αγκυροβόληση των ιδεών στο νου μας αλλά και όλων των καινούργιων ιδεολογιών στους χώρους της πολιτικής και της οικονομίας, της επιστήμης και της παιδείας, της φιλοσοφίας και της τέχνης στην πραγματικότητα προωθούνται από φωτισμένους ανθρώπους εκτός εκκλησίας. Ολοι αυτοί κάλλιστα μπορούν να θεωρηθούν ως υγιείς αποκρυφιστές ανεξάρτητα με το αν αυτοί φέρουν το όνομα και την ετικέτα του αποκρυφιστή. Αυτό όμως είναι κάτι που δυστυχώς ελάχιστοι ακόμη μπορούν να το καταλάβουν. Πότε θα μάθουμε να σκεπτόμαστε και να δρούμε έξω από -ισμούς;

Ο Θεός και ο Χριστός δεν είναι ιδιοκτησία μόνον της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Στο Θεό και το Χριστό μπορεί ελεύθερα να πιστεύει ο καθένας, με το δικό του τρόπο είτε είναι λευκός, ή έγχρωμος, Ευρωπαίος, Αμερικανός, Ασιάτης ή Αφρικανός. Αυτό θα έπρεπε να διακηρύσσεται από την εκκλησία της αγάπης. Η Καινή Διαθήκη, ίσως το σπουδαιότερο βιβλίο όλων των εποχών, έχει ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, αλλά δεν έχει κανένας μας δικαίωμα να επιχειρηματολογεί χωρίς αποδείξεις και να θεωρεί μόνο τη δική του ερμηνεία ως σωστή.

Τα διάφορα θέματα της πίστης δε μπορούν με κανένα τρόπο να ποινικοποιηθούν γιατί ανήκουν στην ελευθερία της έκφρασης και της σκέψης, ενός από τα βασικότερα δικαιώματα του ανθρώπου.


Αυτοί οι εκκλησιαστικοί πατέρες ακόμη που σκέπτονται ότι οι μόνοι καλοί σ'αυτό τον κόσμο είναι μόνο οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σίγουρα είναι πολύ μακριά από την αλήθεια, γιατί η συμπεριφορά τους θυμίζει τη συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων. Οι άνθρωποι του κόμματος μας είναι μόνον οι καλοί και όλοι οι άλλοι όχι. Αυτή τώρα πια είναι μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη. 

Οπως υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι μέσα στην Ορθοδοξία, στην Καθολική και Προτεσταντική εκκλησία, έτσι υπάρχουν και καλοί και κακοί άνθρωποι μέσα στη Μωαμεθανική θρησκεία και το Βουδδισμό και πιθανόν υπάρχουν εξαιρετικοί επιστήμονες που αμφισβητούν την ύπαρξη του Θεού και όμως θεωρούνται ως ιδιαίτερα φωτισμένοι στο χώρο της εργασίας και της στάσης προς τους συνανθρώπους τους.

Το πραγματικό κακό βρίσκεται εκεί όπου ανθίζει ο χυδαίος υλισμός και η ακόρεστα διεστραμμένη λαγνεία, η εσκεμμένη διαστρέβλωση και παραποίηση των ιδεών, των εννοιών και των γεγονότων, η βία στην λανθασμένη μορφή της, καθώς επίσης ο εκφοβισμός. Οπωσδήποτε όχι στον παρεξηγημένο αποκρυφισμό.

Στην εσωτερική φιλοσοφία γράφεται ότι η απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της μορφής και της ύλης επιτυγχάνεται από δύο δρόμους, το δρόμο της καρδιάς και το δρόμο της νοημοσύνης. 

Ο πρώτος δρόμος είναι ο δρόμος της αγάπης και κάποιος ενώνεται με το Θεό προχωρώντας από τα συναισθήματα στον κόσμο της αγάπης και της καθαρής λογικής. 

Ο δεύτερος δρόμος είναι ο δρόμος της σοφίας και της θέλησης και αρχίζει από την ύλη προχωρά στο νου και από εκεί στην πνευματική θέληση. 
Τον πρώτο δρόμο τον ακολουθούν κυρίως οι θρησκευόμενοι και οι καλλιτέχνες. Αυτοί συνδέονται περισσότερο με το μυστικισμό. Το δεύτερο δρόμο τον ακολουθούν οι επιστήμονες και οι φιλόσοφοι, οι πολιτικοί, οι εκπαιδευτικοί και οι οικονομολόγοι. Αυτοί συνδέονται περισσότερο με τον αποκρυφισμό. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που οι άνθρωποι της εκκλησίας, οι άνθρωποι της καρδιάς, δε δέχονται το δρόμο της απελευθέρωσης μέσω του νου και κατά τη διάρκεια των αιώνων κυνηγούσαν και αμφισβητούσαν το έργο των άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Και όμως έφτασε η εποχή που οι δρόμοι του νου και της καρδιάς, του αποκρυφισμού και του μυστικισμού θα σμίξουν και θα γίνουν Ενα.

Κώστας Ταμπάκης

ΠΗΓΗ http://truth.freeforums.org
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα