Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Νόμος του Ανταγωνιστή Elio D’ Anna Η Σχολή των Θεών


Αγάπα τον εχθρό σου

«Ο κόσμος είναι ένα αποτέλεσμα... μια προβολή του 'ονείρου' σου, αλλά και των εφιαλτών σου. Μπορεί να είναι παράδεισος ή κόλαση. Που και πώς θα ζήσεις το αποφασίζεις εσύ».
 «Κάτω από τη μάσκα τον ανταγωνιστή, πέρα από οτιδήποτε το επιφανειακό, στην πραγματικότητα κρύβεται το πρόσωπο του καλύτερου συμμάχου μας» μου εξήγησε ο Dreamer.

 Έπειτα πρόσθεσε: «Αντιθέτως από όσα πιστεύει η ανθρωπότητα, δεν είναι δυνατό να μας ανατεθεί κάτι μεγαλύτερο από μάς... Ο ανταγωνιστής δεν είναι ποτέ ανώτερος από τις δυνάμεις μας!». Πέρα από την εξωτερική εμφάνιση, η πάλη είναι πάντα ισότιμη!...

Κανείς δεν μπορεί να συναντήσει έναν ανταγωνιστή, μεγαλύτερο από τον εαυτό του, ούτε ανώτερο από την ικανότητά του να τον κατανοήσει και να τον εναρμονίσει... Ακόμα και η πάλη μεταξύ Δαυίδ και Γολιάθ, πέρα από τη φαινομενική ανισότητα των δυνάμεων, σέβεται τους παγκόσμιους νόμους της μονομαχίας — κατέληξε, σαν να είχε ολοκληρώσει μια μαθηματική απόδειξη - Ο μοναδικός και αποκλειστικός σκοπός του Ανταγωνιστή που κρύβεται πίσω από την απανθρωπιά του, είναι η δική σου νίκη... 

Ο Ανταγωνιστής έχει στη διάθεσή του όλα τα εργαλεία και τις μεθόδους για να σου επιτρέψει να πραγματοποιήσεις το 'όνειρό' σου... Αυτός σου δείχνει τον πιο γρήγορο δρόμο προς την επιτυχία».

Όσο και αν έμοιαζαν παράδοξα όλα αυτά, αναλογίστηκα ότι, στην πραγματικότητα, καμία στρατηγική ή συμμαχία δεν θα μπορούσε να οδηγήσει τον Δαυίδ να φέρει ταχύτερα σε πέρας το όνειρο του. ΟDreamer, συναίνεσε σιωπηρά, ενθαρρύνοντας με νεύματα τα πρώτα εκείνα συμπτώματα κατανόησης. Ύστερα κατέληξε: «Κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να σε αγαπήσει περισσότερο από τον Ανταγωνιστή».

Δεν είχα λόγια. Ένιωσα τα μηλίγγια μου να φλέγονται, λες και είχα πυρετό. Εκείνο το απόγειο της ανθρώπινης ευφυΐας που η χριστιανική σκέψη είχε κατακτήσει με το ‘’αγάπα τον εχθρό σου’’, τώρα το προσπερνούσε, μετά από δύο χιλιετίες, η αναγγελία του Dreamer, 
ακόμα πιο απλή και επαναστατική: ο εχθρός σου είναι αυτός που σε αγαπάει!

Ο άνθρωπος δεν έπρεπε πλέον να επιβάλλει στον εαυτό του να αγαπάει τον εχθρό του (πράγμα που αποδεικνύεται ανεφάρμοστο, και αδύνατο, μετά από δύο χιλιάδες χρόνια εκδικήσεων και αντιποίνων). Για μια νέα ανθρωπότητα θα αρκούσε να γίνει αποδεκτό ότι ο εχθρός, ο ανταγωνιστής, είναι αυτός που σε αγαπάει.

Όσο τη σκεφτόμουνα τόσο πιο μεγαλειώδης μου φαινόταν εκείνη η εξύψωση που πήγαζε από το μήνυμα του Dreamer.

Αφού απομακρύνθηκα από αυτό το φτερούγισμα, η αναγγελία των χιλιετιών: ‘’αγάπα τον εχθρό σου’’, ακρογωνιαίος λίθος της χριστιανικής διδασκαλίας, έδειχνε τώρα την ακαμψία της. Όπως όλες οι θρησκείες του κόσμου, έτσι και ο Χριστιανισμός, μειωμένος από τη φθορά των αιώνων και από τη διαίρεση των εκκλησιών του, λησμόνησε ότι η αλήθεια δεν είναι κάτι το στατικό, δεν μπορεί να παραμείνει αμετακίνητη. Η αλήθεια του χθες, που δεν αφομοιώθηκε, υποβαθμίζεται και γίνεται η ψευτιά του σήμερα.

Στο μεταξύ είχαμε εγκαταλείψει το παγκάκι του πάρκου, αφήνοντας πίσω μας τη σακαράκα του πυροσβεστικού οχήματος και πήραμε το δρόμο, κατά μήκος του ποταμού, προς τα βόρεια. Περπατούσα δίπλα στον Dreamer, και Τον άκουγα καθώς τοποθετούσε στο συνολικό πίνακα τις τελευταίες ψηφίδες της εκπληκτικής Του θεωρίας.

«Η συγχώρεση του εχθρού έξω από τον εαυτό μας, είναι η απόδειξη της αιώνιας ματαιοδοξίας και ακατανοησίας.

Ο μοναδικός εχθρός είναι μέσα σου. Έξω δεν υπάρχει κανένας εχθρός για να τον συγχωρέσεις, και κανένα κακό που θα μπορούσε να σε βλάψει... Ο Ανταγωνιστής είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχος... ένα εργαλείο για να βελτιωθείς, να τελειοποιηθείς, να ολοκληρωθείς... το μοναδικό κλειδί προσέγγιση των ανώτερων πεδίων τού Είναι».

Περάσαμε μπροστά από την παλιά γοτθική εκκλησία που τώρα ήταν εντελώς ερειπωμένη. Το πέτρινο μπούστο του πάσχοντα Ιησού ακόμα υψωνόταν στη σιωπή εκείνων των ερειπίων.

«Ακόμα κι εκείνη η 'σχολή χιλιετιών, δεν τα κατάφερε - παραδέχθηκε ο Dreamer. Στη φωνή Του διακρινόταν ο διαπεραστικός πόνος για τον νυοστό επίλογο ενός άχρονου δράματος —Και αυτή δεν βρήκε το στόχο της...».

Ο Ανταγωνιστής

Ο Ανταγωνιστής, ο εχθρός, είναι ένας ειδικός προωθητής

Όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός υπευθυνότητας μας τόσο πιο ανελέητη η επίθεση του ανταγωνιστή.

Ο Ανταγωνιστής, μας ζυγιάζει, μας αποκαλύπτει, μας πραγματοποιεί...

Όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός ελευθερίας μας, τόσο πιο ανεπαίσθητη η δράση του.

Μη φοβάσαι τον Ανταγωνιστή!

Πίσω από την επιφανειακή του απανθρωπιά κρύβεται
ο καλύτερος σύμμαχος σου, ο πιο πιστός σου υπηρέτης.

Ο αποκλειστικός και μοναδικός σκοπός του Ανταγωνιστή,
είναι η νίκη σου...

Ο Ανταγωνιστής χρησιμοποιεί τεχνάσματα και στρατηγικές,
για τον τελικό στόχο: την ολοκλήρωσή σου.

Κανείς δεν μπορεί να σε αγαπήσει περισσότερο από τον Ανταγωνιστή.

Εσύ είσαι η αποκλειστική και μοναδική αιτία της ύπαρξής του.

Μη φοβάσαι τον ανταγωνιστή!

Η τελειότητά σου θα αναπτυχθεί με την απανθρωπιά του.

Η αθανασία σου με τη φαινομενική του αθανασία

Η ευφυΐα σου θα αναπτυχθεί με τη δύναμή του.

Η δύναμή σου με την ευφυΐα του

Γιατί ο Ανταγωνιστής, είσαι εσύ!


Μάθε να χαμογελάς εσωτερικά στον εαυτό σου

Αναλογίστηκα το μεγαλείο αυτής της αποκάλυψης. Εάν μια τέτοια αλήθεια αναγνωριζόταν από την ανθρωπότητα θα έφερνε επανάσταση, θα μεταμόρφωνε για πάντα τον τρόπο της σκέψης μας και της διαίσθησης μας. 

Κάποια μέρα, στους φοιτητές μου των οικονομικών, θα μετέδιδα τη δύναμη αυτής της οπτικής: όσο πιο άγρια είναι η επίθεση του ανταγωνιστή, όσο πιο βαριά η βρισιά του, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία για να προχωρήσουμε πιο πέρα. «Να μάθετε να χαμογελάτε στον εαυτό σας, όταν εκδηλώνεται η επίθεση, η προσβολή με όλη της τη μανία... Πρέπει να παλεύουμε εξωτερικά ενάντια στον Ανταγωνιστή, ενώ εσωτερικά να τον συγχωρούμε!»

Η συγχώρεση μπορεί να συντελεστεί μόνο μέσα σου. Έξω από τον εαυτό σου να 'παίζεις' τον άψογο ρόλο της πιο μανιασμένης μάχης... αλλά χωρίς να το πιστεύεις!».

Επιτέλους, άνοιγε μια χαραμάδα να ρίξει φως σε κείνο το αδιαπέραστο, αιώνιο, παράδοξο: «εάν τον αγαπάς δεν είναι πια εχθρός και εάν είναι εχθρός πώς μπορείς να τον αγαπάς;».


«Αγάπα τον εχθρό σου είναι μια ανώτερη ιδέα που μπορεί να κατανοηθεί και να εφαρμοστεί μόνο από έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο.

Μόνο όποιος θα έχει ξεριζώσει από τον εαυτό του την αντιπαλότητα και τη διχόνοια δεν θα χρειάζεται τον Ανταγωνιστή. Εάν κάποιος έχει μια δυαδική λογική, εάν ακόμα βλέπει και σκέφτεται μέσα από τα αντίθετα, τότε η θεραπεία θα παρουσιαστεί με τη θηριώδη μάσκα του Ανταγωνιστή».

«Αυτή πρέπει να είναι η συμπεριφορά ενός ηγέτη μπροστά στις δυσκολίες - είπε και μιμήθηκε την ιδέα τρίβοντας τα χέρια του σαν κάποιον που επιτέλους βρήκε κάτι που επιθυμούσε από καιρό -

 Ένας ηγέτης γνωρίζει ότι, όσο φοβερός κι αν φαίνεται ο ανταγωνιστής, η πάλη είναι πάντα ισότιμη, κι οι δυσκολίες είναι μόνο επιφανειακές. Πίσω από τη μάσκα του ανταγωνιστή, πίσω από τη φαινομενική του βαναυσότητα, κρύβεται η είσοδος στα ανώτερα επίπεδα υπευθυνότητας.


Κανείς ποτέ δεν σας εξήγησε με τόση ευκρίνεια το παιχνίδι!» ανήγγειλε ο Dreamer. απευθυνόμενος σε ένα αόρατο κοινό, πλατύ όσο ο πλανήτης. Πρόσθεσε ότι χωρίς αυτή την επίγνωση, χωρίς τη Σχολή, το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων σταματάει στο κατώφλι αυτής της διάβασης αρνούμενο να πληρώσει το αντίτιμο. 

Συνεχώς συναντάμε εμπόδια και εσωτερικές φωνές που μας αποτρέπουν να προχωρήσουμε, φυσικούς ή ψυχικούς ανταγωνισμούς που δοκιμάζουν τη δύναμη της θέλησής μας, την καθαρότητα της πρόθεσής μας, την προετοιμασία μας, την αποφασιστικότητά μας.


«Το ακατόρθωτο ανοίγει πάντα τις πόρτες στο επόμενο κατόρθωμα».

Διεισδύοντας ολοένα και περισσότερο στην οπτική του Dreamer, ένιωθα τη δύναμη μιας ειδικής εκπαίδευσης. Από Εκείνον αντλούσα τη διδασκαλία μιας πολεμικής τέχνης, ικανής να μεταμορφώσει σε προωθητική δύναμη οποιαδήποτε επίθεση και οτιδήποτε φαίνεται να μας αντιτίθεται στη ζωή. Εχθροί και εμπόδια εμφανίζονταν, τώρα, κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα.

«Άνθρωπος ή συμβάν, ο Ανταγωνιστής έχει την άχαρη αποστολή να αποκαλύψει κάθε κενό, κάθε έλλειψη, αδυναμία ή φόβο που φέρεις μέσα σου` να καταγγείλει χωρίς συμβιβασμούς την έλλειψη προετοιμασίας σου, τις ανεπάρκειες, τα λάθη, τα όρια που έχεις θέσει εσύ ο ίδιος».

Ο Dreamer, επισήμανε ειρωνικά ότι σε αντάλλαγμα των πολύτιμων υπηρεσιών του ο ανταγωνιστής, από μας παίρνει μόνο μοχθηρία και εχθρότητα.

«Οι δάσκαλοι που μισήσαμε περισσότερο είναι εκείνοι που μας πρόσφεραν τα περισσότερα πράγματα» βεβαίωσε επιγραμματικά ο Dreamer. Η επέμβαση Του διέλυσε τις σκέψεις μου καθαρίζοντας το φόντο από τις σκιές και τα φαντάσματα που γέννησαν εκείνα τα άχρηστα συναισθήματα.

Από την εξήγηση του Dreamer, παρακολουθούσα τη γέννηση ενός συστήματος, ενός κοσμικού πρωτοτύπου που επαναλαμβάνεται, ικανό να εφαρμοστεί σε όλες τις ανθρώπινες πράξεις, ατομικές και κοινωνικές` ένα είδος παγκόσμιου νόμου που μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε κλίμακα.

Ειδικότερα, μου είχε προκαλέσει εντύπωση, η μνεία Του για την πιθανότητα να ξεφύγεις από το νόμο του Ανταγωνιστή. Σε αυτό το σημείο Τού εκδήλωσα την αδυναμία μου να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς τριβές, όπου θα ήταν δυνατό να αποφασίσεις και να πετύχεις οποιοδήποτε στόχο, χωρίς να επωφεληθείς της πολύτιμης και ανελέητης βοήθειας του Ανταγωνιστή.

«Πώς γίνεται;» ρώτησα, γοητευμένος από την προοπτική να μεταμορφώσω τη ζωή σε γήινο παράδεισο, όπου επιτέλους ο Ανταγωνιστής δεν θα είχε καμία δυνατότητα πρόσβασης.

«Είναι σαν να ζητάς να ζήσεις σε αυτό τον πλανήτη ξεγλιστρώντας από το νόμο της 
βαρύτητας» απάντησε ξερά ο Dreamer, κλείνοντας το θέμα` έπειτα με σιγανή φωνή, σαν να ήθελε να κρατήσει μυστική εκείνη την πληροφορία, πρόσθεσε: «Ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιλέξει τις επιρροές της ζωής του και να εμπιστευτεί κάποια δύναμη που βρίσκεται ψηλότερα, αλλά ζει μέσα στην οδύνη και γι αυτό δεν γνωρίζει τίποτα για την Τέχνη του ονείρου! Υποφέρει γιατί δεν ονειρεύεται. Μέσα από την Τέχνη τον ονείρου ο άνθρωπος παύει να υποφέρει... παύει να πεθαίνει — είπε σιβυλλικά — 

Μόνο όποιος έπαψε να αυτοκτονεί μέσα του 'έχει δικαίωμα 'στις ανείπωτες αποκαλύψεις του Ανταγωνιστή».

Άφησε να κυλίσουν κάποια λεπτά σιωπηλά ενώ το ενδιαφέρον Του στράφηκε σε κείνο το τμήμα του Ρίβερ Άιλαντ και στους γλάρους που χάιδευαν τον ουρανό, έπειτα είπε: 

«Προσωρινά, μάθε να θεωρείς τον Ανταγωνιστή ως τον καλύτερο σύμμαχο σου... και να εύχεσαι να είναι ολοένα και πιο απάνθρωπος και σκληρός. Όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός υπευθυνότητάς μας, τόσο πιο ανελέητη θα είναι η επίθεση του Ανταγωνιστή. Αυτή η οπτική, με τον καιρό, θα αναποδογυρίσει τη ζωή σου και θα δημιουργήσει τον κόσμο που πάντα ήθελες».


Ο Dreamer κατάλαβε, ότι ακόμα περίμενα μια απάντηση για το πώς εξαφανίζεται οποιαδήποτε απειλή και προσβολή από την ύπαρξή μας.
«Αυτό που φαινομενικά σου αντιτίθεται και εναντιώνεται είναι μονάχα ένας αισθητήρας, ένα φωτεινό βέλος που δείχνει την πραγματική αιτία της κάθε συμφοράς σου και όλων των προβλημάτων σου. 

Ο Ανταγωνιστής είσαι εσύ! Εάν μπορούσες να πλησιάσεις αυτή την επίγνωση, το 'παιχνίδι' θα αποκαλύπτονταν και θα εξαφανίζονταν` ο Ανταγωνιστής θα έχανε την αξιοπιστία του, τη φαινομενική κακία του, τη δύναμή του.


Ο Ανταγωνιστής στην πραγματικότητα είναι ένα σημάδι που δείχνει όλα αυτά που θα έπρεπε να αλλάξεις στον εαυτό σου, όλα αυτά που δεν μπορείς να δεις, να αγγίξεις, να νιώσεις μέσα σου...».


Εξαιτίας της έκδηλης δυσκολίας μου να Τον παρακολουθήσω, έκρινε ότι δεν ήμουν ακόμα έτοιμος ν' αντιμετωπίσω εκείνο το ζήτημα. Μου είπε ότι προς το παρόν θα έπρεπε να θεωρήσω το νόμο του Ανταγωνιστή σαν ένα παγκόσμιο και αναπόφευκτο νόμο. 

«Ο άνθρωπος έτσι όπως είναι δεν μπορεί να ξεφύγει από το νόμο που κυριαρχεί στον κόσμο των αντιθέτων, όπου όλα συμβαίνουν και δημιουργούνται μέσα από τη σύγκρουση, το παιχνίδι των αντιθέσεων» ισχυρίστηκε συνοψίζοντας. Βρέθηκα και πάλι ν' αναλογίζομαι την αδυσώπητη μοίρα μας και πώς η σωτηρία ενός και μόνο ανθρώπου θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.


«Τι σχέση έχεις εσύ με τη σωτηρία του κόσμου - είπε με μια τρομερή φωνή ο Dreamer, εισβάλοντας στις σκέψεις μου - τη στιγμή που το μόνο που χρειάζεται ο κόσμος είναι να σωθεί από σένα!!!!!!!!!


Προς το παρόν συνάντησε τον πόνο σου, το βάσανο σου – πρόσταξε —μείνε εκεί. Μην ξεφεύγεις. Παρατήρησε τον εαυτό σου και ξεγύμνωσε τις ρίζες τους.
Μόνο όταν θα έχεις απελευθερωθεί από την περιγραφή του κόσμου θα μπορείς να απελευθερώσεις τον κόσμο».


«Ο κόσμος ολόκληρος, ο τρόπος σκέψης και δράσης του, οι αβεβαιότητες της κατάστασής του, και οι κίνδυνοι που νιώθει να τον απειλούν, αντανακλά ακριβώς την εσωτερική του διαίρεση του Ναι και Όχι. Μόνον εσύ ζώντας μόνιμα στο Εδώ και τώρα, μπορείς να απελευθερώσεις ολόκληρο τον κόσμο από τις αντιπαραθέσεις. 

Μόνο εσύ, εγκαταλείποντας τις εσωτερικές σου συγκρούσεις, θα απελευθερώσεις όλες τις αντιφάσεις τις βιαιότητες και τους πολέμους» είπε, ολοκληρώνοντας εκείνη τη συνάντηση.

Θα έπρεπε να περιμένω κάποιους μήνες ώσπου να συζητήσουμε ξανά αυτό το θέμα` ήταν κάποιο βράδυ στο Λονδίνο όταν, στη διάρκεια ενός δείπνου με κάποιες αξέχαστες προσωπικότητες, με μύησε στο μυστικό της 'προδράσης'.


Στο τέλος εκείνου του περιπατητικού μαθήματος, ακούγοντάς Τον και περπατώντας πλάι Του, βρέθηκα ξανά στο πάρκο, κοντά στο παγκάκι από όπου είχαμε ξεκινήσει. Ο Dreamer κάθισε και εγώ έπιασα μια θέση δίπλα Του, αλλά σε κάποια απόσταση σεβασμού. 

Ο ήλιος πρόβαλε ξαφνικά από ένα σύννεφο και μια ηλιαχτίδα με τύφλωσε και μισόκλεισα τα μάτια μου. Ήταν μια ευχάριστη στιγμή και παρέμεινα ακίνητος για να τη γευτώ. Οι απαλές λέξεις του Dreamer έμοιαζαν να προέρχονται από κάποιο μακρινό κόσμο.

«Ο άνθρωπος λησμόνησε ότι είναι ο δημιουργός της πραγματικότητας του και αυτό είναι που καθιστά αναγκαία, συμβιωτική, τη δράση του Ανταγωνιστή στη ζωή του...

Αναποδογύρισε την οπτική σου! Επίβαλε στον εαυτό σου την ελευθερία!» είπε.

Ο πατρικός τόνος της φωνής είχε την αυστηρότητα μιας εντολής. Για μια στιγμή με ταρακούνησε έπειτα με κυρίεψε ξανά ο λήθαργος εξουδετερώνοντας βαθμιαία κάθε μου ικανότητα. Μόλις που Τον άκουσα να λέει: «Μεταφέρσου στον άνθρωπο που ονειρεύεται, που δημιουργεί, που αγαπάει!... Τον Ανταγωνιστή τον συναντάει μόνο όποιος αποφάσισε να νικήσει τον εαυτό του. 

Στην πτώση δεν υπάρχει ανταγωνισμός, είναι ελεύθερη κι ανώδυνη».


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα