Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΘΕΑΤΡΑ


Η ηχητική των Αρχαίων Θεάτρων εξασφαλιζόταν με τα αντηχούντα αγγεία που βρίσκονταν ακριβώς κάτω από τα σκαλιά του κοίλου και τα σκηνικά άλλαζαν σχεδόν αυτόματα. 

Τα αντηχούντα αγγεία τοποθετούνταν σύμφωνα με έναν μαθηματικό υπολογισμό…… σε
κόγχες κάτω από τα σκαλιά του κοίλου, διηρημένα σε αγγεία 4ης ς, 5ης , 8ης  και διπλής 8ης, σύμφωνα με τις αντηχήσεις τους….. στις διάφορες νότες. 

Έτσι….όταν η φωνή των ηθοποιών,….. περιβάλλοντας τα αγγεία, που ήταν στον ίδιο τόνο με αυτήν, προκαλούσε την αντήχησή τους και γινόταν πιο δυνατή, πιο καθαρή και πιο μεγαλεπήβολη.

Στα αρχαία θέατρα ΑΔΕΛΦΙΑ……έχουν εφαρμοστεί οι βασικές αρχές του σχεδιασμού …….που εξασφάλιζαν πρωτίστως…… η ακουστική, η ηχοπροστασία, η διαύγεια και η καταληπτότητα του θεατρικού λόγου.

Μια από τις βασικότερες αρχές…….. ήταν η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικές ηχο ανακλάσεις επάνω σε στοιχεία του Θεάτρου (δηλαδή στο δάπεδο ορχήστρας, πρόσοψη κτιρίου σκηνής, λογείο),……. για την εξασφάλιση ενός φυσικού, αυτοδύναμου (παθητικού) μεγάφωνου, που αναπληρώνει τις ενεργειακές απώλειες, κυρίως στα υψηλότερα καθίσματα του κοίλου.

Αλήθεια….σήμερα….. πόσο μας λείπουν οι ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό αναπαράγονται βέβαια …άλλες μιμούμενες και όχι δημιουργικές κατά το πλείστον.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ είναι ΛΑΜΠΡΟΣ όταν μια χώρα προάγει τις ΤΕΧΝΕΣ και τα ΓΡΑΜΜΑΤΑ προς όλο τον ΛΑΟ και όχι επιτηδευμένα και συμφεροντολογικά …αφού κάποιοι επιτήδειοι λυμαίνονται ….με .επιχορηγήσεις κλπ. κλπ

 Ioannis Stogiannos


ΠΗΓΗ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα