Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Astrophysics: Άγνωστη δύναμη δρα στη σκοτεινή ύλη

3. Αστροφυσική και Αστρονομία

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων, ανακάλυψε έναν απρόσμενο σύνδεσμο, μεταξύ της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης και της ορατής ύλης, δηλαδή των αστέρων και της σκόνης των γαλαξιών. Η σχέση αυτή είναι πολύ πιθανό να βοηθήσει τους επιστήμονες στην καλύτερη και βαθύτερη κατανόηση της βαρύτητας. Ένας από τους αστρονόμους, ο Dr Hongsheng Zhao, του ερευνητικού κέντρου βαρύτητας SUPA του Πανεπιστημίου St.Andrews, προτείνει πως μια άγνωστη σε εμάς δύναμη, δρα επάνω στη σκοτεινή ύλη.

Τα ερευνητικά αποτελέσμτα των φυσικών δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Μόλις το 4% του Σύμπαντος είναι φτιαγμένο από τη γνωστή ύλη. Τα άστρα και τα αέρια στους γαλαξίες κινούνται υπερβολικά γρήγορα, γεγονός που ώθησε τους αστρονόμους να υποθέσουν πως μια άλως σκοτεινής ύλης, επιδρά βαρυτικά πάνω στους γαλαξίες έτσι ώστε αυτοί να διατηρούν τη συνοχή τους. Παρόλα αυτά η άμμεση παρατήρηση αλλά και κατανόηση της σκοτεινής ύλης παραμένουν δυσεπίλυτα προβλήματα για τους επιστήμονες.

Επί του παρόντος, η ερευνητική ομάδα πιστεύει πως οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ σκοτεινής και φωτεινής ύλης, μπορεί να είναι πολύ πιο πολύπλοκες από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Οι ερευνητές έκαναν την υπόθεση, πως η σκοτεινή ύλη μπορεί να μην υπάρχει καν, ενώ οι τεράστιες ανωμαλίες που παρουσιάζονται στην κίνηση των άστρων στους γαλαξίες, μπορεί να οφείλονται σε βαρυτική αλληλεπίδραση η οποία είναι τροποποιημένη σε έξω γαλαξιακή κλίμακα.

Ο Καθηγητής Benoit Famaey από τα Πανεπιστήμια της Βόννης και του Στρασβούργου αναφέρει: «Η σκοτεινή ύλη συμπεριφέρεται σαν να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανέμεται η φωτεινή ύλη. Φαίνεται σαν οι δύο μορφές ύλης να συνομοτούν, με αποτέλεσμα η βαρύτητα που δρα στη φωτεινή ύλη, στα όρια της της σκοτεινής άλως, να είναι ακριβώς η ίδια. Το γεγονός αυτό είναι εκπληκτικό, για το λόγο ότι περιμέναμε πως η ισορροπία μεταξύ φωτεινής και σκοτεινής ύλης, εξαρτώνταν κάθε φορά από την ιστορία και την εξέλιξη του κάθε γαλαξία ξεχωριστά.»

Ο Dr Hongsheng Zhao συμληρώνει: «Το μοτίβο το οποίο τα ερευνητικά δεδομένα αποκαλύπτουν είναι εξαιρετικά πρείεργο. Είναι σαν να ανακλύπτεις έναν ζωολογικό κήπο, μέ ζώα όλων των ηλικιών και μεγεθών και ξαφνικά να παρατηρείς πως όλα τα διαφορετικά ζώα δέχονται το ίδιο ακριβώς βάρος στην σποδυλική τους στύλη. Είναι πιθανό μία μή βαρυτική, “νέα”, δύναμη να κυριαρχεί πάνω στη σκοτεινή ύλη με ένα αόρατο χέρι, αφήνοντας ακριβώς τα ίδια αποτυπώματα σε όλους τους γαλαξίες, ανεξάρτητα από το σχήμα τους, το μέγεθός τους και την ηλικία τους.»

Μία τέτοια δύναμη μπορεί πιθανότατα να λύσει ένα μεγαλύτερο ακόμα μυστήριο, αυτό της σκοτεινής ενέργειας η οποία εξουσιάζει την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος. Μία ριζοσπαστική επίλυση του προβλήματος θα ήταν οι αναθεώρηση των νόμων της βαρύτητας ο οποίοι πρωτο - διατυπώθηκαν το 1687 από τον Ισαάκ Ναύτωνα και στη συνέχεια τελειοποιήθηκαν μέσω της Γενικής Θεωρίας της σχετικότητας του Einstein. Ακόμη και ο ίδιος ο Einstein δεν κατάφερε ολοκληρωτικά να αποφασίσει αν στην εξίσωσή του πρέπει να εισαχθεί μια πανταχού παρούσα σταθερή πηγή, η οποία τώρα λέγεται σκοτεινή ενέργεια.

«Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη μας, στις παρατηρήσεις, έναν τροποποιημένο νόμο βαρύτητας, τότε είναι πολύ λογικό να αντικαταστήσουμε την ενεργό δράση της υποθετικής σκοτεινής ενέργειας με μία δύναμη η οποία θα σχετίζεται με την κατανομή της φωτεινής ενέργειας. Οι συνέπειες της έρευνάς μας είναι δυνατόν να επιφέρουν αλλαγές στις πιο διαδεδομένες θεωρίες σχετικά με την ιστορία και την εξέλιξ του Σύμπαντος» Καταλήγει ο Dr Famaey.

Πηγή: Scincedaily.com
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα