Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Εισαι Παντα Μεσα Στην Καρδια Μας....70 χρόνια Μπρους Λι (1940 – 2010)

Σαν σήμερα πέθανε ο Μπρους Λι

20/7/1973
Post image for Σαν σήμερα πέθανε ο Μπρους Λι Σαν σήμερα πριν από 38 χρόνια στις 20/7/1973 έφυγε από τη ζωή μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του κινηματογράφου και του 20ου αιώνα ο Μπρούς Λι. Γεννημένος 27/11/1940 στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής και με κινέζικη καταγωγή , ο Μπρούς μεγάλωσε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Χόνγκ-Κόνγκ συμμετέχοντας από τα έξι του σε αρκετές ταινίες του κινέζικου κινηματογράφου που συμπρωταγωνιστούσε με τον πατέρα του. Κατά την ενηλικίωση του αποφάσισε να ταξιδέψει ως την Αμερική και στη συνέχεια να σπουδάσει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Εκεί ήταν το μέρος που μπορούσε να εξελίξει

το ταλέντο του τόσο στις πολεμικές τέχνες όσο στον κινηματογράφο και στην φιλοσοφία. 

Σύντομα κα ι παράλληλα με τις σπουδές του άρχισε να παραδίδει μαθήματα στους φοιτητές( και όχι μόνο…)πολεμικών τεχνών(Κουνγκ-Φου) το οποίο το είχε διδαχθεί από σπουδαίους δασκάλους αναμεσά τους και ο ξακουστός Γίπ-Μάν.

Ο Μπρούς αποτελούσε και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αφού δίδασκε τα μυστικά των κινέζικων πολεμικών τεχνών σε όλες τις φυλές των ανθρώπων χωρίς να περιορίζεται μόνο στους κινέζους ασκούμενους..! 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Μπρούς ανέπτυξε μια δική του πολεμική τέχνη το Ju n Fan Jeet-Kune-Do που όπως έλεγε εκείνος δεν είναι άλλο ένα σύστημα… απλώς είναι η έκφραση του ανθρωπίνου σώματος.Using no way as a way.Having no limitation as a limitation.

Στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ γνώρισε την μετέπειτα σύζυγο του Λίντα Έμερυ με την οποία παντρεύτηκαν ένα απόγευμα του 1964 και απέκτησαν τον Μπράντον και την Σάνον. Όσον αφορά τον κινηματογράφο ο Λί έκανε το ντεμπούτο του στο Green Hornet το οποίο του άνοιξε την πόρτα προς το Xόλιγουντ και προς τις μετέπειτα μεγάλες επιτυχίες του με ρεκόρ εισπράξεων όπως το Big-Boss(1971),Fist of Fury(1972),Way of the Dragon(1972),Enter the Dragon(1973) και Game of Death(1973 αφήνοντας την ημιτελή). Ο Μπρούς είχε πραγματικά αλλάξει τα δεδομένα τόσο στις πολεμικές τέχνες όσο και στον κινηματογράφο…

 Ο Μπρούς πέθανε ξαφνικά στις 20/7/1973 από που την είχε προκαλέσει ένα χάπι που πήρε για τον πονοκέφαλο… και η ταφή του έγινε στο κοιμητήριο του Σιάτλ Lake View Cemetery εκεί που ενταφιάστηκε αργότερα στις 31/3/1993 και ο γιός του Μπράντον Λί. 

Παρ” όλα αυτά ο Μπρούς ήταν και είναι ένας από του σπουδαιότερους ανθρώπους, φιλοσόφους, δασκάλους, ηθοποιούς που υπήρξαν σε αυτό τον κόσμο. Ήταν ένας άνθρωπος με τρομερές ευαισθησίες, αγάπη για τη ζωή, δημιουργικότητα . 

Ένας άνθρωπος που μισούσε τις φυλετικές διακρίσεις και τον ρατσισμό… και πάλευε για την ελευθερία του νου και του σώματος… ένας άνθρωπος ο οποίος επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει θετικά την ζωή των ανθρώπων που τον αγαπούν… 

Μπρούς έφυγες νωρίς αλλά σε ευχαριστούμε για ότι μας έχεις προσφέρει.. αυτή την ανεκτίμητη κληρονομιά… είσαι πάντα μέσα στην καρδιά μας.. Ήσουν.. είσαι και θα είσαι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ζωής μου.. και ας μην σε έχω γνωρίσει ποτέ… αυτό σου δίνει ακόμα μεγαλύτερη ΑΞΙΑ! Εν αναπαύσου εν ειρήνη…

Το σημάδι του Δράκου: 70 χρόνια Μπρους Λι (1940 – 2010)
Αν ζούσε σήμερα, το Νοέμβριο θα έκλεινε τα 70. Αθλητής, ηθοποιός, σύζυγος και πατέρας, αγωνίστηκε εντός και εκτός οθόνης με έναν μοναδικό τότε, στο είδος του, ανδρείο τρόπο – τον οποίο γνώριζε εξάλλου καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον: την άοπλη πάλη.

Από τη μέρα που εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο, οι χαρακτηρισμοί που τον συνοδεύουν δυσκολεύονται να περιγράψουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του. 

Εμβληματική προσωπικότητα για κάθε έφηβο που ανδρώθηκε στη φλύαρα και τεχνητώς τυποποιημένη με φράντζες και μπάγκι ρούχα δεκαετία του ’80, ο Μπρους Λη με το σφιχτό του παντελόνι και το ακόμη πιο σφιχτό σώμα, υπήρξε δείγμα αυθεντικότητας του αρσενικού φύλου.
 

Την ίδια στιγμή παραμένει μέχρι σήμερα ένας παραγνωρισμένος θρύλος που οι περισσότεροι, αν τους ρωτήσεις, θα σου πουν απλώς ότι «έπαιζε καράτε».
 

Ωστόσο, ο Μπρους Λι, όχι μόνο απεχθανόταν το καράτε και για οκτώ ολόκληρα χρόναι σπούδαζε την αρχαιότερη πολεμική τέχνη της Άπω Ανατολής, το κουνγκ φου, αλλά και είχε δημιουργήσει ένα δικό του μοναδικό στυλ, το Jeet Kune Do, πάντρεμα περισσοτέρων από δύο τεχνικών.
 

Γεννημένος ως Μπρους Λη Σιου-Λουνγκ ή Λι Σιου-Λουνγκ στο Σαν Φρανσίσκο στις 27 Νοεμβρίου του 1940, μεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ, σπούδασε σε τεχνική σχολή και προς μεγάλη απογοήτευση του πατέρα του που ήταν διάσημος τραγουδιστής στην κινεζική όπερα και χάρη στις γνωριμίες του, ο Μπρους είχε καταφέρει σε ηλικία έξι ετών να παίξει στην πρώτη του ταινία, δεν πήγε στην γυμναστική ακαδημία, αλλά… στο Σιάτλ, για να σπουδάσει φιλοσοφία.

Εκεί, τα έκανε όλα, αφού για να ζήσει, παρέδιδε από μαθήματα κινεζικών μέχρι μαθήματα πολεμικών τεχνών σε σταρς του Χόλιγουντ όπως ο Στιβ Μακ Κουήν και ο Ρόμαν Πολάνσκι, για τις ανάγκες των ταινιών τους.


Στο Σιάτλ, θα γνωρίσει και τη μετέπειτα σύζυγό του Λίντα, στο Σιάτλ θα τον ανακαλύψει το Χόλιγουντ και θα γίνει ο σουπερ σταρ Μπρους Λι, με θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, τρεις δικές του εταιρίες παραγωγής ταινιών, αλλά μόλις πέντε θρυλικές ταινίες στο ενεργητικό του ως πρωταγωνιστής: The Big Boss (1971), Fist of Fury (1972), Way of the Dragon (1972), Enter the Dragon (1973) και το Game of Death, που κυκλοφόρησε το 1978, με μέρος των γυρισμάτων που δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει ο Λι πριν το θάνατό του, το 1974.


Ο αιφνίδιος θάνατός του σε ηλικία 32 ετών από ανευρυσματική διόγκωση στον εγκέφαλο καλύφθηκε τότε από μυστήριο και θεωρίες συνομωσίας που ενέπλεκαν άλλοτε τις συγκρουόμενες σχέσεις του με την κινεζική μαφία και άλλοτε με τον μυστικισμό. 

Σύμφωνα με τη θεωρία της «Κατάρα των Λι», ο θάνατός του είχε προκληθεί από αρχαία πνεύματα επειδή στις ταινίες του αποκάλυπτε πανάρχαια μυστικά των ασιατικών πολεμικών τεχνών, μια θεωρία που ενισχύθηκε και αναβίωσε χρόνια αργότερα, ύστερα από το θάνατο και του γιου του, Μπράντον Λι, στα γυρίσματα της ταινίας «Το Κοράκι», το 1993. 

Κατα τη διάρκεια της σύντομης ζωής του, ο Λι δεν άφησε πίσω του μόνο κινηματογραφικό έργο. Ελάχιστα γνωστό το συγγραφικό του έργο από σημειώσεις μιας ολόκληρης ζωής, μπορεί να βρει κανείς στο βιβλίο του «Jeet Kune Do. 


Σχόλια του Bruce Lee επάνω στην πολεμική ατραπό», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ και στο οποίο ο κορυφαίος αθλητής πολεμικών τεχνών του 20ου αιώνα, καταγράφει τα δικά του αποστάγματα σοφίας που συνέδεαν την άοπλη πάλη, με το ταό και το ζεν των ανατολίτικων φιλοσοφιών.

This is Bruce speaking -

// Έχετε δει ποτέ κανένα τούβλο να ζητάει καβγά; Δεν έχει νόημα να σπας τούβλα σε επιδείξεις. Εξάλλου κανένας άνθρωπος δεν πρόκειται να σταθεί ποτέ έτσι ακίνητος να περιμένει πότε θα τον χτυπήσεις.

// Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σφάλμα από το να μη στοχεύεις ψηλά.

// Οι όμορφες αναμνήσεις μας είναι το μέρος απ” όπου κανένας δεν μπορεί να μας διώξει. ¨Έχω διατηρήσει τέτοια άνθη στην καρδιά μου για πολλά χρόνια αλλά ποτέ τους καρπούς τους.

// Ποτέ μην ξεχνάς κάποιον κατά την απουσία του. Σκέψου ότι μπορεί να μη συναντηθείτε ποτέ ξανά στη ζωή σας.

// Κανένας δεν θα πάρει περισσότερα από αυτά που πιστεύει ότι μπορεί να πάρει.

ΠΗΓΗ by valentina strataki on 20 Ιουλίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα